Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ustaw sobie aby klapy i wysokość wychylały się liniowo, to jest najlepsze ustawienie :)  kup jakieś vario i szukaj termiki, kręć kominy wysoko, to jest latanie:)

Opublikowano
  W dniu 5.11.2017 o 06:48, pyton napisał:

Ustaw sobie aby klapy i wysokość wychylały się liniowo, to jest najlepsze ustawienie :)  kup jakieś vario i szukaj termiki, kręć kominy wysoko, to jest latanie:)

Docelowo tak też zamierzam zrobić. To było moje pierwsze w życiu użycie klap. Trochę wiało co też nie sprzyjało takim próbom.

A teraz prywata. Panowie ostatnio zrobiłem kilka pulpitów może ktoś reflektuje ?

http://pfmrc.eu/index.php/topic/71090-sprzedam-pulpity-pod-nadajniki/

Opublikowano
  W dniu 5.11.2017 o 13:05, GBS napisał:

Docelowo tak też zamierzam zrobić. To było moje pierwsze w życiu użycie klap. Trochę wiało co też nie sprzyjało takim próbom.

A teraz prywata. Panowie ostatnio zrobiłem kilka pulpitów może ktoś reflektuje ?

http://pfmrc.eu/index.php/topic/71090-sprzedam-pulpity-pod-nadajniki/

Moje tylko sugestie: Najpierw użyj klap na 50 m i zobacz co szybowiec robi przez następne kilka sekund. Zrobi parę pompek jak nie zgasisz go na początku wysokością w dół ale potem już będzie leciał spokojnie. Sprawdź wszystko przy bezwietrznej pogodzie. Wiatr wypatrza spojrzenie na model w locie - Gama potrafi latać ślizgiem z mniej więcej 250 - 300 m bez wiatru 5 min https://www.youtube.com/watch?v=ZTDI-W_a-JM a z mocnym wiatrem niewiele ponad 2 min https://www.youtube.com/watch?v=npqlVqgoJsE&t=3s . Tu jeszcze wiatr umiarkowany  https://www.youtube.com/watch?v=LGrWAP6pf8M .

Nie wypuszczaj klap przed samym lądowaniem tylko na prostej wcześniej jak jest jeszcze wysoko w miarę. Jak ustawiłeś klapy, próbowałeś tych kombinacji różnych? Lądowanie na w filmie całkiem udane, przy tym jak się potrafi nieść Gama to prawie przy nodze.

Opublikowano

Witam. Znowu popełniłem błąd taki jak ostatnio. Za wolno za nisko i zakrecalem. W związku z tym gama zawaliła się na ziemi z około 3m. Pękło mi skrzydło. Czym to pokleić ? UHU czy CA średni?

post-7178-0-26243300-1510498556_thumb.jpg

post-7178-0-74853300-1510498573_thumb.jpg

Opublikowano
  W dniu 12.11.2017 o 14:56, GBS napisał:

Witam. Znowu popełniłem błąd taki jak ostatnio. Za wolno za nisko i zakrecalem. W związku z tym gama zawaliła się na ziemi z około 3m. Pękło mi skrzydło. Czym to pokleić ? UHU czy CA średni?

Witaj. Sklej klejem do pianek marki STANGER .dostępny w ModeleMax. UHU robi się żółty  .CA -sztywny 

• Lubię to 1
Opublikowano

Albo CA tyle że rzadki bez przyspieszacza + igła na końcówkę aplikatora i wkroplić w środek

złączyć, jeśli coś wypłynie, przetrzeć spoinę, będzie trzymało jak diabeł duszę.
Wybór jak zwykle należy do Ciebie.
Powodzenia ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak kleicie magnesy do skrzydeł, aby się trzymały. Moje magnesy są takie mocne, że wyrywa je za każdym razem. Kleilem ca średnim.

Opublikowano
  W dniu 6.01.2018 o 15:59, kamsolik napisał:

Jak kleicie magnesy do skrzydeł, aby się trzymały. Moje magnesy są takie mocne, że wyrywa je za każdym razem. Kleilem ca średnim.

Ja wklejam na CA a do tego na magnes naklejam pasek z taśmy zbrojonej również z kropelką CA tak że taśma zachodzi na materiał w którym jest wklejony magnes, aczkolwiek po jakimś roku eksploatacji trzeba poprawiać.

Opublikowano

Ja wkleiłem na kleju na gorąco. Najpierw rozgrzaną końcówka pistelotu od kleju robiłem wgłębienie w piance, potem klej i magnes. Trzyma na prawdę mocno.

Opublikowano
  W dniu 6.01.2018 o 15:59, kamsolik napisał:

Ja kleiłem CA średnim też ( bez żadnych przyspieszaczy ). Tylko zalałem magnesy całe mocno również od góry klejem i lekko przeszlifowałem na równo po całkowitym wyschnięciu. W ten sposób między przyciągającymi się magnesami jest 0,5 mm warstwa CA - przyciągają się ale nie przyklejają się do siebie bezpośrednio. Trzyma jak zabetonowane.

post-20664-0-15641000-1519506473.jpg

post-20664-0-35161100-1519506482.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej. Ja odnośnie ładowarki z zestawu.Ładuje wam pakiet?? bo u mnie tylko miga czerwona diota i pakiet rozładowany 

post-21034-0-62289700-1522596544_thumb.jpg

Opublikowano

Witam serdecznie. Niestety koledze nie pomogę, ponieważ używam innej ładowarki - ACCUCELL 6.

Opublikowano
  W dniu 1.04.2018 o 15:30, korni30 napisał:

Hej. Ja odnośnie ładowarki z zestawu.Ładuje wam pakiet?? bo u mnie tylko miga czerwona diota i pakiet rozładowany 

Kup lepiej ładowarkę modelarską, masz możliwość ustalenia prądu ładowania czy wstawienia pakiet w stan do przechowania.

Ja osobiście mam Imax b6 mini.

Opublikowano
  W dniu 3.04.2018 o 08:30, korni30 napisał:

Dziękuje za info juz zakupiłem Ładowarka modelarska - X1 Multi Charger AC plus - 114118 Hitec

Pamiętaj że pakiety lipo trzeba dość specyficznie traktować: nie rozładowywać prądem większym niż zadeklarowany na pakiecie, nie dopuścić do rozładowania poniżej 3,3V na cele (do tego przydatne urządzenie "lipo alarm" kosztuje parę zł) i jeśli nie używane przechowywać w trybie "STORAGE" 3,82V na cele.

Jeśli o tym wszystkim już wiesz to wybacz za przypomnienie.

Opublikowano

Witam.A może ktoś polecić aparaturę do tego modelu??? ta standardowa gubi zasięg,nie wiem czemu tak się dzieje. 

Opublikowano

Aparatury z zestawów RTF mogą mieć mniejszy zasięg niż takie kupowane oddzielnie. Te kupowane oddzielnie bez modelu to tzw. pełno zasięgowe - do większych szybowców jak Gama tylko takie się naddają bo zwykle lata się szybowcami dużymi wysoko a więc i daleko od pilota RC. Daleko latałeś od siebie? Jak kupisz dobrą aparaturę z odbiornikami to będziesz miał ją do wielu modeli a nie tylko do jednego. Ja mam Spektrum DX6i. Jakość wykonania dobra, zasięgu mi nigdy nie utraciła ( pilnuj żeby zawsze latać na bateriach nie rozładowanych w aparaturze ), jest dość droga jak na swoje możliwości i już trochę leciwa ale działa bezproblemowo.

Opublikowano

Dobra i dość tania jest Turnigy 9X. Używałem tej aparatury przez kilka lat. Teraz latam Gama 2100 na Flysky i10 z telemetria

Opublikowano
  W dniu 9.04.2018 o 16:47, grzegor napisał:

Aparatury z zestawów RTF mogą mieć mniejszy zasięg niż takie kupowane oddzielnie. Te kupowane oddzielnie bez modelu to tzw. pełno zasięgowe - do większych szybowców jak Gama tylko takie się naddają bo zwykle lata się szybowcami dużymi wysoko a więc i daleko od pilota RC. Daleko latałeś od siebie? Jak kupisz dobrą aparaturę z odbiornikami to będziesz miał ją do wielu modeli a nie tylko do jednego. Ja mam Spektrum DX6i. Jakość wykonania dobra, zasięgu mi nigdy nie utraciła ( pilnuj żeby zawsze latać na bateriach nie rozładowanych w aparaturze ), jest dość droga jak na swoje możliwości i już trochę leciwa ale działa bezproblemowo.

Baterie zawsze naładowane na maxa akumulatorki nówki sztuki i traci zasięg.Zakupiłem nowe baterie włozyłem i nadal gubi zasięg.Zasięg poprawia sie w momencie gdy złapie za antenę przy odbiorniku.Wiec raczej to wina tej kiepskiej aparatury   

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.