mirolek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2011 Na ostatnich zawodach ESA oszczędzałem model latając me-109 którym wylatałem więcej i który bardziej czuję w walce. Porównałem jednak z Markiem osiągi obu maszyn we wspólnym locie. Oba są wystarczająco szybkie i zwrotne a wyróżnia je ponadprzeciętna stabilność przy mniejszej prędkości. Marka model jest nieco szybszy w beczce którą mój kręci raczej ospale ale to zapewne kwestia korekty wychyleń. Z pełną odpowiedzialnością mogę polecić ten model na początek. Mam założony obecnie silnik Emax-a: http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=3418 ale to jeszcze nie jest ostateczna konfiguracja. Zapas w limicie wagi pozwala na coś mocniejszego 8) ms
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 13 Grudnia 2011 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Dzięki serdeczne ! Latasz Me - 109 z symetrycznym profilem czy płaskim ? Fajnie byłoby porównać Ił-a z Me w kontekście obciążenia powierzchni bo Ił sprawia wrażenie większej pow. skrzydła. Pozdrawiam - Jurek
marek rokowski Opublikowano 14 Grudnia 2011 Opublikowano 14 Grudnia 2011 tak, Ił ma zdecydowanie większą powierzchnię skrzydeł prze co spada jej obciążenie a tutaj ciekawostka znaleziona w sieci:
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 14 Grudnia 2011 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dzięki Marku, dlatego interesuje mnie jak to mniejsze obciążenie powierzchni przekłada się na prędkość... Pozdrawiam - Jurek
andrzej nowicki Opublikowano 26 Stycznia 2012 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Pozdrawiam wszystkich wspaniała maszyna czy można prosić o plany zaczynam dopiero zabawe combat a chciałbym zbudować coś sprawdzonego
mirolek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Polecam zakupić gotowe kształtki w sklepie www.napolskimniebie.pl czyli u Marka Rokowskiego. Ten model świetnie lata i jak najbardziej nadaje się na pierwszego kombata ESA ms
bart07 Opublikowano 23 Września 2013 Opublikowano 23 Września 2013 Wybrałem Ił'a jako pierwszy model po szybowcach. Wykonany z wykorzystaniem prętów z zestawu i siatki budowlanej po bokach kadłuba. Model wyszedł iście pancerny. Początkowo wypaliłem miejsce na baterię z przodu, ale okazało się, że bateria "wylądowała" za SC... Chyba dodam siatkę dołem (2x musiałem użyć CA ) Nie wiem, czy przypadkiem nie wzmocnię na bardzo i coś innego nie odpadnie. Bardzo fajny model. Polecam na początek. W malowaniu "letnim" trudny do rozpoznania w powietrzu - świetnie się maskuje. Musiałem dodać elementy malowania ułatwiające orientację...
Rekomendowane odpowiedzi