afish Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Witam Chcialem zapytac Was z czego sie robi te kabinki do samolotów... Widzialem na forum ze np do extry robicie pod wymiar ladna (nawet chyba przeswitujaca) kabinke ale ja nie wiem z czego to powstaje i co robic zeby tak ladnie wyszlo ?? za wszelkie info dzieki !!
TomekW Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Popularny patent to butelka PET obkurczana w piekarniku na kopycie np. z balsy.
afish Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 hmmm butelka PET ?? a cos blizej w tm temacie bo pierwszy raz słysze .... wogóle prosilbym o szczegółowa instrukcje
Krzysztof Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 hmmm butelka PET ?? a cos blizej w tm temacie bo pierwszy raz słysze .... wogóle prosilbym o szczegółowa instrukcje Myślę że ten link Ci wszystko wyjaśni http://strony.aster.pl/robertg/a_kabina.htm
TomekW Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 To jest dokładnie ta metoda. Ja wykonuję kopyto z balsy i na nim obkurczam (w piekarniku) butelkę. Najlepiej obkurczały mi się butelki po Coca-Coli
afish Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 Dzieki Krzysiu.. wlasnie o taki opis mi chodzilo postaram sie zrobic taka kabinke jak bede robil model z balsy .. ;]
meloow Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Dobrze sprawuje jako materiał do wykonania kopyta klocek z pod palet EURO.
radek872 Opublikowano 17 Września 2007 Opublikowano 17 Września 2007 Butelka pet przeciez do kabin sa sprzedawane folie termokurczliwe .
rabbitlkr Opublikowano 17 Września 2007 Opublikowano 17 Września 2007 tylko, że do wytłoczenia takiej folii (zresztą bardzo możliwe, że tez jest z tworzywa PET) potrzebujesz całego urządzenia do tłoczenia, a w przypadku butelki wystarczy zwykły piekarnik ew ogrzewanie nad gazem;)
TomekW Opublikowano 17 Września 2007 Opublikowano 17 Września 2007 Mało tego - butelki PET większość z nas ma w nadmiarze, a za folię trzeba płacić. Ja wolę tańsze i wygodniejsze rozwiązanie
Jacqubes Opublikowano 18 Września 2007 Opublikowano 18 Września 2007 A co jeśli kopyto nie zmieści się w butelce ?
TomekW Opublikowano 18 Września 2007 Opublikowano 18 Września 2007 Jak kopyto nie zmieści się w 5 litrowych butlach po wodzie mineralnej to zawsze zostaje jeszcze zbiornik 18,7l (5 galonów) na wodę od dystrybutorów. To już starcza na giganta 1/3 PS nie zmieści się do kuchenki
swirus Opublikowano 18 Września 2007 Opublikowano 18 Września 2007 Jak kopyto nie zmieści się w 5 litrowych butlach po wodzie mineralnej to zawsze zostaje jeszcze zbiornik 18,7l (5 galonów) na wodę od dystrybutorów.To już starcza na giganta 1/3 PS nie zmieści się do kuchenki nieźle gorąca woda działa ;] w wannę i lać
kris13 Opublikowano 19 Września 2007 Opublikowano 19 Września 2007 czesc A nie lepiej tak wykonać kabinki
Krzysztof Opublikowano 19 Września 2007 Opublikowano 19 Września 2007 czescA nie lepiej tak wykonać kabinki Jasne że można, na upartego można i wtryskarką
TomekW Opublikowano 19 Września 2007 Opublikowano 19 Września 2007 @kris13 - metoda dobra ale wymaga zbudowania dodatkowego urządzenia, co jeżeli na szybko chcesz wykonać jedną kabinkę jest bezcelowe. Metoda z butelką PET była dla mnie odkryciem roku, wreszcie mogłem wykonać sam ładną kabinkę i to w oparciu o sprzęt i materiały które mam pod ręką (no prawie bo w kuchni).
afish Opublikowano 19 Września 2007 Autor Opublikowano 19 Września 2007 hmm a co on tam podgrzewal w piekarniku ?? jakas folia ??
kris13 Opublikowano 19 Września 2007 Opublikowano 19 Września 2007 tak to prawda ze wymaga zrobienia do tego specjalnej "maszynki " do tłoczenia, ale według mnie bardziej precyzyjna i dokladniejsza metoda, wiem bo robilem owiewki z butelek pet ogrzewanych na kopycie gorącym powietrzem i nie zawsze wychodzi tak jakby sie chcialo bo butelka kurczy sie nie zawsze jak tego chcemy. a w tym piekarniku co widac to ogrzewa grubsza folie, specjalnie do tego przeznaczona, niepotrafie teraz powiedziec co to za rodzaj tworzywa polimerowego, zamocowana w ramce, nagrzewa ja az do momentu uplastycznienia, widac na filmiku jak doslownie wisi ta folia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.