krankor Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 PROAMA - specjaliści od ubezpieczeń. Widzieliście tę reklamę? Chyba zrobiona na fali podczepiania się pod zaufanie do transportu lotniczego po profesjonalnym lądowaniu kapitana Wrony. Może się czepiam, ale proszę o wypowiedź Kolegów mających styczność z prawdziwymi samolotami pasażerskimi. Startuje tam w połowie reklamy chyba jakiś Boeing, trochę malowany wg mnie. Ale mniejsza o to. Chwilę wcześniej widać rozruch turbiny silnika podskrzydłowego tego samolotu. I tu główna moja wątpliwość. Wydaje mi się, że widać na wlocie do silnika osłonę z siatki o małych oczkach wzmacnianą stelażem z prętów. Czy coś takiego stosuje się w silnikach „pasażerów”? Chyba rysownicy-animatorzy przesadzili nieco. W zwykłych wentylatorach przemysłowych itp. jeszcze ujdzie takie zabezpieczenie przed ptakami i innymi żyjątkami. Ale w silnikach odrzutowych z ich ssaniem? No niech no na taką siatkę wpadnie ptak w locie! Wątpię żeby wytrzymała i nie wpadła do silnika niszcząc go kompletnie. Już większe jest chyba prawdopodobieństwo przeżycia silnika przy wpadnięciu „gołego” ptaka w turbinę. Proszę Kolegów znających się bardziej na rzeczy o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Chyba chodzi o ta reklame ? www.youtube.com/watch?gl=US&hl=pl&client=mv-google&v=ngV19TPr_Zo 00:09 Czysta robota grafikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Właśnie o to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Na hamowni gole silniki to takie cos maja. Stozkowa siatka osłaniajaca wlot. A w realu to nie halo troche... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 poczekaj niech dorwę gdzieś ich papiery to opowiem o zadach i waletach tej firmy :wink: tak od realnej strony a nie od D...strony czyli reklam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Ja tam nic do firmy nie mam Ani ziębią ani grzeją. Ale grafikom to mam za złe, że pojechali wg mnie :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Masz rację krankor. Ta "siatka" to blef, a właściwie produkt umysłu twórców reklamy. Tak samo zresztą, jak szybkość rozruchu takiego silnika Jedyna siatka zabezpieczająca przed wlotem była stosowana w silnikach ze sprężarkami odśrodkowymi serii WK-1 (popularne MiG'i-15, 17) Tak wyglądały: A tutaj schemat takiego silnika: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Z tym rozruchem silnika to tak samo prawie, jak w wielu filmach np kryminałkach sensacyjnych Ucieka gość przed ścigającymi tak ok. 30 do 50 metrów. Wskakuje do "zimnego" helikoptera :shock: , i co??!! Oczywiście ma czas na rozruch silnika (czasem turbiny), rozkręcenie wirnika i oderwanie sie od ziemi, zanim tamci zdążą dopaść do płóz podwozia :rotfl: Jakie oni cudowne maszyny używają?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Jakie oni cudowne maszyny używają?Z tego co ja wdziałem to najczęściej Bell 206 i 412 oraz AS350 Ecureuil :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 ... Jakie oni cudowne maszyny używają?? Jak to jakie? :shock: ...Oczywiście tylko hamerykanskie... :rotfl: Tak samo, jak główny bohater, w pojedynkę ratujący wszechświat... :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi