TEQ Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Witam Na allegro czasami można zauważyc nadajniki/odbiorniki pracujące na 72 MHz. Co jesteście w stanie powiedziec o tej częstotliwości ? Dużo zakłuceń ? Prosze o odpowiedź bo mnie ta sprawa strasznie męczy. Pozdrawiam TEQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Przede wszystkim ta częstotliwość jest u nas nielegalna. I to jest wystarczający powód aby się nią nie interesować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 16 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Aha czyli osoby sprzedające takie nadajniki są naciągaczami ! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Mnie także ten temat bardzo interesuje... Chciałbym kupić radio w stanach. Napiszcie proszę czy oprócz nielegalności tego pasma są inne przeciwskazania do nabycia radia pracującego w tym paśmie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Latanie na tej częśtotliwości to duże ryzyko. Jest ona wykorzystywana przez inne służby i nigdy nie wiesz czy ktoś Cię nie strąci. Kupując sprzęt w USA musisz liczyć się z wymianą modułu wcz w nadajniku. Oczywiście odbiornika nie ma sensu tam kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 TEQ - myślę, że nie mozna osoby sprzedającej taki nadajnik z góry uznać za naciągacza. Nie czytałem w jakim świetle zachwala przedmiot, jesli napisał, że jest idealny na nasze warunki to kłamie ale jeśli sprzedaje bo nie chce mieć takiej częstotliwości to wcale nie jest oszustwem. Przykład z mojej działki - chodzę z wykrywaczem metalu po polach i zbieram to co ludzkosć zostawiła ( zgubiła lub wyrzuciła). Działania te są niby nielegalne w polski prawie ale nie sama sprzedaż wykrywaczy metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Warto pomyśleć też o najgorszym. Co zrobić, gdy wlecimy komuś w samochód, lub trafimy kogoś modelem w głowę. Myślę, że przy ewentualnym spowodowaniu szkody używając radia z nielegalną częstotliwością ktoś dociekliwy mógłby podważyć ważność ubezpieczenia OC. W sumie nie wiem nawet czy ubezpieczenie które płacę jest faktycznie "dobre", i jak odbywa się procedura odszkodowania. Niemniej jednak jest to jakiś argument do rozważenia przed zakupem takiego radia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 To ja tylko dodam, że pasmo 72MHz nie dość, że jest nielegalne dla cywilów, to dodatkowo jest wykorzystywane przez wojsko. Parę lat temu gdy okazało się ono za wąskie, z tzw. dolnych UKF (76MHz) musiały się wynieść publiczne i komercyjne stacje radiowe. Pozatym pasmo 72 jest pasmem strzeżonym, o czym warto pamiętać, a w zeszłym roku URT wzbogacił się o kilkanaście wozów z radionamiernikami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Za 200-400$ mozna kupic radio 2.4ghz ... Te za 200 do elektryków te za 300-400 do benzyniaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.