elektronik-adam Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Jak się już zapewne zorientowaliście w Modelarzu z numeru 12/2011, 1/2012 i 2/2012 zamieszczone były plany modelu o nazwie Dragon konstrukcji i rysunku Pana Andrzeja Kobyłeckiego. Stwierdziłem że zrobię sobie ten model bo całkiem ciekawie wygląda, a i budowa nie powinna przysparzać większych trudności od razu was uprzedzę że budowa będzie trwała dosyć długo jako że nie mam aktualnie pracy to i środków na budowę modelu, ale przed wakacjami powinienem ukończyć ten model. Mam nadziej że relacja z budowy będzie się wam podobała staram się robić ładne zdjęcia. Najpierw wyciąłem żeberka "garbu" modelu ze sklejki lipowo balsowej 3mm. Półki mocowania serw w ogonie, po prawej półka dla serwa steru wysokości po lewej dla serwa steru kierunku. Serwa będą na przeciwko siebie jedno nad drugim. Zrobiłem sobie takie oto urządzonko do wycinania listewek równej szerokości z balsy. Ostatni będą pierwszymi czyli dwie ostatnie wręgi do wycięcia, zrobię obydwie z 6mm sklejki, a nie jak w planach jedną z 6mm sklejki a drugą 4mm balsa + 1mm sklejka z każdej strony. I kawałek statecznika wysokości. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequilla Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Super A jakie są wymiary tego przyszłego potworka? Pod jaki silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Mam tego Pana model Sufun, plany także byly w miesięczniku ale tym razem w rcpm jakies 6 lat temu. Model lata świetnie czyli ten który budujesz także bedzie doskonały. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Dragon dostanie silnik ASP 7.5ccm został oblatany przez autora na silniku 7.5ccm z wagą też będę uważał. Wymiary dokładnie podam jak wrócę do domu, ale około 1,5m rozpiętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 To jest dobry modelik do latania, zachowuje się bardzo poprawnie w powietrzu, jakbyś potrzebował zdjęć z warsztatu to zajrzyj na temacik poniżej: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=26181&highlight=dragon+model powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Według planów Rozpiętość : 1360mm Długość : 1450mm Waga do lotu : 2520g Silnik czterosuwowy : ASP70 AR Śmigło : Master airscrew 14x4 Mój silnik ASP 46 dwusuw + śmigło prawdopodobnie 11x6 lub 11x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Zastosuj śmigło apc 12.25x3.75 jest takie akurat funfly. Lekko ci pociągnie ten model, ale staraj sie urwać z wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Troche długo się nie odzywałem były problemy z forum no a model niezbyt się ruszył zrobiłem ostatnio przód kadłuba tzn. boki z kratownicą w tylnej części zdjęcia wstawie jak zrobie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Na zdjęciu statecznika widać, że masz sklejoną na styk listwę sosnową. Takich rzeczy się nie robi. Wymień tą listewkę na jednolitą, nie sklejoną, a jeśli już chcesz listwy sklejać, to musisz je najpierw zukosować, by powierzchnia klejenia, a tym samym wytrzymałość, była większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 To tylko tak wygląda ta kreseczka na środku to ołówek listwa jest z jednego kawałka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Przepraszam was wszystkich za to że nic nie pisałem model zbudował się tak szybko że nie nadążyłem ze zdjęciami został oblatany i lata cudownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Jaka Ci wyszła waga? Czekamy na filmik(: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 waga to jakieś 2000 - 2200g dokładnie nie ważyłem filmik na razie jedyny jaki posiadam to onboard z mini kamerki lecz obiektyw zaparował po kilku minutach lotu i wg mało widać dlatego na razie go nie wrzucam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi