bzik4 Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 W starym RC przeglądzie znalazłem plany depronowej Błyskawicy II, wiem z autopsji że jest to bardzo udana i posłuszna konstrukcja a że jakiś czas temu zacząłem przygodę z metanolem i rycyną :wink: postanowiłem zrobić ją z balsy i wsadzić motorek ASP .09 Z budowy mam tylko kilka zdjęć Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us kadłub to skrzynka z czterech desek balsy stateczniki i stery konstrukcja z patyczków, skrzydła wycięte ze styroduru z dźwigarami sosnowymi i bagnetem z rurki węglowej 10mm oklejone papierem śniadaniowym a następnie folią Oracover. Serwa 2xSG90 i 3xHK 9g pakiet 1000mAh 4xAAA i odbiornik Corona 2,4Ghz RTF bez paliwa waży 650g - myślę ciężko :cry: ale.. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us ... dziś odbył się oblot, trochę kłopotów z silnikiem, gasł i parskał ale wreszcie udało się wystartować Lata bajecznie jest bardzo posłuszny i trudny do przeciągnięcia, a lądowanie polega na klapnięciu z opuszczonym ogonem. Zdjęć z latania nie mam bo jak zwykle sam latałem :roll: Jest to pierwszy model o którym mogę z całą odpowiedzialnościa powiedzieć że jest bardzo ładny i dlatego musiałem się nim pochwalić na forum O mały włos do oblotu by nie doszło bo w trakcie uruchamiania silnika śmigło ugryzło mnie w palec, obroty były dość duże i skończyło się czterema ranami ciętymi, problem zatamowania krwawienia został najpierw rozwiązany za pomocą kilku chusteczek higienicznych i gumki recepturki ale okazał się mało skuteczny więc użyłem modelarskiego opatrunku w postaci taśmy pakowej i dzięki temu dotrwałem do zakończenia lotów. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 No fajne to :-) Podaj jeszcze jaką ma rozpiętość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Czyżby motorek o de mnie. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Callab, dziękuję , rozpiętość 90cm Jedrula, od Ciebie, ile ty nitra mu dawałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Jedrula, od Ciebie, ile ty nitra mu dawałeś?O dobrze wiedzieć że lata i jest w użytku.Nitra dostawał 10% choć raz sprawdzałem na 16% i było o wiele lepiej jeśli idzie o regulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Nitra dostawał 10% choć raz sprawdzałem na 16% i było o wiele lepiej jeśli idzie o regulację.Ten motorek to minimum 16 a dopuszczają według instrukcji do 33% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 f-150, ja latam na 5% i samolot jest bardzo szybki. Jednak mam problemy z wyregulowaniem silnika, może faktycznie dam mu ze 20% i wtedy zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 10% dla nie to mninimum do porządnej pracy, próbowałem na 5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 No to polatałem Pojechałem na lotnisko z nową baniuszką paliwa do którego dodałem 100ml rycyny z apteki. Tankowanie, odpalanie, start i latanie do opróżnienia zbiornika, a potem następnego i tak cztery razy :jupi: Czyli wszystko się wyjaśniło, przyczyną gaśnięcia silnika było paliwo z zeszłego sezonu. Teraz Błyskawica lata tak jak jak to sobie można wymarzyć :wink: Następnym razem wezmę ze sobą jakiegoś filmowca żeby uwiecznić podniebne harce biało czerwonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Można wiedzieć po co dolewałeś oleju w tym paliwie jest 15% oleju, ten motorek więcej nie potrzebuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 pewnie dlatego że ten motorek potrzebuje min 16% oleju http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Dokładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Bez przesady z tym olejem. Ja latam teraz TYLKO na Meccano (10 % NITRO i 12% oleju) i nic sie z silnikami nie dzieje.......... A "smarkow" 30 % mniej ( latalem na 18% oleju) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 jarek996, a długo latasz na tym paliwie? Mi smarki na kadłubie aż tak bardzo nie przeszkadzają :wink: EDIT 16.05.2011 W sobotę i niedzielę polatałem wypaliłem 9 zbiorników - zbiornik wystarcza na 12 minut latania na pełnym gazie. Ciąg jest odrobinę mniejszy od masy modelu co pozwala na wykonywanie (w moim przypadku nieco nieudolnych) podniebnych akrobacji. Pakiet wystarcza na 2 godziny latania. Pierdzenie po niebie to jest TO! :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Hej Fajny modelik. Czy możesz mi powiedzieć skąd wiesz że pakiet już siada i trzeba lądować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Bardzo fajny model. Jeżeli ktoś ma plany , byłbym wdzięczny za podesłanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Jak wypalę kilka zbiorników to mierzę napięcie na pakiecie jak jest w okolicach 4V przy obciążeniu to zmieniam na drugi Jak latałem na 35MHz to wymieniałem pakiet gdy zaczynały się pojawiać zakłócenia ale nie polecam tego sposobu :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Czyli dobrze by było zrobić dodatkowe wyjście pod miernik i mierzyć na włączonym odbiorniku + pomachać serwami? Pakiet ni-mh zmieniasz jak napięcie pod obciążeniem zbliżą sie do 4V? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Pakiet ni-mh zmieniasz jak napięcie pod obciążeniem zbliżą sie do 4V? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Sprawdziłem mój pakiet i już od 4,5V zaczyna się gwałtowny spadek napięcia, wiec trzeba uważać żeby nie przeholować :rotfl: . Pakiet sprawdzałem rozładowując go ładwarką akucell 6 prądem 500mah.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi