Basho Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam rozpoczynam relacje z Budowy szybowca Guppy, plany pobrane z internetu rozpiętość 1,5m Mam wątpliwości co do wydrukowanych planów czy na Pewno jest to dobry wymiar jaki wydrukowałem... Statecznik ma takie wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Tak jakby trochę mały. Otwór w rurce węglowej zwymiarowany na planie powinien mieć tak jak w opisie 20mm x 2mm. Zmierz go sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Czy może mi ktoś powiedzieć jak wydrukowac prawidłowo pełnowymiarowe plany ? oczywiście na domowej drukarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 zanim zaczniesz drukować sprawdź skalę w PDF i powyłączaj wszystkie funkcje w drukarce typu zoom i inne pierdoły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1102 Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 witam z jakiej strony pobrales plany?? albo jesli łaska przeslac na meso991102@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Jeśli drukowałeś strony A4 przez Acrobat Reader, to możesz mieć wydrukowane w powiększeniu 95%. Przy Page Scaling (skalowanie strony) należy ustawić na none ( chyba "brak" w polskiej wersji językowej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Dokładnie jest tak jak mówisz. Własnie odratowałem już niektóre listewki i zrobiłem to co wcześniej -1dzień budowa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Statecznik poziomy po oklejeniu balsą lekko sie zwichrował, nie wiem czy tak sie to naprawia ale namoczyłem go i docisłem do płaskiej powieszchni:) ?? Tak samo jest z elementem lotki w sterze wysokości, również jest lekko zwichrowany bo płytka z balsa nie była najrówniejsza wiec zrobiłem ten sam zabieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1102 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 witam bardzo fajny model sie szykuje i ja musze niedlugo popelnic takie cos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Statecznik poziomy po oklejeniu balsą lekko sie zwichrował, nie wiem czy tak sie to naprawia ale namoczyłem go i docisłem do płaskiej powieszchni:) ?? Tak samo jest z elementem lotki w sterze wysokości, również jest lekko zwichrowany bo płytka z balsa nie była najrówniejsza wiec zrobiłem ten sam zabieg Najlepiej sklejać pod dociskiem żeby już po oklejeniu było prosto :rotfl: A jak już coś moczyć to najlepiej płynem do mycia okien na amoniaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Narazie namoczyłem wodą zobaczymy jutro co z tego wyjdzie, ale tak słusznie namoczyłem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Generalnie przy pokrywaniu folią też się naprostuje A tu laminatowy kadłub Guppego http://www.rcsiedlce.fora.pl/warsztat,7/nastepny-guppy,1176-15.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Po wyschnięciu dalej elementy sie odkształcały wiec spryskałem je w tej pozycji płynem do szyb i czekam aż przeschną już nie pod naciskiem książek, bo one blokują odparowywanie powietrza:) + Pakiet żeberek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Ja bym jednak docisnął. Nie spiesz się, to modelarstwo Poleży dociśnięte parę dni to może się wyprostuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 hmm... jeśli to nie pomoże zostawiam na pare dni pod dociskiem już konkretnym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 hmm może to wina tego ze kleiłem UHU express i on zwichrza elementy? czy tylko coś mi sie zdaje? Jaki klej własnie powoduje odkształcenia przez nasycenie nim elementów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Jaki klej własnie powoduje odkształcenia przez nasycenie nim elementów? Wikol na przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 To już wiem czemu mi to poskręcało, UHU to taki własnie jest wikolowaty:) Czym w takim razie polecacie Kleić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek9932 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Cyjanoakrylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi