Grifon Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witajcie Mój model samolotu PZL 37 B ŁOŚ o którym mowa, budowany był z przerwami przez 8 lat :oops: Pierwotnie powstawał z wycinanki Mały Modelarz z 1995r. Zanim przejdę z opisem dalej chce udzielić rady niedoświadczonym modelarzom, którzy chcą zbudować taki model jak ten i jemu podobne, oto ona. DAJCIE SOBIE SPOKÓJ Z TAKIM TRUDNYM MODELEM, ZACZNIJCIE OD PROSTYCH I SKUPCIE SIĘ NA JAK NAJDOKŁADNIEJSZYM ICH WYKONANIU. Na początek z wycinanki powstał kadłub centropłat, podczas budowy poszycie się pozapadało wiec nakleiłem nowe z myslą, a pomaluje farbkami, nastepnie sklejałem ogon który nie chciał wychodzić po cieżkich bojach zrobiłem ogon z drewna potem zrobiłem od nowa centropłat a dlaczego, bo się poszycie zapadło. Kabine pilototów i nos robiłem trzy razy caly czas przerabiałem i przerabiałem. Na koniec z oryginalnych czesci wycinanki został fotel pilotów tablica przyżadów, imitacja silników i może jedna wrega, model składa się z 25% tektury reszta to drewno i szpachla. Nie jest to makieta statyczna, ale półmakieta statyczno-dynamiczna (wlaśnie wymyśliłem nową klasyfikacje modeli), kabine zrobiłem według swojego widzimisię. Miałem ochote ją jeszcze raz zrobic po raz czwarty, ale mam już dosć, ładniejszy i tak nie bedzie :? Poprostu odfajkuje i zapomne. Całkiem udane narzedzie do wycinania otworów, zrobione z łuski od karabinu :roll: By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 Nie dysponuje zdjeciami z budowy tylko z wykończenia, stan z przed pol roku. By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 By patryk224 at 2011-11-22 Poprawkom malowania nie było końca, caly czas coś nie tak, omęczyłem się strasznie malując farbą w spreju, niestety naniosłem w pewnych miejscach zbyt duzą ilosć farby i powstaly uskoki. Teraz mam mocne postanowienie poprawy i kupna aerografu. By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 By patryk224 at 2011-12-12 Podwozie (stateczniki pionowe) jest nie przytwierdzone do komory ze względu na to, że wszystko musze zdemontować i zawiesić do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 A gdzie nity? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Z cyklu "Dwa haiku i jeden głupi dowcip": Mały coś... ten Łoś. (Pozostałe jedno haiku i głupi dowcip dopiszcie sami ). Model fajnie wyszedł, ale skoro pokusiłeś się już o takie przeróbki, to może warto było zbudować go z myślą o ulotnieniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Całkiem udane narzedzie do wycinania otworów, zrobione z łuski od karabinu :roll: Nie od karabinu tylko .38 specjal sam stosuję łuski do wycinania otworów, najlepiej sprawuje się stalowa 7,62x54R (Mosin) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja jak zwykle czepnę się nazewnictwa, ten samolot to PZL P-37 Łoś (oznaczenia prototypów), lub ewentualnie PZL.37B Łoś (oznaczenie seryjnej wersji z silnikami Pegasus). Nie było takiego samolotu, jak B-37 Łoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Robienie nitów pozostawmy szaleńcom, ulotnienie może nastąpić, ale tylko po spaleniu, 38 specjal no niech będzie. Vowthyn, ale mnie zawstydziłeś całe niemal życie mówię PZL P-37 ŁOŚ a tu taka wpadka, oczywiście masz racje, z wygody zwalam to na dysgrafie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Z cyklu "Dwa haiku i jeden głupi dowcip": Od samego rana Patrzę na tę profanację Kabiny jak rozklepana żaba. To został jeszcze głupi dowcip... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 To został jeszcze głupi dowcip...To może ja... hmm... Podoba mi się to malowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zanim przejdę z opisem dalej chce udzielić rady niedoświadczonym modelarzom, którzy chcą zbudować taki model jak ten i jemu podobne, oto ona. DAJCIE SOBIE SPOKÓJ Z TAKIM TRUDNYM MODELEM, ZACZNIJCIE OD PROSTYCH I SKUPCIE SIĘ NA JAK NAJDOKŁADNIEJSZYM ICH WYKONANIU. Bardzo dobra rada ale zawsze są fajniejsze te bardziej skomplikowane maszyny :wink: . Ciekawa koncepcja budowy modelu tego pięknego samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Madrian, co do kabiny to na załączonej fotografii widać że zrobiłem wyposażenie takie jak na rysunku poglądowym, a że wyświechtałem oszklenie to inna sprawa. Dzięki Wam panowie za dobre słowo. By patryk224 at 2011-12-14 By patryk224 at 2011-12-14 I jeszcze film z grzania silników. :jupi: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=gGr6lKVd99Y TERAZ MOŻEMY LECIEĆ NA BERLIN :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 A to oświetlenie wewnątrz ma spełniać rolę lampki nocnej? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 powieś go wysoko przy suficie ;] od kilku dobry lat wisi tak moja Mewa z MM ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Lampka nocna mało praktyczna, pod sufitem nie zawieszę, bo mój chrześniak go zestrzeli, jak wrócę z emigracji to zadbam o witryne. Na razie spocznie gdzieś w jakimś pudełku owinięty gazetami i schowany przed niściuchami. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Łosiowego smaka mi narobiłeś i tyle. Pięknie się prezentuje. Silniki z czegoś wyciągnięte czy jakieś bardziej celowego przeznaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Aby zdobyć silniki ograbiłem dwa napędy płyt CD. Wczoraj jak oglądałem Było nie minęło sam sobie smaka narobiłem. W Muzeum Wojska Polskiego mają największy zbiór części po rozbitkach wyciągniętych z ziemi w tym goleń podwozia głównego, musze się tam w końcu wybrać. Szkoda, że na forum w makietach nikt nie prowadzi relacji z budowy, chętnie bym zobaczył budowę powiedzmy dwu metrowego Łosia. Może się skusisz :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Nieeee ja już mam zbytnio życie skomplikowane :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Wiem, wiem musisz pilnować żeby Ci ciasteczkowy Mirage choinki nie przewrócił :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 ... no widzisz jak Ty mnie rozumiesz :devil: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Szkoda, że na forum w makietach nikt nie prowadzi relacji z budowy, chętnie bym zobaczył budowę powiedzmy dwu metrowego Łosia. : AAA, nie używa kolega " szukaj" nieładnie :jupi: No, tyle, że nie jest 2 m ale relacja stoi jak BYK!!! ŁOŚ TOMKA Odkupiłem go od stwórcy i jest na etapie modernizacji czyli: Wymiana poszycia, domków silnika , gondoli silnika, zmiana napędu i kształtu klap podwozia, montaż sekwensera podwozia, szpachlowanie pod nowe pokrycie i ponowne malowanie, naprawa drobnych uszkodzeń poszycia, zmian przedniego reflektora na silny OLED, może nawet uda się wsadzić 1 watowy (?)tak dla silnego połysku nawet w słoneczny dzionek, dorobienie bardziej realistycznego kółka tylnego i jeszcze sporo, sporo drobiazgów. Ale o tym nie ma co skrobać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Pietka, Tomkową relacje widziałem już dawno, dawno tem, to właśnie po jej przeczytaniu zapisałem się do P.F.M. Pomimo, że Łoś Tomasza jest fajny to nie jest makieta, ale może znajdzie się jakiś arhetetyczny bohater, który odważy się spojrzeć łosiowi w oczodoł i się nie zachwieje :?: Oczywiscie życze Ci powodzenia, nie omieszkam zobaczyć efektów Twojej pracy. Pozdrawam Grifon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi