robertus Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zastanawiam się jak zrobić łamane skrzydło z depronu, takie jak ma F-4U Corsair. Jak wzmocnić taką konstrukcję w miejscu załamania?
krankor Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Też nad czymś takim myślę-pracuję-kombinuję 8) . Chcesz łamać skrzydła konstrukcyjne z żeberkami i dźwigarami czy płaską dechę?
robertus Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Opublikowano 3 Lutego 2012 W sumie im prostsze tym lepsze, a jako fan KFM to wole dechę.
krankor Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zamierzam wzorować się na czymś w rodzaju rozwiązania z Horneta z Bananahobby. Zobacz na ich stronie Hornet Oddzielne serwo rozsuwa węglowy pręt jako mechanizm blokowania rozłożonego skrzydła i wsuwa w rurki ruchomych końcówek skrzydeł.
robertus Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Opublikowano 4 Lutego 2012 Naciesz oko i innymi tego użytkownika. Mi chodzi jedynie o usztywnienie takiego skrzydła w kształcie \/\/, które będzie w całości. Płat ESA z EPP ma jakąś grubość i można trochę oszukać wklejając pręcik węglowy głębiej lub płycej. Ja szukam rozwiązania dla depronu. Myślę nad łączeniem prętów węglowych kawałkami rurki mosiężnej załamanej na łamaniu skrzydła.
krankor Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 Już kiedyś cieszyłem tym oko kosmos. No ale tam jest masę miejsca (grubości) Może coś w tym stylu: rurka- pręt osią obrotu
madrian Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 Kilka razy myślałem o takim projekcie. Najlepsze co wymyśliłem, to mini bagnety ze sklejki, w miejscu złamania i kieszenie w skrzydłach. Inną opcją, ściągniętą np. z PZL P-11, to pełny dźwigar wycięty z deseczki, z załamaniem. http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7802 Dźwigar pełny różni się tym, że przebiega przez całą długość skrzydła. Ale do deproniaka takie rozwiązanie będzie raczej zbyt ciężkie i skomplikowane. Bardziej pasuje tu rozwiązanie z rysunku. Choć przyznaję - prostacki jest (rysunek). Dodatkowo miejsce łączenia można przelaminować paskiem szklanego rowingu z dołu i góry skrzydła. Powstanie mocna kieszeń, która wzmocni łączenie.
krankor Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 Ale nakręciłem niepotrzebnie Zrozumiałem, że Robertowi chodzi o zdalne składanie skrzydeł - stąd te zawiasy itp. Proszę nie brac tego pod uwagę, co powstawiałęm wcześniej Moze wstawiłbym jeszcze krańcowe żebra ze sklejki. Bagnety z rurek węglowych (szklanych) sklejonych pod kątem z rdzeniem z pręta stalowego na łamaniu.
Rekomendowane odpowiedzi