MiQ27 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 No i gdzie te Twoje konkrety? Przytoczyłeś dokładnie ten sam cytat co ja. Z którego właśnie wynika, że Evo ma 50% większą moc promieniowaną niż Optic Sport. Maximum Output Power Rating: 0.3 W ERP rating - 4 : a stated operating limit of a machine expressible in power units Limity nas nie interesują, podobnie jak "sferyczne Hitec-i w próżni" Pomierzona moc różni się o 100mW. To wciąż jest 50% lub 33%, zależy z której strony liczyć. Przy okazji - Royal Evo9 ma pakiet zasilający 7.2V - wynikałoby zatem, że powinno mieć sporo mniejszą moc nadawczą. Przecież test był dla 12V. Moim zdaniem jest tam przetwornica DC-DC. W przytoczonych dokumentach są wpisane wartości prądów i napięć doprowadzonych do końcowego wzmacniacza mocy. W procedurze testowej używa się przecież rzeczywistego nadajnika z jego rzeczywistymi parametrami. Optic Sport DC Voltages and Current into Final Amplifier:FINAL AMPLIFIER ONLY Vce = 7.2 VDC Ice = 0.07 A. Pin = 0.5 W Royal Evo9 DC Voltages and Current into Final Amplifier:FINAL AMPLIFIER ONLY Vce = 12.0Volts DC Ice = 0.039A. Pin = 0.5Watts Wniosek dodatkowy z tego taki, że nawet z tej samej (w zasadzie ciut mniejszej) mocy doprowadzonej inżynierowie Multiplexa wycisnęli 50% więcej mocy promieniowanej ERP. EDIT - znalazłem jeszcze test Evo12. Niższe napięcie zasilania (7.2V) - ale moc taka sama jak w Evo9. Być może w testowanych RE9 i RE12 są inne moduły nadawcze (ktoś mi wspominał, że w Evo12 synteza jest w standardzie, a w Evo9 jest opcjonalna, ale pewności nie mam). Nie wiem. I coś mi tu nie pasuje moc doprowadzona, wygląda na błąd w opisie prądu. DC Voltages and Current into Final Amplifier:FINAL AMPLIFIER ONLY Vce = 7.2Volts DC Ice = 0.039A. Pin = 0.5Watts RF power is measured by the ERP METHOD. There is no provisions to limit the power. With a nominal battery voltage of 7.2 VDC, and the transmitter properly adjusted the RF output measures: Po = 0.3 Watts ERP Dla tych, co chcieli jeszcze wiedzieć, jak się ma do tego nasz JR. Evo9 - Page 5 of 11 - TEST DATA: Emission Frequency (MHz) - 72.30 Corrected EUT Signal Reading (dBm) - 17.9 Evo12 - Page 5 of 11 - TEST DATA: Emission Frequency (MHz) - 72.80 Corrected EUT Signal Reading (dBm) - 17.2 XP6102 - Page 10 of 20 - 3.5. Test Results Carrier Emission Frequency (MHz) - 72.55 ERP (dBm) - 18.6 Jak można policzyć wg wzoru http://pl.wikipedia.org/wiki/DBm, Evo9/12 ma nieco mniejszą moc promieniowaną/pomierzoną od XP6102. Dla Optic'a zasilanie było skrajnie niskie, dla Royala Evo zawyżone do 12V Biedny Hitec, nikt go nie lubi... Może by tak wpierw sprawdzić, potem wypisywać ? Tak się składa, że Optic Sport jest też zasilany z pakietu 7.2V. Tak samo jak Evo. To w końcu testy FCC są ujednolicone, czy nie są ? Sa przeprowadzane dla rzeczywistych warunków pracy nadajnika "w szczerym polu", czy to jakieś wydumki nudzących się urzędników ? Ja się chętnie dowiem czegoś nowego w temacie - nawet tego, że nie mam racji - ale proszę o konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Panowie sprawa wygląda tak kolega krótkofalowiec uruchomił swojego Icoma 706MK2G na czestotliwosc kolegi z Hiteckiem Optic 6 kanał 64 sygnał ledwo poruszył s metr . Po włączeniu Graupnera MX 12 a potem MX 16 sygnał był znacznie mocniejszy na poziomie 7 s. Oczywiscie pomiary były robione w ten sam dzien w tym samym miejsc a sprawdzenie tego w praktyce jest chyba najlepszym dowodem ,ze Graupner albo ma wieksza moc ALBO LEPIEJ DOSTROJONĄ ANTENE O KTÓREJ NIKT NIC NI MÓWI A MA ONA OGROMNE ZNACZENIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kunba83 Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 od roku latam korzystając z optic 6 i jestem w pełni zadowolony. Tez naleze do początkujących modelarzy i jak narazie spełnia moje oczekiwania, nwet nie wykorzystuje wszystkiich funkcji i pewie dluo jeszcze tego nie zrobie. Osobiście postawiłbym na funkcjonalność sprawdzonego sprzetu (optic 6) a nie na mowy (modny) potic 6 sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 @ radek872 skoro optic ledwo rusza w waszym tescie jakis s metr a ja spokojnie latam na granicy widzialnosci to jaki zasieg maja wg ciebie mx'y ktore to mlo wskazowki w tym s metrze nie urwa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.