mikrus193 Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 styropian lub pianka pourytenowa chyba sie tak pisze lub wata szklana stosowaliśmy coś podobnego w wielkich łodziach w maszynowni gdzie 1silnik miał ponad 1,5tys koni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max85 Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Cześć wszystkim. Mam problem z serwem i nie mam już pomysłu czym to może być spowodowane. Mianowicie w łodzi stosuje serwo micro Tower Pro SG 90 spisuje mi się dobrze nie mam do niego zastrzeżeń ale była taka sytuacja ze coś zamawiałem z allegro i zamówiłem przy okazji jeszcze dwa takie serwa nie były drogie no i teraz jak je chciałem zastosować zauważyłem że nie działają tak dobrze jak to stare serwo. Oba nowe działają z tym ze po sterowaniu nimi lewo/prawo lewo/prawo zmienia im się 'neutrum' pierwotna pozycja orczyka nawet o 5mm zostawiając wszystko włączone serwa po jakimś czasie wracają do pozycji początkowej tej właściwej a dzieje się to tak ze co ok 30 - 50 sekund serwo jakby dostawało impuls i przesuwa się o skok ząbka zębatki. Czym to może być spowodowane??? Próbowałem na dwóch rożnych odbiornikach i regulatorach i zachowanie jest takie samo. Pierwsze serwo to stare zamontowane w statku nie ma takiego zachowania wraca odrazu na pozycje właściwa i nie przesuwa się o skok ząbka przy jałowej pracy jak te nowe. Proszę o sugestie czy to wina serw czy może coś z nadajnikiem? Miał ktoś już taki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Najprawdopodobniej to wina serwa, jest taki temat na innym forum, podobna sytuacja, tam mycie potencjometru nie pomogło oraz inne czary, po prostu jaka wada fabryczna. Możesz spróbować przemyć potencjometr, sprawdzić luty nawet je podgrzać... lecz marna nadzieja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max85 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam! Prace nad modelem trwają ale bardzo się ślimaczą (brak czasu, brak natchnienia i zawsze coś innego wypadnie jak chciało by się podłubać) Ale miło lato 2014r powspominać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi