TYTUS62 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 witam. Mam pytanie co do tego sprzętu WYRZYNARKA PRECYZYJNA piła stołowa do drewna120 W http://allegro.onet.pl/wyrzynarka-precyzyjna-pila-stolowa-do-drewna120-w-i1568266150.html . Czy ktoś ma praktyczne doświadczenie z takimi sprzętem i czy nadaje się do wycinania np. wręg,żeberek oraz ażuru w celu np,zmnioejszenia wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Właśnie kupiłem to coś. Wygląda solidnie. Nawet działa . Kwestia piłek. Na tej aukcji masz 10 piłek, a ja kupiłem przez przypadek z jedną. Jak widziałem na pudełku powinny być one różne. Dzwoniłem do nich i powiedziano mi, że są to piłki do bezproblemowego kupienia w Castoramie czy czymś takim. Piłki przy końcach mają wgrzane w otwory poprzeczne druty stalowe, więc zwykły brzeszczocik z włosówki nie podejdzie, chyba, że przerobi się mocowanie. Też ją kupiłem w tym samym celu, a jak będzie w użytkowaniu to się dopiero zobaczy. Gdybyś coś dowiedział się na temat brzeszczotów to daj znać na poście, będę go podglądał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Ja kiedyś podobną dostałem. Wykonanie łuków było bardzo ciężkie. W końcu brzeszczot pękną i do dzisiaj nie udało mi się nowego kupić. Będzie już ze trzy lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYTUS62 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Chodzi mi o jakość i dokładność wycinania np. wręg kadłuba z ażurem takim jak wycinane laserem. Jak są koledzy mający doświadczenie z takim sprzętem to proszę o opinnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Witam Mam podobną wyrzynarkę, oryginalne brzeszczoty wrzuć od razu do kosza zainwestuj w dobre brzeszczoty spiralne mogą byś do ręcznej ramki plus adaptatory mocujące ( u mnie były z wyrzynarką ) i trenuj :jupi: Ostatnio robiłem deskę rozdzielczą do Jaguara z 1977 , sklejka 12mm około 4m cięcia i brzeszczot to przeżył i służy dalej. Dokładność zależy od ciebie ,trening i wprawa . Moja stała w koncie ponad rok aż kolega się zlitował i sprezentował paczkę brzeszczotów ( handel wymienny złocistym napojem)i pokazał jak i co biega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Sam wycinam tylko ręczną piłką włośnicową ale ostatnio testowałem różne brzeszczociki i bardzo polecam te: http://www.pichrt.com/ są rewelacyjne, nie ma niczego co mogło by im dorównać oczywiście poza wiązką mocno spolaryzowanego światła zwanego potocznie laserem(: . Do maszyny najlepiej brać najgrubsze. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYTUS62 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Czy można je kupić w Polsce i jaką mają długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 ja je kupiłem w Polsce w detalu 131 mm w modele sklep , na stronie czeskiej są 10 metrowe zawoje, a hurtowo to chyba każdą długość można wyprodukować(: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYTUS62 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Czyli zostaje trening a póżniej będzie mistrz Dzięki za odzew i czekam na dalsze opinnie na temat takich wyzynarek bo na cnc to mnie nie stać. Chodziło o te http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=13734 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zerknijcie na ten temat http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8628 . Taka maszyna jest bardzo przydatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Korzystam z podobnej piłki (która ma regulację naciągu brzeszczota, kąta nachylenia stołu itp.). Moim zdaniem do wycinania "z grubsza" jest dobra, ale i tak do manualnej włośnicowej nie ma porównania. Cena też nie jest aż tak bardzo atrakcyjna, a z dodatkowymi brzeszczotami miałem problem- jedynie w dużych supermarketach znalazłem (praktiker/castorama) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_G Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Mam identyczną wyrzynarkę i nawet ją sobie chwalę. oczywiście nie obyło się bez małej przeróbki mocowania brzeszczotów. Od dołu jest podobnie. Z lewej strony wkręciłem śrubę, żeby brzeszczot miał oparcie. Wypięcie i wpięcie brzeszczotu, np. w celu zrobienia ażurów, to sekunda roboty. To co proponuje producent można o kant d... potłuc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnich Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Mam taką wyrzynarkę. Do tej pory jadę na jednym brzeszczocie i jakoś daje radę. Ostatnio dokupiłem brzeszczoty w markecie Leroy Merlin i to porządnej firmy. Nie jest to sprzęt super precyzyjny ale za tę cenę to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_G Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Mam taką wyrzynarkę. Do tej pory jadę na jednym brzeszczocie i jakoś daje radę. Ostatnio dokupiłem brzeszczoty w markecie Leroy Merlin i to porządnej firmy. Nie jest to sprzęt super precyzyjny ale za tę cenę to może być. Poproszę więcej szczegółów: jaki to przedział czasowy "do tej pory"? ile metrów cięcia, czego , jakiej grubości i twardości. "Porządna firma" to jaka? Może ten pierwszy brzeszczot jest wykonany w jakiejś kosmicznej technologii i to za niego zapłaciłeś całą kwotę a wyrzynarka była gratis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Mam stary typ wyrzynarki w której brakuje tej regulacji prędkości obrotowej silnika i to mi najbardziej przeszkadzało i przeszkadza. Jeżeli kiedyś coś podobnego spotkam i jeżeli będzie taka możliwość sprawdzenia jak to działa w sklepie to wtedy może będę miał 2 wyrzynarki. A właściwie 3 bo mam też piłkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYTUS62 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Dzięki za odzew ale interesuje mnie jak jest z dokładnością cięcia oraz jaka jest minimalna grubość ścianki/ oczywiście bezpieczna /możliwa do wycięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Właśnie z dokładnością w przypadku mojej piły jest źle,poprawia się jeżeli częściej tnę Przy mniejszych obrotach mniej się by trzęsła i jeszcze mniejsza prędkość cięcia. Z tego co pamiętam do raczej 1,5 mm sklejka to najmniejsza grubość jaką wycinałem. Do cięcia np.sosny na mniejsze listewki i paru innych rzeczy używam malej piły taśmowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYTUS62 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Dzięki za wszystkie odpowiedzi w tym temacie. A z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim maniakom modelarstwa zdrowych,spokojnych świąt i mokrego Dyngusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnich Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Poproszę więcej szczegółów: jaki to przedział czasowy "do tej pory"? ile metrów cięcia, czego , jakiej grubości i twardości. "Porządna firma" to jaka? Może ten pierwszy brzeszczot jest wykonany w jakiejś kosmicznej technologii i to za niego zapłaciłeś całą kwotę a wyrzynarka była gratis 1. Mam ją już parę lat ale używam sporadycznie. 2. Kilka metrów cięcia już jest. W tym balsa, sklejka od 2 do 6 mm, sosna, laminat itp 3. Dobra firma to np. proxon. Jak tnę grubszy czy twardszy materiał to robią to wolniej by nie zniszczyć brzeszczota. Ale teraz jak kupiłem zapas to nie muszę się obawiać, że zostanę beż wyrzynarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi