ECO400 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Witam. Na prośbę kolegi zakładam ten temat. Co możecie powiedzieć na temat modelu GREAT PLANES - EDGE 540 i jego "nadaniu się" do akrobacji 3D? Kolega chciałby wstawić do niego taki silnik: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9616__RCG_50cc_Gas_Engine_5_2HP_7500RPM.html Będzie to jego pierwszy benzynowy model, do tej pory latał elektrykami podobnymi do extry PA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 O "nadaniu się do 3 D" nic nie napiszę bo nie miałem styczności z tym modelem,jednak sama firma świadczy iż model będzie na pewno solidnie wykonany i raczej posiadał dobre własności lotne. Ta "pięćdziesiątka" będzie tym Edgem niemiłosiernie "zamiatać' :wink: .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Wylecz go z modeli 2m pod 50cc wyjdzie za ciężki. Niech szuka coś 2.2m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 http://www.ef3m.pl/398,yak-55m-v3-3d-arf-50cc-wersja-limitowana.html http://www.ef3m.pl/1192,extra-260-50cc-v3-niebieska-czerwona-oracover-nowy-film-i-fotki-10.xii.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Maciek te modele są mi znane i też mu o nich mówiłem. Ten edge jest akurat w promocji za 1200zł i stąd to pytanie. 1200 a 2100 to różnica :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ma być dobrze czy tanio ? Jak dobrze i tanio, to TESCO, ale tam nie ma modeli trzeba się określić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 dlatego zapytałem tutaj, bo sam modelu nie znam wiec mu zle doradzać nie chciałem. Cena kosząca, może pod elektryka by się nadawał ale on sie uparł na benzynę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Cóż jedni latają dla szpanu drudzy dla przyjemnści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 ale on sie uparł na benzynę :wink:Wcale nie oznacza że nie można w tym modelu dać benzyniaka.Nie pięćdziesiatkę jak planował kolega ale coś typu 35 cm -wagowo tragedii nie ma a model będzie latał na pewno spoko tym bardziej do nauki 3D. Osobiście posiadam silnik MLD 35 cm i daje on mierzalny ciąg w granicy 9,5 kg wiec nawet przy wadze modelu do lotu ok 6 kg nie powinno być odczuwalnego braku mocy. Cena modelu kusi.. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Z tą 35 to bym uważał. Sam się wpakowałem w taki sam temat jakiś czas temu. Był okazyjnie do kupienia zestaw Extry (w proszku) 204 cm. 50-tka wydawał mi się za duża i ciężka. Kupiłem MT-35 w Lindingerze. Silnik daje 10,1 kg ciągu i co z tego, kiedy jego mała waga nie wystarczyła do poprawnego wyważenia modelu i kiedy już wszystko włącznie z akumulatorami przesunąłem na wręgę silnikową to i tak musiałem dołożyć 550 g ołowiu. Mogłem dać 50-tke? Niby tak, ale tak czy siak model wyszedł by ciężki i do 3-D się średnio nadaje. 2 metrowe modele to ciężka sprawa. Ja bym poszedł w 2,2 tak jak radzą koledzy powyżej. Chyba, że możecie się wybrać do sklepu i z grubsza złożyć ten model w całość po wyjęciu z pudła i przy okazji zabrać ze sobą np kilka 0,5 kg odważników sprawdzając ile trzeba mu włożyć pod maskę żeby go poprawnie wyważyć. Nie zapomnijcie o symulacji serw na ogonie, które są na długim ramieniu działania siły i mogą popsuć niejedne plany... 2 metrowy model pod np MLD 35 można zrobić lekko samemu od podstaw. Z tym co jest dostępne w sklepach trudno coś dobrego wymyślić. Przemyślcie to dobrze, bo z oszczędności 1000 zl może się zrobić nagła potrzeba pozbycia się zbyt ciężkiego klocka i wtedy też tracicie sporo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Temat wałkowany 100 razy na forach 2m i benzyna to ni w ząb. Jeżeli ten model , to pod elektryka.Można za nie duże pieniądze poskładać coś pod 8s-10s i spokojnie zmieścic się w 1000 Regulator pakiet śmigiełko silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Radku masz reację z tym doborem wyposażenia, choć ja bym zmienił pakiet 10 S na 2 pakiety po 5 S. Po pierwsze można je wykorzystać potem do innych mniejszych modeli, po drugie zmieszczą się wtedy może pod maską silnika a wtedy łatwiej będzie tego Edg'a wyważyć bez zbędnego balastu, po trzecie 10 S jest strasznie długaśny a przez to nie zawsze wygodny no i jak padnie któreś ogniwo to rozbieramy albo reklamujemy od razu 10S... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi