rapier Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Koledzy- ratunku. Mam dylemat i do jutra musze go rozwiazac. Potrzebny mi aerosil. Na szczescie mam go sporo, ale....No wlasnie mam tez mikrobalon. Sek w tym ze obydwa w identycznych opakowaniach oczywiscie nieopisanych bo po co? No i teraz pytanie - Jak rozroznic jedno od drugiego. Jeden bardziej higroskopijny ma tendencje to zbijania sie w twardsza powierzchnie ale lekki bardzo. Drugi luzniejszy i jakby przezroczysty taka jakby mgla na krawedziach porcji nabranej i bardzo lotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Ta substancja bardziej lotna to aerosil. Często kicham przez to paskudztwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Jestes absolutnie pewien? Ja obstawialem ze lotne i delikatniejsze sa "szklane kuleczki" a aerosil zbija sie bardziej ze wzgledu na swoje wlasciwosci tiksotropowe. Zreszta tej delikatniejszej substancji mam wiecej o wiele a paktycznie nie uzywalem mikrobalonu natomiast sporo uzywalem aerosilu do robienia zelkotu co potwierdzaloby moje przypuszczenia, ale potrzebuje pewnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Mam trochę zarówno jednego jaki drugiego i dla mnie bardziej lotny jest aerosil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Mikrobalon, na początku dodawania do żywicy, daje wrażenie jakby rozrzedzał żwicę, natomiast aerosil od razu wyraźnie zagęszcza ją - takie jest moje spostrzeżenie. Pozdrawiam Tomasz Edit - to jeszcze zdjęcia, zrobione na poczekaniu : Mikrobalon (jest bardziej miałki niż aerosil): Aerosil : Przynajmniej tak to u mnie wygląda (oba złapały trochę wody z powietrza ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Mikrobalon sypany "rozpryskuje" się - aerosil bardziej "klei" się . Możesz też zrobić dwie próbki - ta z aerosilem będzie dużo twardsza. Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Aerosil to krzemionka koloidalna, weź na palce rozetrzyj jak się zrobi ( tępo ) i palce będą miały taki mały poślizg to jest aerosil. Mikrobalon ma inny kolor, jest śnieżno biały i się leje na wszystkie strony jak się przekręca słoik . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Wystarczy mały test na takich samych ,oczywiście małych porcjach żywicy .ta która będzie sciekała z pionowej sciany to mikrobalon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi