meloow Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Witam, jakiś czas temu razem z kolegom wybraliśmy sie na oblot jego nowego nabytku F18 z depronu. Jako że kolega bardzo lubi JET-y poprostu musiał sobie taki zbudować i na własnej skórze przekonać sie jak te modele są szybkie ! Tydzien budowy i pare sekund lotu z resztą zobaczcie sami ewentualnie http://www.model.sck.pl/upload/F18.AVI tu model po kraksie nie do odbudowy gdyż kadłubek pęknął w pół przy skrzydłach oraz popękały statecznik wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Ja też dziś oblatywałem f-18 i lot trwał nawet trochę krócej , u mnie wygladało to tak po wyrzucie model poleciał prosto 10 metrów a następnie wykonał niekontrolowaną beczkę przez lewe skrzydło i zarył w ziemię pękł na pół ale w sumie do odbudowy . Mam pytanie czy do startu ustawiałeś klapy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 14 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Witam, to nie ja latałem tylko kolega ale z tego co wiem to opcja klap była wyłączona. w modelu jako napęd uzył speed 400 i smigła 8x6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Koledzy, witam - nie mogłem się powstrzymać, gdyż f18 to jedna z moich spełnionych miłości :wink: . Proponuję poczytać trochę na temat mojej f18(post"Miał być schock-flyer a wyszedł F18") i porad jak ją wzmocnić, aby nawet przy kretowaniu nie trzeba było całości robić od podstaw. Ja używam swojej już rok i nadal lata i to z silnikiem GWS350C z przekładnią 5.33-1 i śmigłem 8x6. Nawet bez klap można tym latać powoli z zadartym dziobem, ale zacząć należy na jakimś symulatorze RC - wyjdzie taniej. W razie problemów na pewno pomogę w miarę możliwości. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 klapy w tym modelu u mnie powodowaly utrate sterownosci wiec raczej nie polecam a co do szybkosci to bym nie przesadzal. Mi jej brakowalo no i zwrotniejszy moglby byc troche :twisted: co do wzmocnien-wegiel 6 w skrzydlach w zupelnosci wystarczy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 a i naped - silnik samorobka 3f 21 tys na smigle 5x4 prady srednio 11A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Powiem krótko: przy śmigle 8x6 , zwykłej "szczotce" i 3 Li-Po 1350mAh lata bardzo szybko, jest zwrotny ale silnik po 1-2 godzinach nalotu idzie do kosza. Przy 2 celach można latać do bólu. Co ważne: prąd ok.4A a zatem dość długo można polatać (ok.20 min.)Klapy zacząłem stosować od niedawna, ale bez przesady - wychylenie rzędu 10 stopni, nie więcej daje dużo bez utraty sterowności, można latać na boisku do kosza. A zatem proponuję model naprawić i w górę. Polecam krótki filmik z mojego startu Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 16 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Kolega uznał ze najpierw jakiś trenerek a dopiero później JET-y ogólnie te modele są ok sam osobiście miałem Grippena sterowanie delta który latał super wylatałem nim kilka godzin teraz wyrabowałem z niego elektronike do innego modelu i poszedł na półke. Może kiedyś wróce do grippena z tym ze tym razem z pełnym sterowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 17 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 jakto zobaczyłem to iwem dlaczego boje sie oblatac mojego F-15(o podobnej budowie i silniku)jako pierwszy model go dostałem :roll: ale kupiłem se szybowca a go odłozylem na pólke na "lepsze czasy"(jak bede umiec latac)narazie walcze z moim szybowcem...wolno lata a i tak krety ida :devil: :crazy: co dopiero taki F-costam :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 Hmm.. 400-ka i śmigło 8x6 to proszenie się o kłopoty. Takie śmigło do (jeśli do 400-ki) to z przekładnią. A jeśli bezpośrednio to silnik 600-ka. Do odrzutowców najlepiej użyć 3-fazowca wysokoobrotowego z małym śmigłem (jeśli ma latać szybko) lub o mniejszych obrotach z większym śmigłem do wolniejszego latania (kto jetem lata powoli? hihi). A wogóle, to najlepiej zamontować "dmyhadlo" Wtedy żaden wiatrak nie psuje estetyki Sam właśnie majstruję Bandita (plany z www.parkjets.com ) napędzanego EDF 64 z 3-fazowym inrunnerem 4800kV. Prąd powinien się zmieścić w ok. 25A a ciąg ok. 500-600g. Ciekaw jestem jak to wyjdzie w praktyce. Następny krok to będzie coś większego i może laminatowego (może F16 z JePe?) i z mocniejszym napędem (tak z 1000-1500W) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Witam !! To ja jestem tym kolegom o którym się tu mówi Nie ukrywam że ta 18stka BYŁA szybka :) Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Oblatałem ponownie f-18 było już lepiej , jeden pakiet wylatany bez strat, mam pytanie i więcej daje gazu tym bardziej model zadziera do góry czy silnik pochylić jeszcze bardziej ku dołowi w tej chwili jest około 2 stopni w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 29 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 To że zadziera nosa to dobry objaw jedynie tylko jeżeli za bardzo to wystarczy chyba wytrymować :?: :!: nie ma co przesadzać z skłonami i wykłonami silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 w napedzis pchajacym nie pochyla sie silnika!!!!!! :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 A to niby dlaczego nie? Mógłbyś to wyjaśnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 w napedzis pchajacym nie pochyla sie silnika!!!!!! :shock: Zmienili program nauczania na MELu??? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 tu nie popre swojej tezy niczym innnym jak tylko doswiadczeniem. Ja mialem bez wychylow i bylo ok zreszta w wiekszosci opisow tych modeli tak pisza. Jesli to blad to przepraszam :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 w napedzie pachajacym powinno sie silnik wychylac ku gorze, powinno to nie znaczy ze jak bedzie inaczej to nie poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 w napedzie pachajacym powinno sie silnik wychylac ku gorze, powinno to nie znaczy ze jak bedzie inaczej to nie poleci To chyba zalezy jeszcze czy silnik jest nad czy pod srodkiem ciezkosci(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 ...a nawet środkiem masy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.