Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do kupienia sobie jakiegoś modelu do akrobacji, i byc może taj 3D. Mam na oku takich kandydatów:

http://www.abc-rc.pl/p/37/1734/model-blast-1000mm-3d-free-air-epp--modele-akrobacyjne-i-3d-samoloty-i-szybowce.html

http://www.abc-rc.pl/p/37/1355/model-handyman-3d-arf-the-wings-maker--modele-akrobacyjne-i-3d-samoloty-i-szybowce.html

http://www.abc-rc.pl/p/54/2560/model-unique-airbrush-3d-940mm-epp-ms-composit-dla-zawansowanych-samoloty-i-szybowce.html

Zależy mi na tym, żeby model był wolny wiec z tych najbardziej podchodzi mi blast, tylko czy nie będzie on miał "gumowego ogona", ponieważ miałem yaka-54 z epp, fakt że był z cieniutkiego 3mmm epp z konstrukcją chyba z 6mm epp, ale przy zakrętach skrzydła były pod kątem 20* do ziemi, a statecznik poziomy równolegle, to samo w beczkach, Stery "zostawały".

Co wy powiecie, może jeszcze jakieś inne propozycje w cenie około 200zł?

Opublikowano

Blast nie jest zbyt wolny, wolno lata tylko Harrierem, 3D też za bardzo nie pokręcisz, umiałem nim zrobić tylko coś w stylu Rolling Harriera i zwykły Harrier, ja nim robiłem głównie akrobacje z programów F3A, zresztą proporcje modelu są jak z akrobatek F3A. Co do ogona, to jak wstawisz mu odpowiednio pręty węglowe 1,5mm to nie będzie się skręcał. Trzeba jeszcze wzmocnić dziób przed kraksami, ja zrobiłem to doklejając okładziny z EPP 6mm na dziób i już nie ma problemu z łamaniem się dziobu. Skrzydła również polecam wzmocnić prętami 1,5mm. EPP w tym modelu jest nienajlepszej jakości, ale tragedii nie ma, kiedyś miałem porządnego kreta, model zwalił się na skrzydło i tylko trzeba było podkleić przejście skrzydło-kadłub.

Co do Unique, też zbyt wolny nie jest i też bardziej nim latam jakby akrobatką F3A, ale ten model już bardziej podchodzi pod 3D, zawisy, harriery, beczki po okręgu, snapy itp. W tym modelu EPP ma bardzo dobrą jakość, najlepszą jaką widziałem w życiu na oczy. Fabryczne wzmocnienia wystarczą, nie będzie się zginał, chociaż jak dasz silnik o dwukrotnym nadmiarze mocy i będziesz latał na pełnym gazie, to może być nieciekawie.

Co do Handymana to nie miałem go w rękach.

P.S. Dopisz "l" na końcu ostatniego linku to będzie działać

Opublikowano

No to ja mialem jakiegos innego blasta, potrafi wykręcić praktycznie wszystko (chyba, że pilot :ass: ) Ważne jest to, ażeby nie zrobić go za ciężkiego i dobrze wyregulować. A co do materiału, to przeżył niejednego kreta, chociażby pionowo w dół z 20m. EPP jak każde inne, w dodatku niecienkie ;p.

Opublikowano

Może i nie latałem tym modelem i trochę odstaje od twojej kwoty ale widziałem z bliska i mogę powiedzieć że epp jest dobrej jakości, a jak będzie lekki i dobrze wyważony to można nim naprawdę super polatać.Widziałem jak lata i naprawdę da się nim latać bardzo wolno ;)

Tu masz link - http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p3552,flash-epp-rc-factory

Teraz jest w promocji to warto się zastanowić :wink: Może ktoś z forum kto go miał w rękach powie coś więcej.

Pozdro :D

Opublikowano

Panowie, jeżeli ktoś kupuje model z założeniem na konkretne krety, to nie dane jest mu jeszcze latać 3D, kolego ppompka jak chcesz kupic dobry model nie nastawiając się na kretobójstwo, to zainwestuj trochę więcej i kup taki modelik:http://www.modelarski.com/produkt-Model_Mini_Bossanova_ARF,4702.html - ja latałem tym modelem przez dokładnie 14 msc - jak pilot domaga to tym modelem wszytko wykręcisz, i do lotu można zejsc na 500g przy lekkim wyposażeniu, moja ważyła nieco ponad 600g, ale ja latałem na ciężkim pakiecie bo aż 3S 2200 mah, i jak mi zręcznie zaczynało iść:

Dołączona grafika

także zastanów się czy warto brnąć w epp

Opublikowano

Może nie tyle, ze nastawiam się na jakieś masowe kretobójstwo, ale nie czuje się jeszcze wystarczająco pewnie aby wejść w drewno. Modelami spokojnymi, czy też tymi troszkę szybszymi jakoś tam idzie, ale w akrobacji nie mam jeszcze doświadczenia więc uważam że jednak jakiś kret może się zdarzyć, w epp będzie to tylko wymagało kropli kleju, a w balsie może być pracą na tydzień.

Ponawiam jeszcze pytanie o silnik do blasta

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

wykombinowałem sobie kadłub ze styro, zrobiłem praktycznie go na oko, żadnych tam ustawień kątów itp. i dołożyłem do niego skrzydła i stery od starego yaka 54 z epp i wyszedł mi super model. Dużo lepiej lata mi się nim niż oryginalnym modelem, muszę dodać tylko jeszcze podkładkę żeby zrobić wykłon. Mam tylko jeden problem z silnikiem, pracuje jak traktor wpada w straszne wibracje, co może być przyczyną, silnik e-max 2822, przedtem pracował normalnie.

Opublikowano

Wał prosty, prop saver ok, łożyska też nioe wydają niepokojących dźwięków więc ... śmigło, a jak!

Założyłem inne śmigło-GWS te pomarańczowe i problem znikł, poprzednie to było te tower pro SF, teraz je wyważyłem, ale musiałem dać masakrycznie dużo taśmy, jak na wyważanie śmigła.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witaj ppompka

Właśnie dla rozrywki i z ciekawości projektuje takiego akrobata :

Model będzie wykonywany z XPS

Rozpiętość skrzydeł - 131 cm

Długość -113cm

Waga pewnie jak zwykle w moich konstrukcjach niezwykle niska.

Model do sklejenia na weekend.

Skrzydła z uwagi na lekką nietypową konstrukcję, które przy produkcji wymagają odpowiedniej formy, będą sprzedawane gotowe.

Niedługo będę miał kilka sztuk do sprzedania .

200zł na pewno ci starczy.

Acha zapomniałem że model tej konstrukcji może wyglądać znacznie lepiej niż niejeden drewniak obciągnięty folją.

Opublikowano

Widzę że rozrysowałeś CAP-a 232. Żebyś czasem się nie rozczarował jego włściwościami lotnymi, szczególnie przy niskich prędkościach. Wygląd to nie wszystko. Profil Naca 0012 do szałowych nie należy. Osobiście wykorzystuję go do usterzenia (taki zastosowałem w mojej Katanie 1,8m pod saito 125 właśnie w usterzeniu) Nie zastanowił Cię fakt dlaczego CAP-ów jest tak mało? Zdumiewa mnie fakt rozpoczęcia sprzedaży bez jakichkolwiek prób w locie.

Opublikowano

Oczywiście że nie będę sprzedawał samolotu bez wcześniejszego oblotu

nie wiem jak będzie latał zobaczmy.

jeśli będzie natomiast tak jak zawsze z moimi konstrukcjami to będzie latał dobrze.

No na pewno właściwości lotne będą się różniły od centropłata czy górnopłata.

Jednak duże powierzchnie sterów , lotek oraz jego bardzo niska waga spowodują że model będzie łatwy w pilotażu (ogulnie akrobaty są łatwe w pilotażu) .

Tak wogóle Nie jest to mój typ samolotu zaprojektowałem go dla kolegi który mnie oto poprosił.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.