Skocz do zawartości

turnigy 9x - problem z kalibracją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po podłączeniu kablem minijack 3,5mm - mono(przerobiony stereo), zainstalowaniu smarpropoplus i ppjoy oraz fms lub rcdesk kanały w symulatorze działają jak chcą. Nie ma odpowiednich reakcji na ruchy drążków i w ogóle panuje chaos. Proszę o pomoc.

Opublikowano

EEE, nie ;P Zaraz spróbuje z wyjętym i dam znać.

EDIT: wyjąłem moduł, ale i tak nie ma reakcji na ruchy drążków, model sobie sam daje gazu, skręca, ale wolniej za to ;P Ogólnie nie ma żywej reakcji na drążki, od czasu do czasu sam sobie cos odpierniczy.

Zauważyłem, że jak odepnę aparaturę i w ogóle kabel jack to model dalej robi swoje, czyli lata roozbija się skręca itd; p

Opublikowano

No na pewno nie w apce skoro nawet po odpieciu model robi co chce, zrob maly tescik i zlap za jacka palcami i zobacz czy zmieni sie zachowanie modelu.

Opublikowano

Trzeba pogrzebać w komputerze, najlepiej w ustawieniach karty dzwiękowej - nie zaszkodziłby też reset komputera.

W każdym razie problem nie leży po stronie apki - przesiadłem się na inny komputer ( z vistą ) i problem zniknął - o dziwo na tym pierwszym komputerze też zaczęło działać - więc najpierw reset komputera, jak nie zadziała to przesiądź się na inny, albo pobaw się w ustawieniach karty dzwiękowej.

Opublikowano

Dzisiaj kupiłem nowy kabel - mono. Nie było to przyczyną.. Przy włączonym SmartPropoPlus model robi co mu się podoba, nie ważne czy minijack jest podpięty czy nie.

Opublikowano

Jeśli masz wbudowany mikrofon w komputerze, wyłącz go całkowicie w ustawieniach i przełącz mikrofon na jack'a- być może od niego idzie sygnał i pojawiają się takie wariacje.

Opublikowano

Okej, mogę się pochwalić, że jest postęp. Połączyłem się z komputerem i jest reakcja. Niestety jednak nie mam więcej dobrych wieści - symulator reaguje poprawnie jedynie na Throttle(przepustnicę), ster wysokości w ogóle nie reaguje, albo reaguje skrętem w lewo lub w prawo. Nic nie dzieje się chaotycznie, tylko reaguje na kontroler, jest jednak mały szkopuł, jedna oś działa za kilka kanałów, nie wiem jak to rozwiązać.

Opublikowano

Postęp jest :)

Powiedz co jest winowajcą - będzie dla potomnych.

A w sprawie nowego problemu - poszperaj w ustawieniach samej aparatury - być może ustawiłeś jakieś miksery bądź masz ustawiony model heli albo szybowieca.

Opublikowano

Problem był taki jak podpowiedziałeś, wbudowany mikrofon- a mianowicie, po podłączeniu jacka komputer nie reagował i dalej pobierał sygnał z wbudowanego mikrofonu. A co do mikserów to wszystko jest standardowo i ustawione jest acro.

Opublikowano

Uwaga! udało mi się pierwszy raz wznieść w symulatorze, ale na stacjonarce. Już powoli ogarnąłem, że trzeba było pozmieniać miejscami przepustnice i stery. Teraz jest jeszcze jeden problem - model stoi, czeka na start, drążki są w stanie 0, ale wszystkie stery przesunięte o jakieś 20% w prawo, lotki, ster kierunku i ster wysokości. Próbowałem to wyregulować w aparaturze - subtrim, lecz nie daje zadowalającego efektu. Czy wiecie jak wyzerować kanały w symulatorze?

Opublikowano

Tego nie ruszam, bo potem mam jeden drążek na kilka kanałów i już w ogole do dupy :P

Może jest jakiś plik z kalibracją, który możesz mi podesłać?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.