Jacekk1986 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witam ponownie po dłuższej przerwie. Niestety Cessna czeka na lepsze czasy. Lecz po dłuższych przemyśleniach, stwierdziłem, że potrzebny jest mi trenerek. Szkoda by mi było uczyć się na Cessnie i ją rozbić (chyba bym się "pokszycał" ). Miała to być prosta konstrukcja. Padło na Helio Courier'a STĄD. Rozpiętość 1m. Elektryk. Osprzęt miał wynieść jak najtaniej. Zostanie zakupiony w tym tyg w HK. Model po kilku tygodniach walki prezentuje się tak: http://desmond.imageshack.us/Himg151/scaled.php?server=151&filename=20062011300.jpg&res=medium Teraz czeka mnie zakup osprzętu i prace ruszą dalej. Proszę o opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ładnie wykonany ale nie za małe lotki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 I tak są szersze niż na oryginalnym planie. Model będzie lekki- powinny dać sobie rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Lotki są zdecydowanie za małe, nie będziesz mógł za szybko zareagować w nagłej sytuacji. Tutaj masz proporcje z których wynika że długość lotki powinna wynosić 2 długości cięciwy skrzydła, a szeroka 0,2 cięciwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 To w takim razie się poprawi. Jutro pomierzę wszystko i poprawię. Dzięki za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ludzie to nie akrobat że lotki to 2/3 płata.Moim zdaniem są dobre.Tu lotki nie służą do kręcenia beczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 witam!!! HELIO COURIER to był mój pierwszy w życiu model zdalnie sterowany... kupiłem go jakieś 20 lat temu w sklepie modelarskim jako zestaw.kadłub i skrzydła były już gotowe,wystarczyło je okleić i powklejać stery do kadłuba. jako napęd użyłem silnika żarowego o poj.2cm firmy MODELLA,serwa standardowe i aparatura HITEC jedna z pierwszych w tamtych latach CHALENGER 455 AM. jedyną moją własną inwencją w tym modelu było dorobienie lotek w skrzydłach. uczyłem się na nim latać i przez to COURIEREK nie miał łatwego i długiego życia. model latał przepięknie,wybaczał błędy i doskonale "trzymał się" powietrza. bardzo miło wspominam tamten czas... świetny wybór!pozdrawiam i życzę udanych lotów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Nikt tu nie mówi o kręceniu beczek. Płat ma spory wznios,co nie wiem czy wiesz ale poziomuje samolot, przez co trzeba bardziej ingerować w lotki żeby skręcić, jak wspomniał Jacek ma to być treningowy samolot, i powinien się nauczyć różnych reakcji. Gdy po tym samolocie zasiądzie na coś bez wzniosu i z większymi lotkami, samolot będzie dla niego za nerwowy ( tak wiem można ustawić mniejsze wychylenia) ale tak jak wspomniałem, powinien się nauczyć reakcji, czasami może zabraknąć tylko ciut ciut przez głupie lotki i matka ziemia niemile widziana przez samolot. Więc ja bym ci radził jednak powiększyć lotki, zrobisz jak uważasz, obyś tylko potem nie żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Jeżeli takie lotki są na planie z rcrevue,a nie wiem czy wiesz :roll: rcrevue to bardzo dobry Płatny serwis z dokładnie opracowanymi planami to konstruktor tego modelu uznał że takie są wystarczające.Nie oceniaj nic na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Dobre to pojęcie względne, zależy jeszcze do czego mają być dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Padło na Helio Courier'a STĄD. Kupiłeś tam plany czy miałeś z internetu pobrane? Poza tym parę pytań do konstrukcji miałbym. Listewka sosna kwadrat 3x3 ? Skrzydło jest łączone na stałe ? Miałbyś trochę więcej zdjęć z relacji z budowy? I co użyłeś do klejenia? Patex? No i oczywiście pogratulować czystej przyjemnej dla oka wykonanej roboty :mrgreen: Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Co do lotek- dziś pomierzę wszystko i napiszę jakie mają wymiary. Co do planów to wziąłem je właśnie z tej strony. Wydrukowałem, powiększyłem na xero i na nich działam . Listewki są sosnowe 3x3 dokładnie one nie są- 3mm z kawałeczkiem ;)Ale 4x4 na pewno nie. Skrzydło jest łączone na stałe 2 śrubami plastikowymi. Podobnie statecznik poziomy- z tą różnicą, że jest on wsuwany i przykręcany 1 śrubką. Do klejenia używałem głównie zwykłego wikolu. Niestety zdjęć więcej nie posiadam. Ale konstrukcja jest sama w sobie bardzo prosta- żadnych wymyślnych rozwiązań tam nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Samolot ładny, robota super. Czy ten samolocik ma stery wysokości i kierunku? [edit] na planach ich nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Stery wysokości i kierunku będą. Zawiasów na razie nie mam i nie są widoczne na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Skrzydło jest łączone na stałe 2 śrubami plastikowymi. Podobnie statecznik poziomy- z tą różnicą, że jest on wsuwany i przykręcany 1 śrubką. Czyli mam rozumieć, że skrzydło tymi dwoma co wystają u góry, a w stateczniku poziomym śruba od dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Dokładnie tak Squa. Wygląda to tak. http://desmond.imageshack.us/Himg30/scaled.php?server=30&filename=21062011308.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg217/scaled.php?server=217&filename=21062011309.jpg&res=medium lotka na pionowym: http://desmond.imageshack.us/Himg10/scaled.php?server=10&filename=21062011310.jpg&res=medium Lotka na skrzydle ma wymiary: 12,8 cmx 3,5cm= 44,8 cm kw. Szer skrzydła: 15,5 cm. http://desmond.imageshack.us/Himg560/scaled.php?server=560&filename=21062011307.jpg&res=medium I wzmocnienie statecznika pionowego wykałaczką do szaszłyków. Wchodzi ona w statecznik z 5 cm: http://desmond.imageshack.us/Himg35/scaled.php?server=35&filename=21062011306.jpg&res=medium Tak to mniej więcej wygląda Jeszcze Panowie i Panie podpowiedzcie co z tym lotkami. Ruszać je, przerabiać czy zostawić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Sory, że post pod postem. Doszła paczuszka z HB: serwa, silnik, regulator, pakiet, odbiornik. Prace posunęły się do przodu. Wygląda to teraz tak: Całość waży teraz 503g. Wszelkie komentarze mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Jeżeli to ma być model, na którym chcesz nauczyć się latać, to proponuję zrezygnować ze śrub trzymających skrzydło i wrócić do mocowania na gumę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 I kolejne postępy- oklejanie. Tak to mniej więcej wygląda na razie- jutro dalszy ciąg oklejania. Jak na razie efekt jest bardzo fajny- wygląda lepiej niż sobie wyobrażałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 No,no całkiem spoko,ale wróć do mocowania na gumy płata bo jeśli przywalisz skrzydłem to wyrwie Ci skrzydło z kawałkiem kadłuba, a tak pęknie tylko gumka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi