mario70 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 W moim Jaku-55 (1,5m) ster kierunku napędzany jest serwem cyfrowym HS-5625MG. Linki stalowe zakończone na orczykach snapami kulowymi. Po wychyleniu steru, bez znaczenia w którą stronę, nie wraca on do neutrum. Brakuje może z 2 mm. Muszę wykonać delikatny ruch w przeciwną stronę aby wycentrować ster. Serwo na pewno centruje dobrze. Linki wydają się dobrze naprężone - jednak ponieważ jest to mój pierwszy tego rodzaju napęd to nie jestem pewny czy są naprężone za mocno czy za słabo. Co poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Podejrzany jest także ster a konkretnie jego zawiasy. Wielu modelarzy nie doceniania jak ważna jest geometria wykonania zawiasów, obojętnie jaką technologią. Tymczasem luzy rzędu 1mm mają bardzo istotny wpływ na pracę steru. Jeżeli masz zawiasy z taśmy, mogą być za luźne. Jeżeli sztywne - mogą być po prostu źle ustawione. Druga sprawa - rodzaj użytej linki. Nie należy używać linek elastycznych. Muszą być nierozciągliwe, lub sztywne (popychacze). A skoro już jesteśmy przy cięgnach, to sposób mocowania snapów, również ma istotne znaczenie. Wystarczy luz na dziurce w dźwigni sterów i koniec zabawy w precyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zawiasy mam sztywne, wklejone równo w osi. Linka jest z zestawu ale faktycznie jest dość elastyczna. Co do snapów, to są bardzo spasowane na kulce i w momencie jak były przykręcone tak że nie było luzu na śrubie to było jeszcze gorzej. Jak poluzowałem śruby aby kulka mogła się na nich obracać to była poprawa. Generanie poluzowałem jeszcze bardziej linki ale przyniosło to mizerny skutek. Albo zastosuję inne, mniej elastyczne linki lub wręcz bowdeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 A bo z pull-pull'em jest taka śmieszna sprawa o którtej niewielu pamięta. Jeżeli rozstaw mocowania linek na sterze kierunku masz np. 45mm, to na dźwigni serwa też musisz mieć 45mm. Jeżeli będzie więcej to linka oddająca ster będzie się naprężać a jeżeli mniej to linka oddająca ster będzie luźna oczywiście w obu przypadkach przy wychylonym sterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Dobrze prawicie Wojciechu Ja dodam, że linki muszą być faktycznie dobrze naprężone, przy za słabym naciągu miałem bardzo podobnie. Pytanie czy w obie strony masz ten sam problem.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Tak w obie strony tak samo nie wraca ster do neutrum. Bez założonych linek serwo idealnie wraca. Gdzieś wyczytałem, że lepiej żeby linki były za słabo naprężone niż za mocno, dlatego je poluźniałem. Ale może moje były zdecydowanie za słabo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Jeśli serwo centruje to nie ma takiej możliwości żeby ster nie centrował. Jeśli jak mówisz zawiasy są wklejone dobrze to wina leży albo w za słabym naciągnięciu linek, albo w dużej różnicy pomiędzy dźwignią na serwie a orczykami na sterze. Konstrukcja pull-pull jest prosta jak konstrukcja cepa musi działać. A i jeszcze jedno obciąż serwo i zobacz czy pod obciążeniem wraca. Na sucho to nie sprawdzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Witam Kulka w snapie ma się poruszać bez oporów a jednocześnie nie może być luzu.Snapy , w których kulka tak ciężko się porusza nie nadają się . Może właśnie tu tkwi problem . Śruba mocująca snap musi być przykręcona. Przy okazji pytanie do Wojtka : jak dźwignie nie są równe i linka , która nie ciągnie kierunku jest luźna to czym to grozi ? Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Marku jeżeli linka nie ciągnąca jest luźna niczym to nie grozi, opisałem obydwa przypadki, żeby czytający wiedział jakie są zależności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 A jak sprawdzałeś centrowanie serwa? Na oko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Uffffff.Całe szczęście gdyż ja zawsze mam luźną tą linke.Dzięki Wojtek Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Esceta, czyli zawsze masz większy rozstaw mocowania linek na sterze kierunku jak na dźwigni serwa? Osobiście starałbym się dążyć do tego aby ta różnica była możliwie jak najbardziej bliska zeru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 przecież można kupić do serw dźwignie o dowolnym rozstawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Trochę nie rozumiem.Skoro lużna linka nie przeszkadza i niczym nie grozi to po co tak bardzo dokładnie robić otwory w dźwigniach ? Aby tak dokładnie wykonać ten napęd to dźwignie trza robić, gdyż fabryczne się nie nadają. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 ...jeżeli linka nie ciągnąca jest luźna niczym to nie grozi... Jeżeli linka nie ciągnąca jest luźna to sterowanie nie będzie precyzyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Jeżeli linka nie ciągnąca jest luźna to sterowanie nie będzie precyzyjne. Andrzeju i tu masz rację. W akrobatach jest to niedopuszczalne, bo podmuchy czy zawirowania powietrza wokół steru kierunku mogą powodować jego"doginanie" na tyle na ile pozwoli luźna linka a tym samym spowoduje to zluzowanie linki ciągnącej i całkowicie inny promień skrętu a w zawisie czy locie nożowym może skończyć się kretobiciem. W zasadzie nie powinno się tego dopuszczać w każdym modelu ale do rekreacyjnego latania z obłoczka na obłoczek szybowcem np. 2,5m można na to przymknąć oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Dokonałem najprostrzej weryfikacji - wymieniłem serwo na pierwsze z brzegu jakie miałem, z plastikowymi trybami. I wszystko działa jak należy. Okazało się więc, że pod obciążeniem serwo nie trzymało neutrum. Wydaje mi się, że po prostu na początku nie przyjmowałem takiej opcji, w końcu to sprawdzony serwomechanizm . No cóż - pozostaje odsyłka w ramach gwarancji. A model miał być gotowy na majowy weekend .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi