krankor Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów Chciałbym uklepać z czegos taką ruro-skorupkę. Bez tych bocznych chwytów Jakaś chłodnica zapewne. Długie na ~30 mm, grube na ~13 mm. Raczej za małe, żeby się bawić w laminowanie z najcieńszej nawet tkaniny szklanej. Pomyślałem, że może by samym klejem - żywicą pomalować wzornik ze styroduru a potem wypłukać rozpuszczalnikiem. Na razie pociągnąłem jedną warstewkę i wydaje mi się strasznie wiotkie. Pomalować jakąś śnieżką podkładową, przeszlifować i jeszczeraz żywicą? A może tylko częściowo wybrać wnętrze zostawiając nieco ścianki? Czy może jeszcze jakos inaczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Grzegorz a może z tekturki i pomalować żywicą dla utwardzenia :idea: myślę że powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Hmm, jakby to była prosta rurka to czemu nie. A tu trochę skomplikowawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Może cienki papier nasączony żywica, np. bibuła niemarszczona położona na ten styrodur? Choć myślę że tkanina szklana 25g/m2 wcale nie byłaby za gruba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Raczej za małe, żeby się bawić w laminowanie z najcieńszej nawet tkaniny szklanejWręcz przeciwnie, uzyskasz odpowiednią twardość tego elementu, nie zgnieciesz przy byle dotknięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zrób z cienkiej balsy 0,8-1mm miękkiej,na mokro wygniesz a potem epoksydem ją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zrób z papieru gazetowego moczonego w kleju z mąki. Za kopyto posłuży Ci plastelina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Na razie pociągnąłem jedną warstewkę i wydaje mi się strasznie wiotkieSkoro się już zabrałeś za żywicę, to nawet ścinki cienkiej tkaniny szklanej możesz na to ponakładać. Takie ścinki, zachodząc na siebie, ładnie się wyłożą. Jak zrobisz dwie warstwy, będzie sztywne i można będzie ładnie powierzchnię dopieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Po tym pierwszym "malowaniu żywicą" wyglądają tak. Popróbuję z tymi ścinkami. A może nawet jak zapału starczy spróbuję dla treningu pozostałe zaproponowane metody. Dziekuję za porady i sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dalej już było tylko gorzej. Pomalowane żywicą dwie warstwy na kopytku ze styroduru wypłukałem - pierwsze kopytko nitrem - żywica zaczęła mieknąć Drugie acetonem - juz lepiej. Potem je próbowałem "wylaminować" od środka smarując żywicą i wykładając kawałkami tkaniny szklanej. Szło fatalnie, na tyle byłem niezadowolony, że zrobiłem kolejne, nieco mniejsze kopytka i od zewnątrz je zalaminowałem paseczkami i kawałkami tkaniny chyba 25 mg. Używałem zwykłej żywicy drogerii 10 minutowej. To nie jest jakieś odpowiedzialne miejsce, powinna wystarczyć. Potem szpachlówki troszkę i farba. Bedzie ładnie A tak wyglądały drugie po szpachlowaniu i wstępnym szlifowaniu. Skorupy po malowaniu podkładem wyszły tak mniej więcej. Właściwie to jestem zadowolony. Jeszcze tylko wybebeszyć i dopieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 No i skończone. Psiknięte szarym podkładem. Do środka wkleiłem krążek z drutu aluminiowego dla usztywnienia. Poza tym wklejona firanka a na wlocie płytka kierownicy powietrza. Na końcu pokazane mniej więcej w miejscu gdzie będzie przyklejone. Tylko uzupełnić częściowe klapki zamykające chłodzenie. Owiewka silnika zrobiona przez nacinanie oryginalnych rur styropianiwych i zaginanie. Ale szerzej o tym napiszę w oddzielnym wątku, jak się więcej zbierze materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam ładnie te skorupki wyszły ja potrzebuje zrobić coś podobnego czyli owiewki na koła. Nie chciałem zakładać podobnego tematu dlatego napisze tutaj. Czy możecie mi powiedzieć z czego takie owiewki wykonać? Koła są średnicy 65mm na planach mam napisane że z papieru, ale nie mam pojęcia jak je wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Potem postaram się pokazać końcowe zdjęcie, ale teraz juz mogę podpowiedzieć jedno z rozwiązań. Moje kółka miały 45 mm a balsa chyba 5mm i cos na srodku cieńszego. Jedyny problem to było umocowanie tych owiewek na takim drucie. Od wewnętrznej wstawiłem wytoczony z aluminium taki stoper do mocowania kółek na pręcie podwozia z robaczkiem zabezpieczającym M3 a drugi koniec ośki w "guziczku' aluminiowym od wewnętrznej do podtrzymania. Ogólnie wyszły troche płaskie Inne rozwiązanie -na pewno można zrobić wydmuszkę z laminatu. Na kopytku ze styroduru czy nawet styropianu okleić tkaniną szklaną z żywicą i szpachlować po oszlifowaniu. No i wyciąć potrzebne dziury. Koniecznie wkleic jakis klocek do osadzenia mocowania do pręta czy podwozia płaskownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dzięki za tak szybką odpowiedź będę coś próbował wykonać. Czy zrobienie tego z papieru śniadaniowego przesączonego żywicą na kopycie styrodurowym jest możliwe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Wiesz, możliwe jest. Tylko papier nienamoczony woda nie chce się za bardzo układać na obłych kształtach. Jeśli nie masz pod reką tkaniny szklanej, użyj jakiegoś materiału, tkaniny sztucznej w miarę cienkiej chociazby. Kiedys próbowałem dla wzmocnienia zalaminowac szyfonem, innym razem jakąś inną cienką sztuczną tkaniną. i wyszło bardzo dobrze. Nie jestem alfą i omegą w sprawach laminowania. Wydaje mi się że z jakiejś tkaniny lepiej się ułoży pasek na wzorniku. Papier będziesz musiał ciąć na węższe bryty, paski żeby nie "piały" jak mawiają krawcowe Popatrz na pomysł jaki podrzucił Kolega Motylasty mi na innym forum pomysł papierowy , tak w połowie strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi