rafalgruszka Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Witam zabrałem się za renowację bagnetu z 1956r po około dwóch tyg polerowania przy pomocy wała polerującego i niebieskiej pasty polerującej uzyskałem taki efekt: Bagnet po pełnej renowacji będzie służył jako nóż do otwierania listów lub zawiśnie w gablocie samo ostrze jest już dość dobrze spolerowane ale: co do samego przebiegu prac mam kilka pytań: czy widoczne "wgnioty" da radę spolerować i czym to zrobić (narzędzia i technika pracy) jak w późniejszym czasie zakonserwować ostrze żeby nie ciemniało? jak zabrać się za rączkę? czy samo przetarcie papierem i polakierowanie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Hey... To nie jest żaden bagnet! To jest nóż bojowy spadochroniarzy. Żle, że go polerujesz i ostrzysz bo traci walory jako eksponat. Poza tym jest już prostowany na jelcu - ta czesć ochraniająca nadgarstek - powinna być esowata. Miałem przyjemnosć znalezienia w lesie jednego kompletu - nr z noża i pochwy zgodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 a możesz zrobić foto? nr na pochwie się zgadza z nr noża. jelc wróci do stanu poprzedniego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 mój nie był w najlepszej kondycji - znaleziony w ziemi. Rekojesc jak widać była mocno butwiejąca - to co zostało pokryłem lakierem i tak trzyma sie od kilku lat. Przy pasku pochwy dorysowałem poprzeczny pasek zapinający nuż tak jak kiedyś finki z harcerskiego. W swietle sztucznym nie wygląda to dobrze - inaczej w dziennym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 ktoś podpowie jak później zakonserwować stal żeby nie ciemniała? Fokker, mój zostanie nożem do kopert nie będę go sprzedawał... można za niego dostać około 250-300zł to nie majątek a szkoda sprzedawać pamiątkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Jeśli dobrze spolerujesz, ciemnieć nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 ok dzięki a co z wgniotami?? da radę je spolerować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 uprzedzam że nie znam sie na militariach.... na moje świeci się jak psu ...zęby :wink: Jeśli chodzi o wgniotki to zasmucę - jak chcesz mieć lustro pozostaje jedynie mechaniczne usunięcie warstwy metalu aż do równomiernej gładkiej płaszczyzny inaczej to narobisz soczewek tylko kiedyś kolega walczył z odpryskami na szybie samochodowej - pomimo że kilka osób doradzało wymianę szyby na nową ten sie uparł że nie chce wymieniać bo oryginał itp pieprzoty... dał do "polerowania " do szklarza.. faktycznie możliwe jest usunięcie śladów po odprysku ( w twoim wypadku wgniotek) tyle tylko że szklarz nie dopowiedział wszystkiego ... wyszlifował punktowo szkło z zewnatrz było ok.. ale patrząc od srodka było wrazenie jakby to był milion soczewek nie szyba ...ostatecznie zrezygnowany kupił nową szybę... końcowy rachunek 3krotnie przekroczył koszta gdyby w pierwszym podejściu wymienił... i z wgniotkami jest tak samo .. można to zrobić "prawie na gładko" ale pod pewnym kątem zawsze będzie widać dołki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Fokker, mój zostanie nożem do kopert nie będę go sprzedawał... można za niego dostać około 250-300zł to nie majątek a szkoda sprzedawać pamiątkę... Nie o to chodzi - dla mnie największy urok ma przedmiot w takim stanie w jakim go znalazłem. Oczywiście oczyścić, naprawić jesli się da ale nie takie przeistaczanie. Przecież do papieru nadawałby się również w stanie przed polerowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Przecież do papieru nadawałby się również w stanie przed polerowaniem.już widzę jak mi żona pozwala taki "ohydny" nóż trzymać w domu... na moje świeci się jak psu ...zęby :wink:fakt świeci się pięknie pozostaje jedynie mechaniczne usunięcie warstwy metalu aż do równomiernej gładkiej płaszczyzny inaczej to narobisz soczewek tylko i o to chodziło... ostrze zostawiam tak jak jest teraz i zabieram się za rękojeśćbędę się dzielił efektami pracy... o ile to kogoś interesuje :mrgreen: Fokker, interesujesz się militariami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 moje osobiste zdanie jest takie że ja bym zostawił te wgniotki troche dodają uroku - nie wygląda to jak nowe z chińskiej fabryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 moje osobiste zdanie jest takie że ja bym zostawił te wgniotki troche dodają uroku - nie wygląda to jak nowe z chińskiej fabryki przynajmniej widać że miał nielekką przeszłość :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 interesujesz się militariami??Tak, interesuję. Chcesz zobaczyć mój nożyk do listów ? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Chcesz zobaczyć mój nożyk do listów ? :mrgreen:dawaj...swoja drogą odkąd zacząłem grać w BF3 (choć ta gra nie oddaje wiernie "wojska") też interesuje się militariami głównie bronią... podobają mi się różne modyfikacje konfiguracje karabinów... ps... sprawdź pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 ktoś podpowie jak później zakonserwować stal żeby nie ciemniała? Oliwka daje dobre efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 psiwak, dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Gdy jeszcze by.ło wolno chodziłem z wykrywaczem metalu. Trochę róznych rózności mam ale nie wybuchowe :rotfl: Z gier to gram na PS3 [wolwensztein] i ostatnio cały czas CoD War at World - zombi :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 A to juz nie wolno z wykrywaczem chodzic? (wyslane z iPhone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 A to juz nie wolno z wykrywaczem chodzic?Można spełniając drobne wymogi: Trzeba zawiadomić konserwatora zabytków o miejscu i czasie poszukiwań. No i oczywiście otrzymać zgodę :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 To się narobiło. Ja mam EDC w postaci CRKT M21 G10 Wada, trochę szybko się tępi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi