rabbitlkr Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Na początku tego sezonu wpadliśmy z kolegą na genialny pomysł równoległej budowy dwóch Extr na silniki 15ccm. Ja zająłem sie trochę innym kasożernym projektem/o tym w stosownym czasie w stosownym wątku;)/ musiałem odłożyć na trochę budowę ale na pewno do niej wrócę Kolega animyślał przerywać projekt i zabrał sie z zapałem do pracy. Tempo i jakość prac jest powalająca:) parę fotek z budowy Extry kolegi: Rozpiętość 170cm, zakładana waga ok 3 kg, silnik 15ccm czterotakt. Kadłub jest zerżnięty z planów z amerykańskiego zestawu firmy Goldberg a skrzydła i stateczniki to wesoła twórczość jednego z forumowiczów-Darkarla. Tak zachowuje sie pierwowzór w rękach Darkarla;): http://www.salvepolska.com.pl/rcwings/images/do_pobrania/extra.wmv W miarę postępu prac wątek będzie aktualizowany;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek89 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 ładnie się prezętuje ten modelik :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 170cm rozp to raczej silnik 4t 20ccm, a 150cm rozp na 15ccm tak mniej wiecej wygladaja proporcje. Bedziesz musiał ostro walczyc z wagą żeby te 15ccm starczyło... U mnie jeżeli czas pozwoli równiez projekt extra (330) ale na silnik 15ccm rozp 150-155cm, zupelnie inna koncepcja budowy. Skrzydla dzielone na rurę co umozliwi mi rewelacyjny dostep do środka a wymiary skopiowane z C-arf 2,6m. Pilnie sledze twój projekt, albowiem cm pro ze swoja mała extra prawie dobrze sie spisalo gdyby nie to że, ich extra jest 10ccm za mała, a fliton sie rozlatuje bo pod 4taktem... i znów trzeba produkowac wlasne modele ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zaglądałeś pod link który wstawiłem? Tamta Extra lata z silnikiem 15ccm i w moim subiektywnym odczuciu jest to wystarczający zapas mocy. Kluczem do sukcesu jest waga, o którą naprawdę walka toczy sie na śmierć i życie:p Skrzydło nie jest dzielone ponieważ to kolejne gramy w plecy, w kadłubie jest jedna wręga ze sklejki i dwie wstawki małe. Reszta to laminowana balsa. Ale na prawdę modelik odwdzięcza sie wspaniałymi własnościami lotnymi;) panowie WAGA WAGA i jeszcze raz WAGA a potem juztylko konstrukcja, profile i inne pierdoły:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Rzeczywisicie model efektowny, ladnie i czysto zrobiony. Jesli rzeczywisicie zmiescisz sie w wadze 3kg to model tak czy siak bedzie rewelacyjnie latal... Z mojego niewielkiego doswiadczenia wiem ze dobry model to lekki model. Zycze powodzenia przy pracach - a oryginal ile wazy ? Jako ze marny ze mnie budowniczy, z niecierpliwoscia czekam na extre z ef 58". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Oryginał waży 3.1kg bez paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Tamta Extra lata z silnikiem 15ccm i w moim subiektywnym odczuciu jest to wystarczający zapas mocy. Kluczem do sukcesu jest waga Wiem, widzialem funtane wlasnej produkcji 170cm na silnik 4t 15ccm i w miare bylo ok do zawisu, waga jeszcze raz waga czyli to co nie jest osiagalne dla fabrycznych modeli. Twój projekt przy przemyslanej lekkiej konstrukcji naprawde ma szanse powodzenia!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek89 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 darek poprostu mnie przerazasz: ty wiecej wymyslasz ode mnie co chwila cos innego najpierw ze tylko benzydryna i oczywiscie gigant 2,6m potem opcja heli teraz extra 15 4-takt :shock: hiohio...zobaczymy co z tego bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Podrzuc wiecej fotek modeliku juz oklejonego itd bo jestem mocno wciagniety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Darku chyba chodziło o moja funtane rozp 176 cm waga z silnikiem 15ccm i paliwem 3300g. Jest to rewelacja przy tej rozpietosci kupiłem ten model od kolegi z lotniska rozrysowałem plany i robi sie kolejna moze lzejsza trzy filmiki z lotów http://pl.youtube.com/watch?v=sxOn_RN7o0U http://pl.youtube.com/watch?v=h6rk-p4gbvM http://pl.youtube.com/watch?v=TDRRfoHC98c&mode=related&search= Zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5af080ccbc924478.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/717c89fd4d5a3323.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Jest i mój model Extry Dzięki Łukasz za wstawienie fotek z budowy. Prace nad Extrą zakończyłem, niedługo podrzucę fotki już oklejonego. A w najbliższych dniach oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 A o to obiecane zdjęcia extry Extra jak planowałem waży 3,1 kg Niedługo obloty, ewentualnie jeszcze podrzucę fotki z pierwszych lotów lub film :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Model super ale kabinka mogła byc wieksza bardziej extrowata , wiecej pow bocznej do 3D GRATULUJE PIEKNE WYKONANIE NA 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 dzięki. Mogła być kabinka większa, ale dostałem taka formę pod laminat wiec musi być taka a nie inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Druga sprawa to rzecz gustu;) jedni wolą L-kę inni S-kę. A pozatym z ta kabinką Extra i tak naprawdę swietnie lata 3d;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 I jak exterka??? Mialy byc filmy i relacje z oblotow a tu cisz, rzeklym martwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Extra już lata, wczoraj miałem nawet przyjemność trochę popląsać nią po niebie. Co do filmów to będzie sie coś działać w tym kierunku ale nic nie obiecuje. Moge powiedziec aby tyle, że model lata rewelacyjnie, to znaczy tak jak było w założeniach:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Lata rewelacyjnie bo bylo takie zalozenie ze musi tak latac wiec extra nie miala innego wyjscia W najblizszym czasie wrzuci sie kilka fotek i film z lotow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Witam. Idize zima, zastanawiam się nad wymianą modelu, czy koledzy mogli by odstepić plany tego modelu. Jeśli nie istnieją w formie elektronicznej to może jakoś inaczej udało by się dogadać. Pozdrawiam i gratuluję modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Czy możesz powiedzieć ile dokładnie z paliwem waży model ? na początku projektu bałem sie o finalna wagę modelu przy tej rozpietosci w stosunku do silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.