toretto1995 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Witam.Coraz bardziej zaczynam się interesować FPV i mnie to ciągnie.Na początku przygody z FPV chciałbym wymienić główną rzecz w modelarstwie czyli aparaturę.I tutaj potrzebuję waszej pomocy.Opłaca się wymieniać moduł w Turnigy 9x na moduł FrSky z telemetrią ? Jakie są zalety i wady takiej zmiany? Ile będę miał pewnego zasięgu?A może nie warto dokładać tych ok. ~ 220zł na moduł i odbiornik FrSky tylko sprzedać Turnigy i kupić jakąś inną aparaturę? Tutaj bym chciał by ta aparatura miała tak około 5km zasięgu. Wiem że na początku tak daleko nie będę latał i można kupić coś słabszego( tańszego ) ale nie zamierzam cały czas kupować nowego sprzętu...wolę raz a porządnie. Zestaw video to będzie na 100% Fox-700 1.2Ghz . Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Damian.
cobra Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zapomnij o zasięgu 5 km bez jakiegoś systemu LRS (long range system). Kiedyś na 35 MHz (multiplex cockpit sx) z odbiornikiem Corona 8ch latałem do 3 km. Video będzie ok.
ostrytypos Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 System LRS jest dostępny na sronie helipad.pl a tu masz coś do Frsky http://www.helipad.pl/antena_kierunkowa_patch_7db_do_zestawow_frsky_poprawia_zasieg_do_45km-4004.html
toretto1995 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2011 A moglibyście mi wyjaśnić co to jest LRS? Tak na chłopski rozum, ja szukałem po wikipediach ale chyba jednak źle szukałem bo znaleźć nie mogę ;/ Tak więc można wymienić w Turnigy moduł na FrSky i do tego ten LRS..? Czy po prostu od razu lepiej zainwestować w jakąś Futabę ? Jak by nie Turnigy to bym go sprzedał na Ebayu drożej tak za 300zł plus odłożone na FrSky 220zł no i renta babci ;D to tak z 600zł mogę przeznaczyć na nową apkę. Co myślicie?
cobra Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Skrót LRS rozwinąłem dwa posty wyżej. moduł na FrSky i do tego ten LRS..?No nie, albo jedno, albo drugie. LRS to system składający się z modułu nadawczego i odbiornika. Oczywiście potrzebny jest do tego jakiś modulator dający sygnał na wejście LRS'a. Bez LRS'a nie uzyskasz stabilnego RC na 5 km i więcej. O systemach LRS poczytaj np. tu: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=3924
toretto1995 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Po małej analizie dochodzą do wniosku że LRS to też moduł . Więc wymienię oryginalny moduł w Turnigy na jakiś LRS. Tylko teraz: Dragon Link kosztuje ponad 250$ i ma ~40km zasięgu, i tutaj mam pytanie nie związane z aparaturą.Czy na foxie 700 1.2Ghz z anteną kierunkową da się uzyskać zasięg 40km ? Bo jeśli nie to nie opłaca się inwestować w coś czego się w pełni nie wykorzysta.I ostatnie pytanie: Czy na forum jest jakaś osoba która w razie gdybym chciał wymienić ten moduł w Turnigy poprowadzi mnie przez to ..?
vowthyn Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 FRSky z telemetrią testowałem na dystansie 4km i działał, ale warunkiem był brak przeszkód. Po wejściu za drzewo lub budynek link ulegał zerwaniu.
xader Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 mam podobny dylemat (wejscie w fpv, posiadajac tg9x). Obecnie moim glownym typem jest frsky+lawmate 1w (ewentualnie patch antena i wzmacniacz jezeli av link pozwoli na wiekszy zasieg). tutaj masz testy zasiegu frsky (co prawda nie na tg9x ale to akurat bez znaczenia) http://rc-cam.pl/printview.php?t=3102&start=0&sid=bc30042d1382800bf2eba76c79986369
toretto1995 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2011 FrSky tańszy od wszystkich LRS...No i kurde nie wiem co robić? Czy jednak zakupić ten FrSky a do niego tą anteę kierunkową ? Tak na prawdę ogranicza mnie tylko Video bo nie wiem ile mi km wyciągnie fox-700 1.2Ghz i czy nie będzie mi zakłócał FrSky ? Proszę o opinie. Pozdrawiam Damian
cobra Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Damian, ta sama antenka u Marka kosztuje mniej: klik Będziesz jednak musiał latać w sektorze, lub nakierowywać antenę na model. Jaką platformą i generalnie jakim sprzętem dysponujesz, że od razu myślisz o tak dalekich lotach? O zakłócaniu przez foxa się nie wypowiadam, bo nie posiadam.
toretto1995 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Platforma to Zagi 1,3m . Zasilanie 1300mAh -Video 2200mAh -RC Jak mówiłem wcześniej..na razie nie planuję takich dalekich lotów ale potem tak. Już wiem co zrobię: Jadnak nie będę kupował LRS tylko FrSky i tą antenę u Pana Marka. Tylko właśnie martwi mnie to czy fox będzie zakłócał odbiornik rc .Ale o to zapytam na innym forum. Dziękuję wszystkim za przydatne odpowiedzi.
cobra Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Nawet jak potem dokupisz jakiś system LRS, FrSky przyda się do bliższego latania. To przyzwoity system. Bardzo łatwo z niego wyciągnąć RSSI. Nie nakupisz raczej do wszystkiego odbiorników LRS po 100$ za sztukę. Aby pozbyć ewentualnych zakłóceń z nadajnika video, stosuje się coś takiego.
slawko_k Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 nie wiem ile mi km wyciągnie fox-700 1.2Ghz i czy nie będzie mi zakłócał FrSkyFox 700 na bacikach wyciągnie z moich pomiarów pewnie gdzieś ze 2km, jak na odbiornik założysz biquada to ze 2x więcej lub jeszcze dalej. Mi zakłóca potwornie. Zasięg frsky z foxem 700 to 200m. Tak jak wyżej napisano 5km to na standarwowym RC nie zrobisz na pewno. Mi nigdy nie udało sie 1km uzyskać ani na 35MHz, ani na coronie 2,4GHz ani na frsky w różnych konfiguracjach modeli samolotów i koperów.
toretto1995 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Kurde.Ta informacja znacznie komplikuje sprawę :evil: To jest znak by się jeszcze wstrzymać z zakupem Foxa-700 . Moje dalsze pytania są już raczej nie do tego działu więc nie będę zaśmiecał . Co do aparatury już zdecydowałem: Turnigy 9x + moduł FrSky
toretto1995 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Jeszcze jedno. Moduł kupię bez telemetri .Czy ten odbiornik będzie się bindował z tym modułem
slawko_k Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Tab zbinduje sie. nie wolisz odbiornika z wyjściami wzdłuż?
toretto1995 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ma Pan na myśli ten odbiornik ? Wie Pan ile ten odbiornik ma kanałów ..?
noker Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Wie Pan ile ten odbiornik ma kanałów ..? Number of channels: 4przetłumaczyć? :devil:
toretto1995 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Już sam do tego doszedłem :mrgreen: ale zapomniałem zedytować posta
vowthyn Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Kanały kanałami, ale dla tego odbiornika HK podaje 500m zasięgu, podczas gdy dla ośmiokanałowych widnieje 1,5-2,5km (co raczej jest wartością zaniżoną). Zdaje się że zasięg był dla Ciebie ważny.
Rekomendowane odpowiedzi