mati1988k Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Ostatnio obrysowałem plany tego samolotu pod ploter cnc Części są już wycięte i bardzo ładny wychodzi z tego samolocik . Jakby ktoś chciał to mogę podesłać plany pod ploter i oryginalne. Ja wycinałem i zapłaciłem około 100zl. Jednak od razu mówię, że nie jest to model dla początkujących (jeśli chodzi o sklejanie) (Nie ja go sklejam tylko jeden z naszych najstarszych modelarzy Który w życiu wiele już modeli skleił). Trzeba troszeczkę poszlifować i podorabiać kilka części (np. wzmocnień których na planach nie ma ). Spod ręki tego kto skleja ten samolot u nas model wygląda idealnie i naprawdę jest piękny. Dlatego też chciałbym plany dać wam. Bo jest na co popatrzeć potem. Jeśli chcecie plany piszcie i podawajcie maile bo nie wiem czy na serwer mogę wrzucić Przykładowe zdjęcia tego modelu. (to nie ten sam który klei się u nas) http://picture.yatego.com/images/456d6c086bd085.2/ipic_242.jpg http://www.schneider-modell.at/fliegerbilder/grunau/grunau.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 A podałbyś jakieś dane tego szybowca (nie samolotu..hihi)? Rozpiętość, długość, przewidywana masa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Model jeszcze nie jest wykonany do końca więc nie wiem jak z masą. Rozpiętość coś koło 2 metrów. Ale chyba najlepiej będzie jak zamieszczę tu plany. Nikt chyba nie będzie krzyczał http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/szybowiec.rar Najwyżej usunę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Tak myślałem, ze to te plany Oryginalnie ten model ma chyba ok. 4m. Ale dzięki za wersję cdr. Zawsze sobie można powiększyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Wszystkie elementydo siebie pasują? W planach .cdr (nie mam corela) podana jest grubość i rodzaj materiału na elementy czy musze sam podać przy wycinaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Ponoć jeden element jest troszeczkę źle narysowany a reszta spoko. (mówiąc spoko mam na myśli że pasują, ale i tak pewnie trzeba co nieco lekko podszlifować). W każdym razie nasz kadłub jest już złożony z tych elementów i wygląda bajecznie, łączenia są tak dopasowane, że po przejechaniu palcem nie czuć miejsc w których są one wykonane. Co do tego z czego wyciąć. To trzeba to samemu podać osobie która to będzie wycinała. My wycinaliśmy w balsie 2mm. Tylko, że przez to człowiek który to składa musiał dorabiać ręcznie wręgi kadłuba z czegoś mocniejszego. A jeśli ktoś jest chętny i ma czas, to można by zrobić wspólny projekt (tak jak z cessna) wtedy wycinanie wyjdzie taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Witam, chciałbym się podzielić doświadczeniami podczas budowy szybowca Grunau Baby II b. Kilka zdjęć na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Zdjęie zrobione po wojnie na szczycie góry Jodłowiec, szybowce w drodze na stanowisko startowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 A jak lata ten szybowiec? My mamy zamiar holować go za czymś w rodzaju Calamato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 A oto mój model, rozpiętość 2,1m, waga 1200g, do lotu, model jest już tylko ozdobą po niefortunnym lądowaniu na zboczu. Posiadam jeszcze kilka zdjęć zrobionych podczas budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 To zdjęcia modelu który się właśnie z tych planów robi http://images31.fotosik.pl/53/44696fe81ffd27c3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 No i samolocik gotowy Wygląda tak: Z naklejkami strasznie się męczyłem Flaga polski jest robiona takim samym materiałem jakimi są oklejane znaki drogowe. Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę podesłać projekt naklejek w corelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 hmmm model fajny i .. pilotka fajna hehe To teraz ten sam model z wymiarami x2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Na razie tego oblatamy Bo jeszcze nie latał tak porządnie tylko kilka lotów z ręki i jest strasznie czuły na przeciągnięcia. Ale myślę że z holu będzie łatwiej No i ciekawiej na pewno bo będzie holowany przez inny samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 siema zajefajny model! masz może plany?? jak by co to pisz na PW to podam meila. Fajna pilotka masz może gg do niej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Hehe Niestety pilotka już zajęta A plany mam w pdf i cdr. Podaj maila to podeśle (Ale od razu pisze że model bardzo ciężki do sklejenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.