Skocz do zawartości

RC skydiving

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nie jestem do końca pewien czy wybrałem właściwą grupę ale przecież chodzi o latanie i elektrycznie 8)

RC skydiving - zdalnie sterowany model spadochroniarza ze spadochronem typu skrzydło zrzucany z jakiegokolwiek zdalnie sterowanego samolotu. Jest sporo filmików na Youtube ale nic w Polsce :| Po wrzuceniu w wyszukiwarkę żadnej polskiej strony o tej młodej(?) gałęzi rc modelarstwa. NIC ! Jest tylko kilka amerykańskich czy niemieckich.

Czy ktoś w Polsce sprzedaje gotowe zestawy?A może ktoś sam zbudował i chciałby się podzielić doświadczeniami. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś taki. Mam też nadzieję, że pojawi się grupa rc skydiving.

Pozdrawiam.

Opublikowano

To są tylko plany.

W porownaniu z mnogoscia informacji na temat samolotow rc to jest nic.

Dla kogos potrzebujacego danych i pomocy, przydałoby sie cos wiecej ;>

Opublikowano

"to są tylko plany"... Takie stwierdzenie jest troszkę mało poważne. Ale gdyby się dało zamieścić małe pączki tych spadochronów na jakimiś dziko rosnącym krzaku forumowych tematów z wirtualnego działu "pobieralnia", i każdy mógłby sobie jeden urwać jak banana, to pewnie wtedy byłoby dobrze.. Czyż nie..? :lol:

Jak sam zauważyłeś - niewiele jest informacji na temat modeli spadochronów. A wiesz czemu? Bo mnie wydaje się, że po pierwsze - jest to temat niszowy, po drugie - nie każdy wie jak zaprojektować poprawny model spadochronu, a po trzecie - trzeba być troszkę krawcem, żeby stworzyć takie coś :) A nie każdy facet przyznaje się, że umie szyć - choćby przez wzgląd na ewentualny szantaż ze strony ślubnej.. Wszak może kazać następnym razem cerować skarpety lub rozdarte gacie nam :)

No i przypominam, że kolega mając już namiar na mnie - mógł się skontaktować, a na pewno obdarowałbym go stosownymi informacjami.. :mrgreen:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki za odzew.

No to jak? Właściwa grupa czy nie? Zgadzam się, ze temat mocno w tej chwili "niszowy", niestety. W poznańskich sklepach rc na hasło" rc skydiver" rozkładają ręce.Będę szczery-wolałbym kupić taki zestaw jakie sprzedają na zagranicznych stronach ale wychodzi na to, że trza budować. Szycia się nie boję-mam w odwodzie sprawne krawcowe :P . Już teraz "okradam" dzieci znajomych z zepsutych "action menów"(Barbie córki słabo się przydaje). Eksperymentuję też z pewnym latawcem w kształcie idealnie spadochronowym ale ciężki-jak to latawiec na wicher. Szukam więc lepszego materiału, spadochroniarza już prawie mam ale jeżeli ktoś dysponuje wiedzą co mu włożyć do środka........2 serwa, bateria......Czy mogę użyć nadajnika i odbiornika z np Pelikan Alfa? I jak to połączyć. Potrzebuję jakiegoś regulatora napięcia żeby połączyć odbiornik z baterią i serwami?

Dajcie znać

Pozdrawiam

Opublikowano

Aaaaaaaa i zapomniałem dodać, że na Youtube znalazłem cykl w 9 częściach pt. "how to make a mini parachute". Po zbudowaniu wygląda pięknie tylko brak informacji jak to się sprawuje w powietrzu.

Na tym samym Youtube jest baaaaardzo dużo filmów głównie chyba amerykańskich "spadochroniarzy". A z Polski NIC. Czyli faktycznie-pionierska robota z tym rc spadochroniarstwem.

Opublikowano

Taaaak.

Tu jest co nieco informacji o paralotniach rc z napędami i bez. Co prawda u kolegów Czechów ale można się spokojnie z nimi dogadać. Ale naprawdę zestawy full wypas. http://www.paramodels.cz/

Widziałem też sporą ilość filmików i stron o paralotniach rc - zgadzam się - ten sport też jest super ale....... jednak wolę spadochrony :P

Dzięki za odzew

Opublikowano

waldi1973,

Witam. Byłbym zainteresowany tymi planami I BARDZO wdzięczny. Ponieważ jestem debiutantem w komunikacji na forum proszę o instrukcję jak to ewentualnie zrealizować.

Pozdrawiam

Witek

Opublikowano

Witaj :P

Oczywiście - chętnie pomogę. Sam byłem pionierem w tej dziedzinie i chyba tak zostało.. Dołączyłeś do grona :)

Dziś jak wrócę do domu, to napiszę priv'a. Gdyby co - wal z pytaniami..

Kiedyś sam budowałem takie wynalazki. Jedynym problemem było stworzenie odpowiedniego "spadochroniarza", gdyż w dobie Varioprop'ów nie było możliwości dysponować małym odbiornikiem i serwami o mocy 12kg.. Trza było używać intensywnie głowy w celu rozwiązywania problemów..

A doświadczenie w szyciu "materacy" mam niemałe :P Począwszy od prawdziwych paralotni, poprzez kopię spadochronu Para Foil z którym pewna osoba wykonała 3 skoki :) skończywszy na modelach, można powiedzieć makiet spadochronów.. Różnych. Od ST-7, SW-5 począwszy, a na ruskiej "delcie" i "Tałce" skończywszy..

Opublikowano

No tak kolego.

Ale to ciągle paralotnia, no niby podobna do spadochronu ale jednak nie to. No i nadal potwierdza się, że tymczasem w Polsce tylko" ręczna robota na prototypa"

Ale fajnie, że kolega szukał. Wydawało mi się, że przejrzałem całe Allegro ale tego nie widziałem :shock:

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Nieustannie przeszukując sieć w wiadomej sprawie znalazłem film który ucieleśnia moje pragnienie do kierowania rc skydiverem: zawody na celność lądowania!!!! To gdzieś na świecie od kilku lat się dzieje :D

Podobnych filmów jest sporo. Miłego oglądania

Opublikowano

Może to jest pomysł z tą paralotnią ale czy to nie zmieni jej parametrów i możliwości? Te paralotnie są przystosowane do startu rozłożone. Ponadto odnoszę wrażenie, z ich komory są bardziej płaskie niż w spadochronie. Jednak raczej będę budował od podstaw niż dewastował lotnię. :)

A w sprawie tego producenta. Ich produkty wyglądają bardzo fajnie. Cena też "fajna" to fakt. Trochę "obciachowe" są te kombinezony skoczków ale to akurat najłatwiej zmienić. Mam jeszcze namiary na producenta w Niemczech i w Stanach. Znalazłem to przeglądając zagraniczne fora rc skydiving. Ktoś zapyta dlaczego nie kupuję? No ale już tak mam, że wolę zobaczyć i dotknąć przed kupnem :(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.