mirolek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Na ostatnich zawodach ESA oszczędzałem model latając me-109 którym wylatałem więcej i który bardziej czuję w walce. Porównałem jednak z Markiem osiągi obu maszyn we wspólnym locie. Oba są wystarczająco szybkie i zwrotne a wyróżnia je ponadprzeciętna stabilność przy mniejszej prędkości. Marka model jest nieco szybszy w beczce którą mój kręci raczej ospale ale to zapewne kwestia korekty wychyleń. Z pełną odpowiedzialnością mogę polecić ten model na początek. Mam założony obecnie silnik Emax-a: http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=3418 ale to jeszcze nie jest ostateczna konfiguracja. Zapas w limicie wagi pozwala na coś mocniejszego 8) ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Dzięki serdeczne ! Latasz Me - 109 z symetrycznym profilem czy płaskim ? Fajnie byłoby porównać Ił-a z Me w kontekście obciążenia powierzchni bo Ił sprawia wrażenie większej pow. skrzydła. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 tak, Ił ma zdecydowanie większą powierzchnię skrzydeł prze co spada jej obciążenie a tutaj ciekawostka znaleziona w sieci: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dzięki Marku, dlatego interesuje mnie jak to mniejsze obciążenie powierzchni przekłada się na prędkość... Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Pozdrawiam wszystkich wspaniała maszyna czy można prosić o plany zaczynam dopiero zabawe combat a chciałbym zbudować coś sprawdzonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Polecam zakupić gotowe kształtki w sklepie www.napolskimniebie.pl czyli u Marka Rokowskiego. Ten model świetnie lata i jak najbardziej nadaje się na pierwszego kombata ESA ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Wybrałem Ił'a jako pierwszy model po szybowcach. Wykonany z wykorzystaniem prętów z zestawu i siatki budowlanej po bokach kadłuba. Model wyszedł iście pancerny. Początkowo wypaliłem miejsce na baterię z przodu, ale okazało się, że bateria "wylądowała" za SC... Chyba dodam siatkę dołem (2x musiałem użyć CA ) Nie wiem, czy przypadkiem nie wzmocnię na bardzo i coś innego nie odpadnie. Bardzo fajny model. Polecam na początek. W malowaniu "letnim" trudny do rozpoznania w powietrzu - świetnie się maskuje. Musiałem dodać elementy malowania ułatwiające orientację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi