jarek ełk Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Jeżeli mógłbym sie podłączyc do tematu i prosić o pomoc to chętnie. Mam aparaturę Turnigy i10 ale na szczęście jest sprawna . Natomiast ostatnio eksperymentowałem z absimą cr3 . Niestety eksperyment nie wyszedł . Pakiet 2s podłączyłem odwrotnie , ale żeby do góry "nogami" to jeszcze bym przeżył (a raczej aparatura) ale niestety zasilanie. Skutki znane większości - dymek , smrodek i tyle.To co się spaliło - widać pogorzelisko - to raczej napewno kondensator c26 ale wydaje mi się że było coś jeszcze . Za duże zgliszcza jak na sam kondensator. Niepokoi mnie też wygląd modułu nadawczego z miodowymi kropkami , a może to pozostałości po lutowaniu. Po podłączeniu przez usb wyswietlacz nie świeci ale prostakaty z funkcjami podświetlają się na biało i mozna między nimi przechodzić. Piewsze pytanie czy moze ktoś ma absimę i wie co sie spaliło, spróbuję wlutować no i czy zwrócić uwagę na coś jeszcze...
Zycior Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Jarku, ja bym zaczął od naprawy ścieżki, która została upalona przy spalonym kondensatorze oraz sprawdził element między R4 a D1 - wygląda to na stabilizator napięcia.
dimmus Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Tak trochę nie w temacie naprawy, a zabezpieczenia przed złym podłączeniem: gdyby założyć diody zabezpieczające aparaturę przed błędnym podłączeniem? Pytam tak teoretycznie, bo na elektronice nie za bardzo się znam. Są 3 piny do których podłącza się pakiet, więc zastosowanie 3 diód w odpowiednim kierunku przepływu prądu powinno zabezpieczyć resztę przed złym podłączeniem. Ewentualnie prostsza opcja - dolurować kawałek przewodów i złącze np JST do aparatury i do pakietu.
Gość Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Dioda w kierunku zaporowym równolegle do zasilania (przy gnieździe pakietu a przed tym bezpiecznik topikowy np. SMD (pomiędzy pakietem a gniazdem) i po sprawie. Tak były zabezpieczane różne trasceivery w tym radia CB i przy odwrotnym podłączeniu w 100% kończyło się przepaleniem bezpiecznika a w 25% dodatkowo uszkodzeniem diody i tyle co było uszkodzeń. Gdybym miał Turnigy to pewnie zrobiłbym taki układ od razu. Dioda 1N4001 albo inna prostownicza wystarczy.
jarek ełk Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Tak jest to stabilizator napiecia 3,3v (S2MD), sprawdzę go. Rozrysowałem ścieżki jeśli był tam stabilizator (ale na jakie napięcie) to przypuszczam że (zdjęcie) był podłączony 1-wejscie 2- minus i 3 - wyjscie a wysadzony kondensator był pewnie z 68 nf i podączony do stabilizatora na wejsciu nóżka 1+2. Ale to sa tylko domysły. Na pewno stabilizator sprawdze, dzieki Zycior ale te zgliszcza póki co najbardzej mnie interesują. dimmus -masz rację i jedna i druga metoda jest dobra i prosta , poza tym wystarczy jedna dioda..... ale jak nie ma czasu....., , tym bardziej że podłączenie pakietu to takie banalne. Pozdrawiam niech ktoś powie co siedzi w tych moich zgliszczach w absimie i czy jest podłączone jak opisałem.
merlin1212 Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Osobiście polecam poniższe rozwiązania.Najlepsze jest z tranzystorem.Proste-wręcz genialne. Zabezpieczenie.pdf
oko Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 Dodam jeszcze, że na HobbyKingu jest opcja kupienia płyty głównej do 9x: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__78696__Turnigy_9X_Replacement_Mother_Board.html Jest tu BackOrder przez praktycznie cały czas, ale przeczytałem mądrą radę w komentarzach: zamów i czekaj cierpliwie. I już po 4 miesiącach wysłali płytkę, i przyszła i nawet działa
Rekomendowane odpowiedzi