Skocz do zawartości

Problem z regulatorem TowerPro ESC 18A

Adrian123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie mam problem z regulatorem TowerPro ESC 18A a dokładnie chodzi o to ,że gdy go podłączam pod pakiet 3s wszystko działa bez zarzutów , jednak kiedy podłączam pakiet 2s silnik jedynie się zakręci. Pakiet jest nowy i był sprawdzany u kolegi , który ma teki sam regulator. Może ktoś miał ten sam problem i wie jak się z nim uporać.

Opublikowano

Podaj link do instrukcji regulatora, zdjęcie, opis, gdzie kupiłeś itp (chodzi mi o to jaki to konkretnie regulator), bo może ten typ sam nie wykrywa ilości cel?

Regulatorów jest naprawdę dużo i bez tych informacji można jedynie zgadywać, czy coś źle robisz, czy może jest uszkodzony.

Opublikowano

Patrząc po objawach to jest to ten dokładnie co mój i mi mimo wszelkich chęci nie udało się go zmusić do pracy na 2 cele ,albo wymaga do tego większej muzykalności(może źle słuchałem bii bii bii) ,albo po prostu nie obsługuje 2 cel.

U mnie rozwiązaniem okazało się wymiana na inny z półki na TP 30A i było po problemie.

Opublikowano
Z tego co na niej piszą regulator powinien obsługiwać pakiet 2s

Na aukcji tego nie piszą :!:

Co najwyżej o parametrach silnika.

Ale to chyba taki regulator: http://www.4hobby.pl/product_info.php?info=p5295_Regulator-obrot-w-18A-TowerPro.html ?

Jeżeli taki, to szukaj pomocy u sprzedawcy, ewentualnie kombinuj coś z tych instrukcji: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1838

Twój problem to chyba dopasowanie regulatora do ilości cel.

Opublikowano

Każdy z regulatorów można przestawić na Nixx i po problemie. Jedyna różnica to taka że trzeba dbać o długotrwałość lotu co w praktyce jest bardzo proste i wyczuwalne. Zresztą o to samo dbać muszą wszyscy piloci modeli spalinowych :) Chyba że problem polega na nieumiejętności w programowaniu swojego regulatora - wówczas przełączenie trybu na Nixx może być tak samo bolesne jak przestawienie trybów 2-3LiPo :rotfl:

Opublikowano
Każdy z regulatorów można przestawić na Nixx i po problemie

Pozwolę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem znam przynajmniej jeden typ regulatorów GWS który obługiwał tylko li-pole. Zaś sama propozycja przestawienia regulatora na Ni-xx i użytkowania go z lipolami bo tak rozumiem Twoja wypowiedź Marcinie jest raczej niepoważna brak odcięcia przy odpowiednim napięciu pakietu w krótkim czasie doprowadzi do zbyt głębokiego rozładowania pakietu i w konsekwencji uszkodzenia zwłaszcza jeśli użytkownik stawia pierwsze kroki w modelarstwie.

Opublikowano
Zaś sama propozycja przestawienia regulatora na Ni-xx i użytkowania go z lipolami bo tak rozumiem Twoja wypowiedź Marcinie jest raczej niepoważna brak odcięcia przy odpowiednim napięciu pakietu w krótkim czasie doprowadzi do zbyt głębokiego rozładowania pakietu i w konsekwencji uszkodzenia zwłaszcza jeśli użytkownik stawia pierwsze kroki w modelarstwie.

Ach - panika :) Ja do dziś latam na regulatorze nie obsługującym Lixx i jakoś nie udało mi się popsuć żadnego pakietu. Ląduje trochę wcześniej i tyle i był to mój pierwszy regulator i pierwszy model :) Przy modelu spalinowym to rzecz normalna szacowanie i mierzenie długotrwałości lotu dlaczego ktoś ma mieć z tym problemy w elektryku? Prawda-prawdą natomiast że to wygodne i jak pisałem wyżej - jeśli ktoś nie potrafi przełączyć pomiędzy 2-3 cele Lixx to nie będzie potrafił przełączyć na Nixx. :rotfl:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.