slawko_k Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Witam. Czy transformator 70W wystarczy do pily do styropianu o dlugosci ok 80cm? I czy orientuje sie ktos moze jak podlaczyc regulator od odkurzacza zelmer? Ciezko cos w necie na jego temat znalezc. Ma 4 styki i wyglada jak radiator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Jesli chodzi Ci o wycinarke do styropianu to moim zdaniem to 70 W to troche malo Ja wycinarke zrobiem z toroidalnego trafa 200W ;] Jakie napiecie masz na tym transformatorze na wyjsciu ?? Mozliwe ze bys cos na takim trafie pocial ale to kres mozliwosci tego transformatora .. Przynajmjniej takie jest moje zdanie .. Ja bym dal minimum 100 ; 150W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 ok 35V. Prad ok 3A wiec ciut wiecej mocy ale dojda mi jeszcze kable wiec prad troche spadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 no 35W to nie jest ciut wiecej moim zdaniem trafo bedzie sie grzalo i sie przepali .. ale na 100% nikt tego nie jest w stanie powiedziec Z trafa 70W które daje 35V dla mnie 2A to juz jest za duzo!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 oj sorka zle sie wyrazilem. transformator nie wiem jaka moc ma ale na oko porownujac do innych ok 100W. chcialem zapytac o ok 70W na samym drucie czy wystrczy na przeciecie ok 70cm styropianu. drut ok 0,3mm. podejrzewam ze bedzie bo na max mocy zaczyna lekko swiecic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 ja tne mniej wiecej 70W wlasnie .. przy napieciu 34V mama okolo 2A pradu na drucie oporowym z grzalki .. Sadze ze spokojnie taka moca utniesz a jak móisz ze robi sie czerwony to na pewno jest za goracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Bez przesady... Tniemy za pomocą trafo 12v i 2A i idzie bez bólu (ramka 70cm). Wystarczy tylko drut dobrze dobrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Czyli Patryku wystarczył by zasilacz od komputera ? A jaki masz drut ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Zasilacz od kompa starczy bez problemu. A drut to mam najcieńszy jaki mieli w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 No, to bardzo konkretna odpowiedź Słyszałem, że używają cienkiej struny gitarowej. Ty masz pewnie drut oporowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 to chyba tak: p- opór właściwy, zlależny od rodzaju materiału s- pole przekroju poprzecznego l- długość przewodu R- opór elektryczny wzór: R= p*l/s przykład dla drutu KANTHAL śr.-0,30mm p-19,9 Ohm/1mb długość ramki z drutem: 70cm P=19,9*0,7/s P=14/0,3mm P~47om dla przykłądu napiecie 12V: U- napiecie I- nateżenie R- opór I=U/R I=12 V/47 om I~ 0,25 A Czyli teoretycznie dla drutu o długosci 70cm, o średnicy 0,30mm i rezystancji na metr bierzący 19,9om, wystarczy zasilacz 12V i 250mA. Jesli chodzi o strune gitarową, to trzeba by zmierzyć opór ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregwait Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Witam Czyli teoretycznie dla drutu o długosci 70cm, o średnicy 0,30mm i rezystancji na metr bierzący 19,9om, wystarczy zasilacz 12V i 250mA. Niekoniecznie. Nie jest wcale powiedziane że w tym przypadku drut osiągnie temperaturę wystarczającą do przecięcia styropianu. Inna sprawa to zmiana rezystancji drutu wraz ze wzrostem temperatury (rośnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Inna sprawa to zmiana rezystancji drutu wraz ze wzrostem temperatury (maleje). Ja slyszalem(na lekcji ), ze w metalowych materialach oporowych TWR(temp. wspolczynnik rezystancji) rosnie ze wzrostem temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregwait Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Inna sprawa to zmiana rezystancji drutu wraz ze wzrostem temperatury (maleje). Ja slyszalem(na lekcji ), ze w metalowych materialach oporowych TWR(temp. wspolczynnik rezystancji) rosnie ze wzrostem temperatury Masz rację. Pomyliłem. Poprawiam Dlatego żarówy zwykle przepalają się przy włączeniu. Na zimno mają mniejszą rezystancję i pobierają większy prąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.