Irek M Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Pisząc ten temat nawet nie wiem czy w dobrym dziale bo niby gdzie pisac o śmigłach do elektryków :?: Pytanie natury ogólnej - jak oceniacie smigła typu APC firmy Power Pro ? Potrzebowałem 13' APC ale tylko Tower Pro mieli więc kupiłem. Ma pracować na silniku kV 900 - http://allegro.pl/silnik-c3548-900kv-i1768759723.html Pomiar wattmeter'em jest następujący; Tower Pro 13x4 11,78V, 30,41A, 358,8W - jak na silnik 44A (max) i tak niskim kV to chyba żadna rewelacja :?: Dokonałem też pomiaru na śmigle 12x8 Master Airscrew - już w reku było czuć, że ciąg jest znacznie większy niz na 13' 11,54V, 42,81A, 495W. I tak się zastanawiam czy Tower Pro jest takie "słabe" czy to tylko sprawa małego skoku? Napęd siedzi w latajacym skrzydle o rozp 177cm 90dm2 pow. i masie do lotu 2040g więc zależy mi raczej na stromym wznoszeniu niż szybkich przelotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Nie rozumiem jak możesz porównywać śmigło 13x4 do 12x8. W tym drugim skok śmigła jest przecież dwa razy większy. Wiadomo, że przemieli więcej powietrza niż ze skokiem 4 cali. Różnica cala na średnicy nie spowoduje dużego zwiększenia objętości przepychanego powietrza jak ten skok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Nie rozumiem jak możesz porównywać śmigło 13x4 do 12x8. W tym drugim skok śmigła jest przecież dwa razy większy. Wiadomo, że przemieli więcej powietrza niż ze skokiem 4 cali. Różnica cala na średnicy nie spowoduje dużego zwiększenia objętości przepychanego powietrza jak ten skok. A ja nie rozumiem Twego rozumowania. Gdzie napisałem, że nie jest tak jak mówisz? Miałem tylko takie śmigła z tych większych dlatego porównywałem osiągi. Mimo wszystko od śmigła 13' spodziewałem się więcej ale cały czas miałem świadomość, że skok jest jak napisałeś 2x mniejszy niż w 12' śmigle. Do tego Tower Pro hałasuje bardziej niz pozostałe śmigła. Kiedyś testowałem również Tower Pro ale 8' do zwykłego dzwonka i też nigdy więcej nie zakładałem go bo wydawało sie bardzo głośne i jakby gorsze od GWS. Dylemat mam czy zamówić odp. śmigło APC czy Tower Pro, czy cena również świadczy o produkcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Tower Pro hałasuje bardziej niz pozostałe śmigła. Kiedyś testowałem również Tower Pro ale 8' do zwykłego dzwonka i też nigdy więcej nie zakładałem go bo wydawało sie bardzo głośne i jakby gorsze od GWS. Dylemat mam czy zamówić odp. śmigło APC czy Tower Pro, czy cena również świadczy o produkcie... Pewnie nie wyważyłeś śmigła, latam na tp i nie czuje przepaści między nimi a APC. Najlepszy stosunek jakość/cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 śmigła TP są trochę nieudolnymi klonami APCaków.hałasują dlatego bo ich sprawność i wykonanie są na niskim poziomie.natomiast śmigła SF TowerPro są w miarę przyzwoite. dużo eksperymentuję z różnymi śmigłami i już przekonałem się nie raz że szkoda kasy na tanie śmigła. TURNIGY robi dobre i tanie śmigła. przekonałem się też jak ogromne znaczenie dla sprawności i wydajności napędu ma wyważenie śmigła.nawet tak pewne i sprawdzone śmigła jak APC trzeba czasem wyważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi