Jedrula Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 Jak w temacie potrzebuję plany Wicherka 50 w obojętnie jakiej formie. Ewentualnie może być sam profil skrzydeł w formie do druku na A4.
JarekF Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 A nie możesz planów Wicherka 25 powiększyć ? Według mojej wiedzy to plany "50-ki" nie istnieją. Wichereki większe niż 25 właśnie powstawały poprzez przeskalowywanie planów "25-ki".
Jedrula Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Opublikowano 16 Maja 2011 Tylko nie wiem jak się wziąć za to przeskalowanie.
Linux Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 Tylko nie wiem jak się wziąć za to przeskalowanie.Znjadź plany w DXF i po prostu skalujesz do wymiarów jak w książce W.Schier'a 'Miniaturowe Lotnictwo'.Jeśli nie znajdziesz planów to po prostu wydrukuj jakie masz (25) i przerysuj z wymiarami 50. Dla ułatwienia zeskanowałem Ci stronę z proporcjami:
Marcin K. Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 W50 jest dostępny w wersji kit u kolegów z Szamotol. Bodajże za 120zl z przesylka, ciety jaserem. Vespa wie wiecej w tym temacie.
JarekF Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Zamieszczam schemat przeskalowywania "Wicherka" na podstawie "10". Według tego schematu możemy sami sobie narysować plan modelu w dowolnej skali. Wymiarem podstawowym jest cięciwa płata "l". Reszta to arkusz papieru, ołówek i kalkulator.
Gość talent Opublikowano 20 Lutego 2013 Opublikowano 20 Lutego 2013 Z tego, co sam osobiście widziałem, mogę wszystkich zapewnic, że oryginalne plany WICHERKA 50 , jako modelu wolnolatającego, były dostarczone wraz z książką odla modelarzy lotniczych (czarna okładka) wydanej w 2-giej połowie lat 60-tych. Wraz z planami WICHERKA 50 z tyłu tej książeczki były zamieszczone jeszcze plany WICHERKA 25U oraz jak na owe czasy trudnego zawodniczego modelu akrobacyjnego. Kiedyś posiadałem tę ksiązeczkę z planami , ale ktoś mi ją "podwędził'. Pozdrawiam serdecznie, talent
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.