RobUK Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Ponieważ pierwowzór się sprawdził, postanowilem z walających się tu i ówdzie pozostałości budowlanych zbudować drugi z innego materiału. Z nadzieją, że będzie latał równie dobrze a może nawet lepiej. I tak oto powstaje AMBeR II "Reborn" którego moja żona ochciła mianem "Smerf" a córka "Avatar". Elementy Widok poglądowy Zamierzam wyposażyć "to" w: Silnik - AT 2206 ESC - HK 25A Serwa - 3x Neo Power 3.7 Odbiornik - 6CH 2.4GHz Bateria Li-po 800mAh Śmigło - APC 9x4.7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Ładnie wygląda a możesz napisać coś więcej ... skąd plany ? Jaka rozpiętość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Konstrukcja własna. Plany gdzieś były na forum, wcześniejsza ich wersja. Rozpiętość 800mm Długość 720mm Waga - podam po skończeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Domyślam się też na górnym płacie będą lotki? bo na razie wygląda jak półtora plan do góry nogami i nadal widzę że robisz małe stateczniki poziome -toż to na granicy stateczności nie mówiąc o zwrotności. A co do koloru ala AVATAR czy to nie przypadkiem pianka tzw. BLUEFOAM taki budowlany depron ? (w Polsce chyba niedostępny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Tak, będą, nieco krótsze niz na dolnym płacie ale będą. Statecznik powiększyłem, choć nie wiem dlaczego sądzisz, że będzie za mały. W poprzednim były jeszcze mniejsze i w niczym nie przeszkadzało a zwrotny jest taki, że czasem aż mnie denerwuje bo wolałbym żeby jednak latał mniej zwrotnie Mówisz BLUEFOAM - możliwe, zupełnie przypadkiem trafiło mi to w ręce i nawet nie wiem jak to się zwie. Tak czy owak daje się to ciąć "hot-łajrem" i jest jak widzę dobre do budowy. Prace idą do przodu, w zasadzie wszystko już gotowe, tylko złożyć. Podwozie stałe, w ogonie miałem umieścić płozę ale zmienilem zdanie i wstawiłem kółeczko. ESC zamocowane, odbiornik tez, kable przeciągnięte, zostało tylko wykonać popychacze i można latać. Ewentualnie troche kosmetyki. Tak mniej więcej będzie wyglądał po złożeniu. Niema jeszcze co prawda lotek przy górnym płacie ale będzie miał. No i na kabłub przyjdzie jeszcze pokrywa z białego EPP złożona z 3 elementów w tym jedna ruchoma pokrywa baterii mocowana na magnesy neodymowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witam, No i poleciał, piękna pogoda, bardzo lekki wiaterek. Warunki wręcz wymarzone na pierwszy lot nowej maszyny. Po przeprowadzeniu przeglądu, ustawieniu skłonu i wykłonu (na oko) odpaliłem silnik. Śmigiełko EP 9x4,7 jakoś nie bardzo dawało radę. Zmieniłem na GWS 8x6. Ustawiłem ciąg na około 70% i .... Sami zobaczcie. Bardzo ładnie, bez niespodzianek poszybował w górę. Lot bez napędu z dużego pułapu bardzo spokojny i stabilny. Jeszcze wymaga trochę regulacji bo przy zwiększonym ciągu idzie trochę za bardzo w górę. Nie ma tragedii ale wolałbym żeby wznosił się wtedy kiedy o to poproszę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 A gdzie lądowanie?? czyżby cenzura Chyba demonizowałem wielkość statecznika -widzę że lata dobrze . Jeśli bierzesz pod rozwagę malowanie modelu to może ucharakteryzuj go na FAIREY SWORDFISHa wystarczy zmienić obrys statecznika pionowego i dodać pierścień udający silnik gwiazdowy, a przy schemacie malowania jak niżej kolor spodu i boków kadłuba wykorzystasz naturalną barwę twojej pianki. . ......angole się ucieszą Oczywiście to luźna propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Dobry pomysl z tym malowaniem, ale nie wiem czy wogole go malowac. I tak fajnie wyglada Moze faktycznie to zrobie ale jak sie troche zniszczy Bedzie wygladal bardziej swiezo A tu masz lądowanie ... i startowanie http://www.youtube.com/watch?v=Xzf5emBPZSE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Po prawie 2 miesiącach exploatacji (intensywnej) model lata ciągle jak należy Nie licząc silnika który niespodziewanie w czasie lotu "wziął i się spalił" Na szczęście nie przeszkodziło mi to na sprowadzienie go bezpiecznie na ziemię Zmieniłem na jakieś badziewie 5x cięższe, musiałem zdjąć dociążenie I LATA jak przedtem Szukam nowego silnika, czegoś lekkiego i bezpiecznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi