pulo29 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 HAAAALOOOO podpowie mi ktoś czy takie rozwiązanie będzie dobre!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 serwo napoczątku kadłuba a popychacz z drutu lub węgla ale w pancerzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Aha no to dzięki aaaa z czego ten pancerz wykonać/jaki kupić no bo ten drut to bym dał węglowy tak jak pisałem 3mm tylko jeszcze nie wiem jaki ten pancerz ma być tj. z czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 A może kupić gotowy bowden, będzie porządnie i łatwo. To z rurkami teoretycznie dobrze ale można by dyskutować wytrzymałość rurki alu na zginanie . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Aha no też jest opcja ale jak trzymałem taki ten bowden "utwardzanay" za 3,20zł mb to on wcale nie jest taki sztywny, no chyba że chodzi Ci Rafał o jakiś inny bowden, lepszy. A jeszcze papa mi powiedział że jakbym dał drut STALOWY 3mm to to już by było super bo taki już się nie wygina ale znowu jest ciężki a drut węglowy jest lekki i też bardzo sztywny także już w sumie to nie wiem co tu robić :? :? :? Ale z tym to mi się w sumie jeszcze tak nie spieszy bo na razie muszę skrzydła dokończyć także się nie pali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Mówię o tym za 3,20 zł. On składa się z 3 części. Tą zewnętrzną przykleja się w paru miejscach w kadłubie a poruszają się te wewnętrzne. Drut stalowy 3mm to już przesada!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Aaaaaa no właśnie I TU JEST PROBLEM BO ja dostałem cały kadłub gotowy, sklejony, laminatowy i w środku NIE MA żadnych wręg i jakby były jakieś to by pytania nie było bo wtedy mógłbym przez wręgi poprowadzić i by się nie wyginał popychacz a w moim kadłubie cała długość ramienia statecznika poziomego jest pusta i teraz nie wiem co zrobić i stąd ta propozycja ze stalem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 wkładasz bowden w kadłub i puszczasz krople CA zeby oblał się cały. W ten sposób przykleja sie na całej długości! :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 hmmmm tę samą myśl miał chyba Rafał na ale cóż ja nie od razu kontaktuje nie szczaiłem że tak też można dzięki za pomoc choć nie wydaje mi się żeby to był koniec mojego wołania w potrzebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Nie spodziewałem się że tak szybko zapytam pytanie może troche banalne no ale... czy serwa Graupnera C577 stykną do tego modelu? Bo tak coś tu sobie licze i licze i wyliczyć nie mogę ile siły potrzeba żeby wychylić lotkę steru wysokości pod kąt 40 stopni na czas 5s. przy przędkości 30m/s i raz mi wyszło jakieś 225N potem coś 0,00056N nie wiem w ogóle jakie wzory zastosować ale jakoś do tego na pewno dojde. W każdym bądź razie moje pytanie brzmi czy serwa C577 wystarczą pod względem siły do takiego szybowca? Aha i tu mówię od razu że ja już takie mam, a nie że jeszcze nie kupiłem bo czekam na rady, wcześniej mi się przydawały i takie mam a innych nie mam oprócz HS55 ale to wiadomo że za sałabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 wkładasz bowden w kadłub i puszczasz krople CA zeby oblał się cały. W ten sposób przykleja sie na całej długości! qpa, zapomniałeś dodać, że przed zakropleniem CA, bowden przyłapuje się magnesami neodymowymi do ścianki kadłuba. Wtedy wychodzi idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 O tzn. że wkładam bowden do modelu, przyłapuje go z zewnątrz magnesami i potem jak już jest ułożony tak jak chce oblewam go CA tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Dokładnie tak! Uważaj tylko, żeby klej nie dostał się do środka bowdenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Spoko też wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 No więc tak wyżej jest pytanie o serwa jeśli ktoś się wie jakie siły są potrzebne w takich szybowcach to czy te serwa będą ok co podałem wyżej czyli Graupnery C577? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 jesli chodzi o siłe wystarczajace, problem tylko z waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Tzn. ja jak na razie nie chce jakiegoś przecinaka także jak będzie troszkę cięższy niż powinien być to nic nie przeszkadza bo jak pisałem wcześniej to mój pierwszy szbowiec. Dobrze że serwa będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 siema nazywam sie Patryk czy macie może jakiś projekt szybowca do samodzielnego montażu jesli tak to bardzo prosze dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Patryk, jeśli poszukujesz planów, pisz w dziale PLANY. Sprecyzuj, o co Ci chodzi dokładnie. O rzutka z papieru, czy makietę 4 m rozpiętości? . Na pytania zadawane w ten sposób nie spodziewaj się odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Po pierwsze ten temat powinien był się znaleźć w dziale PLANY że poszukujesz planów szybowca Po drugie tego jest dużo na forum nie wspominając ile tego jest ogólnie w sieci wystarczy troche chęci... P.S. pisałem prawie w tym samym czasie co COBRA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.