pulo29 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Witam mam taki problem ponieważ mam kadłub szybowca a nie wiem jakie do niego będą pasowały skrzydła, tzn kształt, wymiary, profil. Jego długość to 1170mm, waga 300g i jest z laminatu. Cięciewa skrzydła w kadłubie wynosi 215mm. Moja sugestia była taka żeby dać skrzydła o rozpiętości 2,5m, profil RG15 11% ze styropianu krytym balsą a kształt trapezowy. Znojomy polecił mi żebym zrobił do niego skrzydła od DELFINA 500 W.Schiera. A jakie wy macie propozycje? Prosze o wasze sugestie. Pozdrawiam Paweł A o to fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Witam kolege z Bolesławca W sumie Lubań jest nie daleko Coś koło 40km jeśli sie nie myle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Tak masz rację Lubań jest mniej więcej 40km od Bolca może się gdzieś kiedyś spotkamy na jakichś lotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 za... fajny kadlub Nie chcialbys sie go pozbyc za rozsadna cene ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 NO WŁAŚNIE!!! dlatego chce go zrobić bo naprawdę jest fajny a jako że to mój pierwszy szybowiec to nic się na tym nie znam i nie wiem jakie skrzydła zrobić i zapomniałem dodać że nie chcę go na zbocze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ż. Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Kurczę, kadłub rzeczywiście fajny. Proponuję zrobić skrzydła na profilu hn-1033 albo sd 7037 i o obrysie podobnym do obrysu skrzydeł z arthobby(.pl). Rozpiętość 2,5m nie więcej- a nawet trochę mniej. Na allegro są do kupienia (ale nei wiem czy w tej chwili) gotowe rdzenie styro, później można je pokryć balsą albo fornirem zależy co się ma. Przy tej rozpiętości przydały by się już klapy/hamulce w skrzydłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Aha a czym M.Ż. kleisz takie rzeczy właśnie fornir czy balsa do styro żywicą czy jakimś innym klejem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Na pewno nie klej wikolem badz polimerem NIe dosc ze slabo trzyma to sporo wazy Jesli dobrze pamietam nazwe, to do czegos takiego najlepszy jest - Soudal I nie jest zbytnio drogi P.S. Mozesz zdadzic skad masz taki kadlub?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Soudal hmmm... czy chodzi ci może o klej URETANOWY?? A kadłub dostałem od wujka który dostał go od znajomego a ten znajomy pracował w zakładzie gdzie robili takie kadłuby a potem wysyłali je do Niemiec i tam sprzedawali za niezłą kase. Teraz tego zakałdu już nie ma, ale jest tam nowy i też robią samoloty, ale jakie to już nie wiem, zakład nazywa się ALBATROS i jest gdzieś koło Wykrot, to taka wieś mniej więcej 15km na wschód od Zgorzelca. Wiem tylko tyle, jak następnym razem będe u wujka to coś więcej podpytam o tym zakładzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ż. Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 pulo29- jeśli chodzi o oklejanie rdzeni styro http://www.kamodels.com/wingsheeting.htm albo http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1110 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Po pierwsze podaj jaką masz długość ramienia statecznika wtedy będzie można podać jakieś konkretne wymiary. Profile jakie ja bym polecał to mh 32 lub sd7037 lub hn1033. Dobre rozwiązanie podał kolega M.Ż.. Dopasuj ten kadłub do któregoś z modeli z strony arthobby. Jeśli lubisz wyzwania to polecam sprobować: http://www.airplane-model.com/organic2000sp.htm Oczywiście wersje 2,5 metra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 No więc tak z tym ramieniem yyyy to tak nie za bardzo roumiem o co chodzi ale podaje rysunek całego statecznika pionowego oto on A z tym wyzwaniem to tak nie za bardzo bo to by były moje pierwsze skrzydła konstrukcyjne a nie chciałbym kupić tyle balsy zrobić skrzydła, spaprać robotę i wydać troche kasy na marne, a mógłbym się założyć że by mi nie wyszły te skrzydła dlatego zrobie je ze styro bo takowe już robiłem i mi wyszły :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 21 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 Witam powracam do tematu bo mam kilka pytań: 1. czy jeżeli skrzydła okleje balsą to musze dać dźwigary na dole i na górze płata? (dźwigary będą z rurek aluminiowych) 2. skrzydło mam z 4 części, bo nie miałem takiej długiej wycinarki żeby wyciąć 2 połówki od razu, i to będzie tak że 2 części skrzydła to 1 połówka skrzydła i teraz jak je połączyć bo chcialem je też połączyć rurą aluminiową czy lepiej żeby to był węgiel? 3. czy balse do styro przykleić klejem Tytan firmy Soudal? Prosze o odpowiedzi i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 21 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 a więc długość ramienia statecznika poziomego to odległość os spływu skrzydła aż do krawędzi natarcia statecznika. Czy dawać dźwigar? to zależy jaką balsą oklejasz i jakiej rozpiętości masz płat. Części ze styro wystarczy skleić i już. Nie potrzeba tam żadnych wzmocnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 21 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 aha a więc to o to chodzi z tym ramieniem tak więc długość jego wynosi 480mm skrzydła są rozpiętości 2500mm a okleje je balsą 1mm a te części styropianowe skleić żywicą epoxy czy jakimś innym klejem nie wiem np. polimerem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 21 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 możesz polimerem. Ja bym polecał zastosować dźwigar ale sosnowy i okleić balsą 1,5 mm minimum. Albo okleić balsą 1 mm ale pod spód dać tkaninę szklaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 21 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 Kurde bo nie mam teraz kasy więc czy na mus musi być ta mata szklana. No ale dobra załużmy że dam te dźwigary co chciałem dać czyli rurki aluminiowe i położe mate szklaną na styro i na mate balse czy tak by było ok? tylko jeszcze jaką mate i jaką żywice bo jestem w tym temacie totalnie zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 21 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 nie mate tylko tkaninę!!! mata i tkanina to dwie różne rzeczy. np taką: http://www.havel-composites.com/shop/36-Klasyczne/2348-Szklana-tkanina-50gmspan-stylefont-size-8pxsup2supspan---p%B3otno.html?pls=0 do tego żywice: epidian 53 i utwardzacz Z1 lub L285 http://www.havel-composites.com/shop/22-Epoksydy-MGS/7-Epoksydowa-%BFywica-L285-MGS.html?pls=0 i odpowiedni utwardzacz H285 http://www.havel-composites.com/shop/23-Utwardzacze-MGS/8-Utwardzacz-H-285-MGS.html?pls=0 jak planujesz dać ten dźwigar? bo dźwigar powinien się stykać z dolnym i górnym poszyciem w wypadku rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 21 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 no ja to wszystko chciałem tak zrobić a nacięcia na rurki bym zrobił drutem oporowyma a balse bym przykleił na klej soudal tytan tak jak mówiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 No dobra znowu powrót jako że nie grzebałem zanadto przy szybowcu tak teraz wziąłem się ostro i mam kolejne pytanie a raczej pytania: 1. gdzie dać serwo wysokości czy w kadłubie na przodzie czy na ogonie przy sterze? 2. jeśli dać w kadłubie to z czego zrobić popychacz? Czytałem w jednym wątku tu na forum, że do ekstry trzykilogramowej miał iść popychacz z rurki 6mm ale to jest model silnikowy a nie szybowiec. Z drugiej strony inna osoba mówiła żeby dać serwo na tyle bo jest lepszy dostęp do serwa. Bo tak myślałem i chcę to zrobić tak żeby serwo było na początku w kadłubie, dać drut węglowy fi 3mm i na serwie przy orczyku i przy dźwigni sterów dać snapy metalowe i wszystko razem połączyć. Czy takie cuś zdało by egzamin, czy drut będzie się wyginać? I na sam koniec zapomniałem dodać długość tego popychacza będzie miała +/- 70cm. Prosze o pomoc i pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.