Rumcajs Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 ..ale miękkość materiału nie ułatwia tego. Przed szyciem naklej papierową taśmę klejącą na tą stronę materiału którą kładziesz na blacie maszyny do szycia - po zeszyciu usuwasz papier i cieszysz się ładnym ściegiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Ale jednak nie wytrzymałem i jednak bryty obszyłem. Dzisiejszy dzień poświęciłem przyszyciu górnej powierzchni i trochę hokus-pokus i oto jest gotowe skrzydło Pozostaje olinować spadaka i wykonać uprzęż . Nie obejdzie się bez pokrowca na niego czyli wykonać pełny kpl. cdn Ps Sławku !, ten spadochron to "pierdołka" i nie jest problemem, bo wprawilem się w dziesiatkach uszytych latawcy o pow do 8m2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Dzisiaj zrobiłem pokrowiec do spadochronu- jeszcze nie wykończony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Czy jak szyjesz po łuku używasz jakiegoś szablonu, czy też "naddatek" ustawiasz na oko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Przysiadłem i skończyłem ! zdjęcia ze spadochronem w środku !? Narazie z brakiem taśm uprzęży bo nie mam tasiemek. ale to już nie problem cdn Sławku,zawsze posługuję się szablonami na idealny wymiar.Do naddatku używam krążka o średnicy 16m/m z otworkiem w środku.Po obrysowaniu elementu, w krążek wkładam marker i obrysowyję wzornik, powstaje mi wtenczas naddatek 8m/m.Wszystkie elementy wycinam na gorąco takim ruskim "piórkiem" do wypalania w drewnie. W maszynie mam tak ustawioną stopkę. że jej kraniec a igła ma odstęp właśnie 8m/m, tak że mi wychodziścieg równiótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Nic dodać, nic ująć. Mayster Mistrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 No dokładnie o takiej technice myślałem, bo w sumie nie widzę innej możliwości by wszystkie elementy wychodziły równo i powtarzalnie.. Aż miło się patrzy, i szkoda że mieszkasz tak daleko ode mnie:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Dzisiaj w Auchan kupilem taśmy do uprzęży. I tak w dwie godziny mi się uszyła. No niestety brakuję mi kółeczek i dwu "zatyczek" w puszkach po piwie które są potrzebne aby zrobić w uprzęży taki "dinks" jak w linku na stronie 38-ej no i klamerki. https://www.raketenmodellbau.org/repository/archive/155750?view=true Do tego jeszcze się zrobił spadochronik wyciągający o tak; spadochronik inny ale uszyty tę samą techniką samo wszycie uprzęży w zasobnik spadochronu to już ostatni etap jak się ma skoczka. Sławek, tak bywa w życiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Czy taka złączka nie pasowała by do mocowania uprzęży? Są różne wersje w zależności od szerokości taśmy, najmniejsza jaką mam jest na 11mm.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 sama taśma, dobra jako taśmy nośne skrzydła skąd odchodzą linki do czaszy. A ta złączka może i też by pasowała do zapięcia uprzęży albo zrobić element extra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Zabrałem się wreszcie za wykonanie olinowania spadochronu do czego używam lineczki dyneema fi 0.40 m/m i wytrzymałości 35kg, idealnie nadająca sie do tego celu bo się nie naciąga i jest sztywna, po ułożeniu nie będą się plątać. Trzeba wykonać16szt linek nośnych i 32 pomocnicze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Słuszna uwaga z tą sztywnoscią!!!! A czy ta cudowna dynema występuje w średnicy 0,6 lub 0,8? I gdzie ją kupić? Wiem, że nawet mniejsza średnica linki wytrzyma ale po dotychczasowych doświadczeniach potrzebuję sztywnej i grubszej linki. Teraz używałem 0,2 plecionki wędkarskiej i mam silną potrzebę wymiany ich na grubsze i sztywniejsze. Jestem w trakcie wymiany linek, tzn z pietyzmem wyliczałem raz jeszcze linki dla Emi i Felixa i już bym ciął i wiązał ale nie mam co..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Szukałem i szukałem tej dyneemy po wędkarskich i było słabo....zwróciłem się więc do niemieckiego poradnika budowy czaszy i oni wskazują linki latawcowe Climax "• 40 - 50 m Schnur. Hier darf nur zu einem Schlauchgeflochtene Schnur zur Anwendung kommen. Z. B.:Climax Dacron Premium Black Line 25daN." i znalazłem to: https://allegro.pl/oferta/linka-dacronowa-climax-black-line-100-m-10-dan-szn-7449033733?utm_source=notification&utm_medium=buyerDapfFilled&utm_campaign=transaction-notifications:buyerDapfFilled i już do mnie jedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Możesz kupić na Allegro, jest szeroki wachlarz różnych plecionek nawet do fi 0.80 firm Mihonto , Mikado lub Power Pro, nawet na metry . Z marszu znalazłem https://allegro.pl/oferta/plecionka-power-pro-zielona-0-41-mm-40kg-na-metry-6823852522 Co do linek Climaxa, Spectra , dobra linka ,fajnie się zarabia i ładny efekt końcowy,ale jednak zajmuję więcej pojemności plecaczka do tej z dynnemy. Mój spadochron jest już prawie gotowy, brakuje mu tylko linek hamulcowych i wykończenie taśm nośnych.Zdjęcia, jak kupię baterie bo wysiadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 I tak przed chwilą moje prace przy spadochronie zostały zakończone, Zamieszczam ostatnie fotki komplet plecaka z taśmami olinowanie 1,2,3,4 rzędu z kpl olinowania kompletny spadochron / wraz z kapciem/ Spadacze ma 154 rozpiętości, 7 cel, powierzchnia 1.07 m2, A/R 2.2, skoczek do 1.6 kg Zdjęcia w powietrzu nie ma, pomimo że próby się odbyły. To by było tyle w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Brawo! Extra robota! Że się tak wścibsko zapytam....jest dedykowany jakiemuś skoczkowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Do tego tematu mogę jeszcze powiedzieć, że wloty powietrza jak i tipy są wzmocnione paseczkami nowego mylaru o szer. 4m/m, zapobiega to rozciąganiu i strzępieniu materiału. Dedykowany Witek, na pewno już uporałeś się z regulacją i wiesz w czym rzecz, ale poniższy link ułatwi zasadę i regulację spadochronu RC dla innych, a początki nie są łatwe. http://dlaextremalnych.pl/wp-content/uploads/2018/07/Spadochron.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Fajny pdf do ściągnięcia (LINK) - co prawda o "prawdziwych" skrzydełkach, ale widzę że wieeeele informacji będzie można wykorzystać w pomniejszonych wersjach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Grzebałem ostatnio po starych dyskach. Tak się bawiliśmy w Radawcu16 lat temu Niestety nie udało mi się z Divixa zrobić full HD https://www.youtube.com/watch?v=K2AhGbI1ocw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 To jeden z najlepszych sposobów na zabawę jaki znam!!!! A to już koniec tej przygody....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi