kkkamil Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Czy ktoś z kolegów z lubelskiego i okolic był może w tym miejscu? Pagórek co prawda niewielki, ale może przy sprzyjającym kierunku można by było jakimś niewielkim szybowcem polatać. A może jest to już teren kopalni, niedostępny? http://www.panoramio.../photo/14874695 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Kiedyś często tam latałem. Rzeczywiście stok wzorcowy można powiedzieć, tylko był problem z pozostawieniem auta - zupełny brak miejsca. Pozostaje tylko pobocze gruntowe drogi wojewódzkiej - trochę niebezpieczne. Samo dotarcie do podnóża stoku też trochę utrudnione - nasyp linii kolejowej a następnie głęboki rów, w którym w okresach wiosenno - jesiennych stoi woda. Poza tym tablice ostrzegawcze "zakaz przebywania" itp. Ostatni raz byłem tam jakieś 3 lata temu i zmierzyłem deniwelację - 30m. Samą hałdę wydłużyli w kierunku południowym i obsiali trawką. Ale jak na razie nie znalazłem innej drogi dojazdowej pod stok. Jakby ktoś miał znajomości w branży górniczej to myślę że byłaby możliwość wjechania i na sam szczyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Panowie to na kiedy zrobić obłożenie, połącze przyjemne z robotą. A tak na poważnie to możliwość fajnego latania jest przy wietrze z zachodu z drugiej strony wszędzie drzewa, a od południa straszne błoto lub kurz. Wjazd na szczyt - chyba że qadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Panowie to na kiedy zrobić obłożenie, połącze przyjemne z robotą. A tak na poważnie to możliwość fajnego latania jest przy wietrze z zachodu z drugiej strony wszędzie drzewa, a od południa straszne błoto lub kurz. Wjazd na szczyt - chyba że qadem. Ja to gdzieś tak od października bym się pisał.. Teraz ganiam bociany w Radawcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Wjazd na szczyt to nie taki dla mnie priorytet, raczej obawiam się o "legalność" . Mieliście Panowie z tym jakieś przygody- że was ktoś wyprosił z miejscówki? Podobno jest plan zagospodarowania hałd w niedalekiej przyszłości- stok narciarski, sztuczne jeziorko itp. ale nie wiem czy o ten konkretnie teren chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Cała hałda jest terenem kopalni, ale można tam wejść właśnie od zachodniej strony gdzie nie ma już przenośników, a stok pokryty jest trawą. Ja wjeżdzam od Puchaczowa, a następnie w drogę gruntową wzdłuż torów. W środku hałdy jest niecka po zbiorniku wody, tam polatać to byłoby coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 (edytowane) Dzięki, to już coś wiem, pozostaje teren obadać przy najbliższej okazji Dzisiaj zwiedziłem hałdy, dmuchało raczej mizernie, więc pozostały powolne, leniwe aczkolwiek dłuuuuugie loty szybowcem dlg (dobrze ze zabrałem na wszelki wypadek). Od czasu do czasu wyglądało słoneczko więc i termika się pojawiała. Po południu zaczęło wiać mocniej, ale musiałem się niestety zbierać. Miejsce bardzo fajne i z potencjałem, krajobraz na szczycie mocno księżycowy. Do podnóża dotarłem samochodem, skręcając wcześniej (przed cmentarzem) w prawo- droga asfaltowa, przechodząca pod koniec w gruntową. Na pewno jeszcze tam polatam jak mocniej powieje. Pozdro. Edytowane 31 Maja 2012 przez kkkamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Cześć. Wg ICM jutro ma wiać dobrze na Bogdankę pow. 6m/s - ktoś się wybiera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
* Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wiatr powyżej 6m/s z zachodu, wycieczka krajoznawcza do Bogdanki http://www.youtube.com/watch?v=E390S0phNa0&feature=youtu.be szybowiec AWS robbe nie przeżył gdyż jego zbyt niska waga nie pozwoliły na powrót znad zawirowań na krawędzi stoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 na hałde mozna wchodzić bez problemu? Tam jeszcze mnie nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Dajcie znać jak wybieracie się na hałdę, chętnie wpadnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 No to na dzień dobry next film, tym razem szybowiec 2,6m waga około 1700g i zabawa super http://www.youtube.com/watch?v=hgepuTE_fUY&list=UUMtA9nGuDTIuHAf89e0GYMw&feature=c4-overview i z jadącym pociągiem na dole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janick Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Hałda nosi idealnie przy południowo-zachodnim (SW) lub zbliżonym kierunku wiatru (WSW do SSW). Azymut zbocza to jakieś 225 stopni. Odkryte przedpole i prosta linia stoku już przy umiarkowanym wietrze wytwarza równy, mocny żagiel. Nachylenie stoku to jakieś 15-20 %, a dlugość od podnóża do szczytu wynosi ok 150 m, szerokości do wykorzystania mamy ponad 400m, odkrytego terenu. Sporo kamieni i młode drzewka miejscami. Dołem biegnie równolegle czynna linia kolei kopalnianej. Jest i płytki rowek z wodą obok toru. Przejście przez tory dozwolone tylko na przejeździe niestrzeżonym przy południowym narożniku hałdy. Miejsce spokojne, z dala od ludzi z marsjańskim prawdziwie krajobrazem na szczycie. Wspólrzedne: N 51°18'49" E 22°59'59". Dojazd : w Puchaczowie jedziemy w ulicę Bogdanowicza wzdłuż kanału Wieprz-Krzna, na koncu droga gruntowa ok 500m sama doprowadzi. Udanego żaglowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi