Skocz do zawartości

pomoc w wyborze modelu do budowy dla poczatkujacego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam na imię Mirek i chciał bym zaczerpnąć od was rady odnośnie budowy własnego modelu. Na allegro jest sporo samolotów do treningu ale nic tak nie cieszy jak zbudowanie własnego, i tu właśnie pada pytanie jaki był by dobry dla początkującego modelarza? Słyszałem iż modele z EPP są wytrzymałe i dobre jako 1-2 model jeśli chodzi o naukę, i czy rozpoczęcie zabawy od któregoś modelu z MorlockFamily było by dobre? Czy pchanie się od razu w budowę su-47 czy miga 29 z epp od morlocka było by złym wyjściem ? czy może toto-0? nie chciał bym się pchać od razu w nie możliwe i po serii porażek poddać się z tym.

Z góry dziękuje za rady

Opublikowano

Zbudować możesz wszystko, polatasz jak będziesz gotowy.

Z morlocka to bym proponował Ci Falcona EPP.

Z innych to proponuję Oriona EPP: http://abc-rc.pl/p/2/1999/model-orion-epp-trenerek-kit-rcpianka-modele-z-epp-samoloty-i-szybowce.html

W razie kreta silnik i śmigło pchające będą bezpieczne

Poza tym na forum masz relacje z budowy toto i rwd5 itd - z depronu. nie tak trwałe jak EPP, ale do szybkiego i taniego zrobienia.

Opublikowano

Jeżeli ciągnie Cię do budowania modelu i czerpiesz z tego przyjemność to buduj, ale jeżeli ciągnie Cię do latania, to pierwszy model kup gotowy - dlaczego gotowy?

Po pierwsze na budowę modelu trzeba czasu - dużo czasu - jeżeli się pośpieszysz to pierwszy lot wykonasz po miesiącu.

Kiedy postanowiłem zbudować Toto0, minął miesiąc zanim samolot w ogóle poleciał - pierwszy lot trwał sekundę, po czym model się rozbił, potem naprawa, kupno śmigieł i znowu, lot, naprawa i potem, po półtora miesiąca i po 10 śmigłach wykonałem pierwszy zadowalający lot.

Jak to zwykle u początkujących bywa, rozbiłem model, a każda nawet mała kraksa uziemia mnie na kilka dni - modele z EPP są po prostu wytrzymalsze niż depronowe.

Wkońcu postanowiłem latać i zamówiłem Pioneera 1400 - dlaczego?

Bo chce latać, a nie bawić się w naprawę modeli.

Kolejnym argumentem za Pioneerem jest to, że żeby dostać się do pakietu nie trzeba zdejmować skrzydeł - najbardziej męczące było właśnie zdejmowanie i ponowne zakładanie gumek tylko po to, żeby trochę zmienić SC.

Do Toto0 wrócę jak zaspokoję pragnienie latania.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Kup/buduj model ze śmigłem pchającym. Mój bixler skrócił się o około 2cm i lata. (Po trafieniu w słupek bramki przestał latać - na 3 dni)

Opublikowano

dzieki za rady, troszke nad tym pomyslalem i doszedlem do wniosku iz loty lepiej dla mnie bedzie rozpoczac od jakiegos gotowca z silnikiem pchajacym tak jak to radzi Robertus, czy pen oto pioneer z abc-rc bedzie dobry do tego http://abc-rc.pl/p/176/2983/model-pioneer-1400mm-trenerek-artf-kompletny-zestaw-modele-do-fpv-fpv-i-akcesoria.html ??

aha i jeszcze odnosnie aparatury do takiego zestawu Sfrustrowany doradzil mi aby najlepiej odrazu kupic 2,4ghz, wiec rozumiem iz minimum 6kanalowa? jak myslicie lepiej kupic taka w polsce w jakims sklepie czy z zagranicy jakas sciagnac?

Opublikowano

Witaj,

Co do Pioneerka,to bierz i się nie zastanawiaj. Wielu już na tym forum dokonało takiego wyboru i nie narzekają ;) Poza tym ostatnio kupiłem takiego w prezencie dla 9-latka, który wcześniej latał jakimś małym motoszybowczykiem, no i pioneerem śmiga aż miło, więc to na prawde fajny model na początek.

Co do aparatury jest ich dużo, zależy jakie masz fundusze i jak planujesz z czasem rozszerzać swoje hobby??

PS. No i pamiętaj podczas planowania zakupów, że będzie Ci jeszcze potrzebny pakiet i ładowarka (bo tego w zestawie ARTF nie masz).

Opublikowano

na start powinno mi to starczyc, tylko z ta aparatura lepiej odrazu doinwestowac i kupic cos lepszego czy kupic cos na miare pod pioneera a dopiero potem cos lepszego?

Opublikowano

No cóż, opini jest wiele. Jedni uważają że lepiej od razu kupić coś dobrego, inni że na początek coś taniego a jak się zabawa rozkręci to zamienić dopiero na coś lepszego. Sam musisz się zastanowić jaki system Ci pasuje.

Podpowiem tylko tyle, że jak kupisz jakąś w miarę dobrą aparaturę (ja używam DX6i i jestem bardzo zadowolony), to nawet jak się zniechęcisz za rok czy dwa to możesz taką apkę sprzedać z często małą stratą (choćby wspomniana DX6i idzie na tym forum szybciutko ;) ja swoją kupiłem już używaną za 500zł z odbiornikiem, używam 2 sezony, a pewnie za 400-450 bym sprzedał).

Także poczytaj to forum, a sam się zorientujesz co, gdzie i za ile ludzie kupują, a wtedy łatwiej dokonasz wyboru :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.