sławek Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Od dawna myślałem o zbudowaniu dwupłata aż przyszła chwila że myśli trzeba zamienić w czyny. szukałem na necie modelu który by mnie zadowolił a że nie znalazłem -jak zwykle wymyśliłem sobie model sam (no nie do końca bo jego kształt wymyślono jakiś 93 lata temu. Rozpiętość 85cm pow. 25dm depron,depron i jeszcze raz depron Reszta danych wyjdzie w praniu. Na początek zrobiłem taka "rynnę" Przykleiłem statecznik poziomy i zrobiłem "karczek" Wyciąłem w nim szparę na statecznik pionowy Zrobiłem z listewek sosnowych i balsowej deseczki mocowanie górnego płata,dokleiłem do tego klocki twardego styropianu dla zwiększenia powierzchni montażu przed wklejeniem tego powyżej dopasowałem górne pokrycie (trudno by było wykonać do tego szablon na wklejonych "zastrzałach") zaczyna przypominać myśliwca jej królewskiej mości Skrzydła dostana profil wklęsły-po prostu wygięty depron 6mm Dźwigar z węgla i mam w planach do tego dorobić LOTKI -nie wiem czy zdadzą egzamin przy takich skrzydłach ale jak nie zrobię to się nie dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Dźwigarom nadałem wznios miedzianymi rurkami Połączyłem je z piramidką nylonowym sznurkiem (jest nie do rozerwania- to pojedyncza nitka z taśmy do spinania palet) potem to nasączę żywicą Spód nie jest jeszcze zakryty a klocki zastrzałów nie wklejone,to wykończę po ustaleniu miejsc na wyposażenie z uwzględnieniem nim ustalenia SC Widoczne tylne dźwigary skrzydeł są tylko w centropłatach i mają role pomocniczą-nie będzie ich w skrzydłach Profil nadałem poprzez zagięcie na krawędzi stołu (zabezpieczając wpierw wierzch skrzydeł taśmą klejącą) nie jest to może szczyt kunsztu ale dla modelu który w zamierzeniu ma latać byle gdzie wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Bardzo sympatyczny Jakieś plany, czy własna inwencja?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Szymek-na samym początku relacji napisałem: szukałem na necie modelu który by mnie zadowolił a że nie znalazłem -jak zwykle wymyśliłem sobie model samWisienka na torcie lub karabin na skrzydle czyli takie tam dłubanie (rurka z bowdena ,kawałeczek listewki ,magazynek z depronu i papierowe paski czyli odpady . Nie jest idealny ale to drugi karabin jaki zrobiłem ,pierwszy był w SAVOIA SM79 -tam do dopiero był prymityw :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Miał być silnik elektryczny a wsadziłem dwurzędowe V :devil: Gdzieś pomyliłem wymiary a że robiłem makietkę silnika nie mając modelu pod ręka rozjechały się wymiary i "silnik" wyszedł za duży .Zostawiam go jednak w takim stanie- bedzie SE5A na sterydach Powinien być cały czarny ale bloki okleiłem folią chrom ,ożywi wygląd ( teraz chyba powinienem pod kabiną zrobić napis "Kubica " ) Podwozie robię z rurek węglowych,zawsze miałem druciane ale że chciałem zachować "drewniany" styl podwozie musiało być sztywne. Zastanawiałem sie jak połączyć rurki ze sobą i wpadłem na prosty i skuteczny sposób-mocny sznurek o którym wspominałem wcześniej przeprowadzony przez węgiel a "oś" złapana w pętle ,końcówki rurek oplecione w okół dla wzmocnienia,zalane żywicą i pozostawione z naprężonym sznurkiem: Po złożeniu wygląda to tak Tylna rozpórka goleni jest tylko dekoracją ,cała sztywność podwozia zależy tylko od rurek. Zrobiłem błąd -wręga pierwszych słupków jest za razem wręgą do mocowania podwozia ,zapomniałem się i zrobiłem ją z balsy-trzeba będzie wykonać jakieś wzmocnienie (teraz złapane jest tylko na kropelce kleju do zdjęcia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Hej, Ze zdjec widac , ze bedzie calkiem ciekawy samolot, bezskutecznie poszukuje w mojej okolicy jakiegos sklepu gdzie mozna dostac depron ale kurtka nie moge nigdzie znalezc. Widze ze to sie doskonale nadaje do budowania modeli. Nie mialem do tej pory stycznosci z tym tworzywem ale jak tylko dopadne to "CUS" to oswiadczam, ze zbuduje cos fajnego. Narazie jednak musze sie tylko przygladac takim modelom jak twoj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Nie mów, że na wyspach nie znają paneli podłogowych. Izolację pod nie mają z XPS-u, jak i my. Depronu może nie być, bo to marka wujka Sama i zwyczajnie nazwa nieznana sprzedawcom. Ale tworzywo XPS powinni znać. Pytaj o XPS Foam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Lub o BLUE FOAM ale czy to tylko nazwa potoczna i czy jest do znalezienia w UK -nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 No no bardzo mi sie podoba tylko te koła strasznie szpecą, było by zdecydowanie lepiej gdybyś zrobił takie jak w oryginale lub do tych dorobił kołpaki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Kołpaki oczywiście są w planach od początku projektu, nie wsadzę przecież takich "alusów motocyklowych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dzieki za porady, jutro mam czas to moze połażę po sklepach za depronem. A co do twojego modelu, obejżałem jeszczze raz dokładnie zdjęcia, kurcze fajne. Bardzo podoba mi sie plastyczność tego tworzywa. I najwyraźniej łatwość tworzenia z tego czegoś jest ogromna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Bardzo plastyczne to to nie jest, łatwo złamać przy ewentualnym wyginaniu-najczęściej robi się to na dwa sposoby-podgrzać elektryczną opalarką to uplastycznia ale istnieje spore ryzyko stopienia pianki , a drugi zewnętrzną stronę wyginanego elementu oklejamy na czas wyginania taśmą klejącą by depron nie pękł. Depron to właściwe styropian pozbawiony kulek -teoretycznie to samo co białe ofoliowane tacki z mięsem w marketach . Jest bardziej ścisły (bo to nie zlepek piankowych kulek) Występuje tylko w płytach -najczęstsze spotykane grubości to 3mm i 6mm Jest znacznie mniej śmieci w porównaniu ze styropianem jeśli wycinamy nożykiem a nie termicznie. Staram się projektować modele wykonane z depronu jak proste kartonówki -efekt jest wtedy nie najgorszy Zobacz tę fotkę ,to robiłem z izolacji pod panele o których pisał Madrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turel Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Fajny model czekam na dalszą relację z budowy .POWODZENIA !!!!Może kiedyś polatamy razem jesteśmy niedaleko od siebie ? I karabin pierwsza klasa też taki muszę wykonac do modelu.Może podeślesz link do jakiegoś wzoru lub większe zdjęcie swojego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Combat w niedziele pod Trzebnicą -ja nie latam w tej "klasie" ale możliwe że zawitam -okazja na spotkanie. Nie odpisałeś mi w swoim temacie na moje pytanko dotyczące pochylenia silnika więc powtarzam: skrzydło mam na dodatnim kącie jak ty w swoim R.E.P. a silnik dałeś na zero? Jutro robię chłodnice z wykorzystaniem siatki z filtra do wody (odmulacz) zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turel Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Tak silnik jest na zero Może trochę opada do dołu nieznacznie pod swoim ciezarem bo jest przyklejony na tłumiku z gabki . Dzieki za info o Trzebnicy ale troche daleko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Siatka z filtra do wody okazała się dosyć twarda ale daje się formować I pierwsze przymiarki "maski" i koloru .Wolałbym zdecydowanie Humbrola ale maluje Pactrą- mistrzem krycia ona nie jest. Kolor to mój wybór na oko nie miał być wierny . Mocno się zastanawiam nad zabezpieczeniem jego powierzchni skoro wbrew swoim pierwotnym planom dodaje tyle detali ,szkoda by go było pokaleczyć -na papier z wikolem za mały ,sam wikol za miękki -nic mi nie przychodzi do głowy. Siatkę może pomaluje na kolor reszty modelu ,wypoleruje na połysk lub zostawię jak jest-co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Siatka z filtra do wody okazała się dosyć twarda ale daje się formować Przypomina siatki tuningowe do samochodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turel Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 No No makieta super !!!!! Chyba swojego też bede tak upiększał .Brawo !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Był Lewis teraz czas na Vickersa Wykorzystałem jako "formę" zatyczkę flamastra -jego karbowana faktura jest podobna do osłony lufy KMu. Owinąłem i zasikałem podczas owijania papierem by odcisnąć ten wzorek ,nasączyłem CA dla usztywnienia. Efekt falowanej blachy się zachował. Celownik bardziej mi przypomina przekrój domu ślimaka Zamiast z plastiku powinienem zrobić go z papieru jak pierścienie na lufie usztywniając CA nie było by widać zakładki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Koniec z detalami-czas na "elektryfikacje" Serwa wstawione najbliżej przodu jak to tylko było możliwe .Silnik zamontowany (jeszcze nie na tym zdjęciu) regulator znalazł sobie miejsce między makietkami silnika czyli pod górną maską. Próba malowania-akurat nie mam białej farby więc wykorzystam biel depronu. Białe pasy na ogonie szersze od oryginału bo szukałem również oszczędności dla koloru podstawowego-to nie makieta.(tylko szkoda że wybrałem taki sraczkowaty kolor) Zapomniałem o zalepieniu dziur od zastrzałów -coś z tym trzeba zrobić. Wstawiłem silnik TP 2410-9 i regler 18A, z pakietem 1000mAh lub 1300mAh jest szansa na wyważenie bez dodatkowych balastów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi