Krzycho Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 WItam. Będę robił pierwszy zakup łopatek składanych do modelu ok.900g Wybrałem taki silnik Emax silnik GT 2210/13 Poniżej jego specyfikacja http://www.emaxmodel.com/views.asp?hw_id=15 Mam dwa pytania -Chcę uzyskać ciąg ok 900g na pakiecie 3S w specyfikacji podają żeby uzyskać ciąg 970g trzeba założyć śmigło 9x4.7 ja chciałbym założyć coś lepszego np.łopatki graupnera składane ale nie ma takiego rozmiaru są 9x5 lub 9x6 (przynajmniej w Polskich sklepach) -Specyfikacje są porównywane do śmigieł stałych PROP GWS. Jak dobrać odpowiednie łopatki graupnera do tego silnika jeśli dojdzie także aluminiowy kołpak tak żeby nie grzał i nie obciążał się silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Przy śmigle składanym można bez obaw stosować śmigło o średnicy 1 cal większej. Ostatnio zmierzylem lopatki 6x6 Robbe i 10X6 Graupnera i wyszło mi, że każda łopatka jest o 1cm krótsza niż powinna, być może to dlatego, że mocowanie łopatek też ma swoją szerokość i jest przewidziane, aby z mocowaniem uzyskać identyczną średnicę, jednak mocowanie łopatek nie zwiększa poboru prądu, mocy i ciągu silnika, dlatego ja zawsze wstawiam o cal większe i nie ma żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 GiulioN, Nie pisz herezji. Temat długości śmigieł składanych był poruszany już kilka razy. Poszukaj. Jak nie jesteś pewien, tylko tak Ci się wydaje, lepij nie pisz. Bo później taka "wiedza" idzie pod strzechy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ja kupiłem graupnera 9x6 do silnika emax2822. Też zastanawiam się, jak to będzie hulać, bo to moje pierwsze. Szukając po forum dotarłem do konkluzji, żeby kupować składane o takich parametrach jak stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi