pyton Opublikowano 2 Września 2011 Opublikowano 2 Września 2011 Wykonujac motoszybowca zachciało mi sie usterzenia typu"T".Wczesniej prawie zawsze robilem normalny "ogon",mały problem miałem wykonujac ,no ale to juz za mna ,i mam pytanie czy zostawic usterzenie T ,czy zmienic na klasyczne ,dodam ze model ma male wychylenia steru wysokosci ,i teraz srednio widze owy ster tak zamontowany :roll: Jakie sa zalety usterzenia klasycznego a jakie sa typu T ??
milo Opublikowano 2 Września 2011 Opublikowano 2 Września 2011 Główną zaletą jest to, że jest mniej podatne na uszkodzenia podczas lądowania, no ale trzeba je dosć mocno wykonać, aby w przypadku "cyrkla" przy przyziemnieniu nie ukręcić ogona. Tak wynika z mojej praktyki. Zostawił bym.
pyton Opublikowano 2 Września 2011 Autor Opublikowano 2 Września 2011 no ale nawet ja ma małe wychylenia? więc czy jest sens?
RobertK Opublikowano 2 Września 2011 Opublikowano 2 Września 2011 Jakie sa zalety usterzenia klasycznego a jakie sa typu T ??Mały opór tzw.interferencyjny...Usterzenie robisz płytowe ,czy dwuczęściowe?
pyton Opublikowano 2 Września 2011 Autor Opublikowano 2 Września 2011 Raczej plytowe. Szczerze mowiąc zmienił bym na klasyczne,moze dlatego ze jakos nie mam zaufania do tego typu usterzenia... no ale czas pokaże
klaps6 Opublikowano 2 Września 2011 Opublikowano 2 Września 2011 Skoro ma to być usterzenie płytowe, a szybowiec nie będzie służył do akrobacji to raczej nie masz się co przejmować niedużymi wychyleniami, usterzenie płytowe w szybowcu działa sprawnie nawet przy małych wychyleniach. A tak w ogóle to dlaczego wyszły Ci tak małe wychylenia, że się zamartwiasz? Mały opór tzw.interferencyjny... Dokładnie, cały "myk" w tym. że wtedy usterzenie nie jest opływane przez zaburzone powietrze za skrzydłem a także jest maksymalnie odsunięte od kadłuba, dzięki czemu również unika przepływu zaburzonego powietrza.
madrian Opublikowano 2 Września 2011 Opublikowano 2 Września 2011 Jeszcze jedną zaletą usterzenia T, jest to iż zwykle znajduje się poza strumieniem zaśmigłowym. Co mogłoby generować różne nieprzyjemne zjawiska.
pyton Opublikowano 3 Września 2011 Autor Opublikowano 3 Września 2011 Dzieki wszystkim ,ale i tak zmieniłem juz na klasyczne moze przy nastepnym mniejszym modelu zastosuje usterzenie T.
pyton Opublikowano 15 Września 2011 Autor Opublikowano 15 Września 2011 model wykonany i nawet fajnie lata z typowym usterzeniem:) oto filmik
Rekomendowane odpowiedzi