Skocz do zawartości

Jaka moc pily do styro?

slawko_k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy transformator 70W wystarczy do pily do styropianu o dlugosci ok 80cm?

I czy orientuje sie ktos moze jak podlaczyc regulator od odkurzacza zelmer? Ciezko cos w necie na jego temat znalezc. Ma 4 styki i wyglada jak radiator.

Opublikowano

Jesli chodzi Ci o wycinarke do styropianu to moim zdaniem to 70 W to troche malo

Ja wycinarke zrobiem z toroidalnego trafa 200W ;]

Jakie napiecie masz na tym transformatorze na wyjsciu ??

Mozliwe ze bys cos na takim trafie pocial ale to kres mozliwosci tego transformatora .. Przynajmjniej takie jest moje zdanie .. Ja bym dal minimum 100 ; 150W

Opublikowano

no 35W to nie jest ciut wiecej :) moim zdaniem trafo bedzie sie grzalo i sie przepali .. ale na 100% nikt tego nie jest w stanie powiedziec

Z trafa 70W które daje 35V dla mnie 2A to juz jest za duzo!!!

Opublikowano

oj sorka zle sie wyrazilem. transformator nie wiem jaka moc ma ale na oko porownujac do innych ok 100W.

chcialem zapytac o ok 70W na samym drucie czy wystrczy na przeciecie ok 70cm styropianu. drut ok 0,3mm.

podejrzewam ze bedzie bo na max mocy zaczyna lekko swiecic

Opublikowano

ja tne mniej wiecej 70W wlasnie .. przy napieciu 34V mama okolo 2A pradu na drucie oporowym z grzalki ..

Sadze ze spokojnie taka moca utniesz a jak móisz ze robi sie czerwony to na pewno jest za goracy :)

Opublikowano

to chyba tak:

p- opór właściwy, zlależny od rodzaju materiału

s- pole przekroju poprzecznego

l- długość przewodu

R- opór elektryczny

wzór:

R= p*l/s

przykład dla drutu KANTHAL śr.-0,30mm p-19,9 Ohm/1mb

długość ramki z drutem: 70cm

P=19,9*0,7/s

P=14/0,3mm

P~47om

dla przykłądu napiecie 12V:

U- napiecie

I- nateżenie

R- opór

I=U/R

I=12 V/47 om

I~ 0,25 A

Czyli teoretycznie dla drutu o długosci 70cm, o średnicy 0,30mm i rezystancji na metr bierzący 19,9om, wystarczy zasilacz 12V i 250mA.

Jesli chodzi o strune gitarową, to trzeba by zmierzyć opór ;D

Opublikowano

Witam

Czyli teoretycznie dla drutu o długosci 70cm, o średnicy 0,30mm i rezystancji na metr bierzący 19,9om, wystarczy zasilacz 12V i 250mA.

Niekoniecznie. Nie jest wcale powiedziane że w tym przypadku drut osiągnie temperaturę wystarczającą do przecięcia styropianu. Inna sprawa to zmiana rezystancji drutu wraz ze wzrostem temperatury (rośnie).

Opublikowano
Inna sprawa to zmiana rezystancji drutu wraz ze wzrostem temperatury (maleje).

Ja slyszalem(na lekcji :lol: ), ze w metalowych materialach oporowych TWR(temp. wspolczynnik rezystancji) rosnie ze wzrostem temperatury

Opublikowano
Inna sprawa to zmiana rezystancji drutu wraz ze wzrostem temperatury (maleje).

Ja slyszalem(na lekcji :lol: ), ze w metalowych materialach oporowych TWR(temp. wspolczynnik rezystancji) rosnie ze wzrostem temperatury

Masz rację. Pomyliłem. Poprawiam

Dlatego żarówy zwykle przepalają się przy włączeniu. Na zimno mają mniejszą rezystancję i pobierają większy prąd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.