tytan12 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Mam,takie pytanie do Panów chemików.Klej d4 b4.polierutanowy,nie rozpuszcza styro,a reszta wyrobów(lakiery,żywice,itp.żrą styro). To tak z ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Ale jak żywica może reagować na styro? Przecież laminuje się rdzenie, klei żywicą np okładzinę z balsy czy forniru. Ale jest ciekawostka - klejem poliuretanowym Soudal - kleimy styro - bardzo dobrze to wychodzi ale lakier poliuretanowy już gryzie styro. Żywica nie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Żywice epoxydowe nie żrą styro, poliestrowe tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Ale chyba każdy modelarz wie, że poliestrowe nie stosujemy w modelarstwie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Pewnie tak Irku ale kolega napisał że żywica żre styro a wcale nie żre ( o ile miał na myśli epoxydową) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Ale chyba każdy modelarz wie, że poliestrowe nie stosujemy w modelarstwie Irek,,ja tu piszę o żywicach poliuretanowych itp,z poliestru to dawniej robili Czesi kadłuby,takie były wymogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Dziś lakierowałem kopyta lakierem poliuretanowym, mieszał się bardzo dobrze z nitro więc pewnie będzie żarł styro. Sam lakier świetny, Hartzlack, wysoka klasa ścieralności , połysk jak lustro- tak na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Dziś lakierowałem kopyta lakierem poliuretanowym, mieszał się bardzo dobrze z nitro więc pewnie będzie żarł styro. Sam lakier świetny, Hartzlack, wysoka klasa ścieralności , połysk jak lustro- tak na marginesie. No,właśnie zrobiłem na tym lakierze próbki laminatu i jest o.k. dość szybko schnie i jest lekki,do tego dobrze się przesącza.Szkoda tylko że gryzie styro.Doczytałem się,że d4B4 jest na bazie poliuretanu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Witek, powiem tak: lakier kładłem pistoletem na podkład epoksydowy z żywicy L285, jak byś zrobił warstwę buforową z L285 to Hartzlackiem mógłbyś potem położyć 3 cienkie warstwy i miałbyś lustro. Dodam że nadmuch z wentylatora na malowany element powoduje że po godzinie lakier jest już praktycznie suchy, oczywiście z zewnątrz ale na tyle że można pryskać następną warstwę. Nitro nie oddziela się od lakieru a zaletą jest to że dosć szybko odparowuje od samego lakieru. Jak chcesz zobaczyć efekt to mogę zrobić jutro zdjęcia kopyt, ale pod warunkiem że nie zapomnę (są w garażu) Wada lakieru-śmierdzi tak że szok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Wada lakieru-śmierdzi tak że szok. E,no chyba pszesadzasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Myślałem że padnę. Epidian 53 przy Harrtzlacku to perfumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 E,tam,,ja pracuję w firmie jako"modelarz",tak,że zapachy żywic,silikonów z Axonu nie są mi obce,przy okazij wykorzystuję do naszych spraw ,tylko nie mam odpowiedzi w sprawie,którą poruszyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Dodam tylko że kiedyś kupiłem rozpuszczalnik do poliuretanu, i okazało się że o ile klej pouliretanowy nie "żre" styro to rozpuszczalnik jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Irek,,ja tu piszę o żywicach poliuretanowych itp,z poliestru to dawniej robili Czesi kadłuby,takie były wymogi A jakie żywice poliutertanowe stosujesz? - pytam poważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Mam,takie pytanie do Panów chemików.Klej d4 b4.polierutanowy,nie rozpuszcza styro,a reszta wyrobów(lakiery,żywice,itp.żrą styro). To tak z ciekawości Poliuretany to żywice które w różnych produktach mieszane są z różnymi rozpuszczalnikami. Niektóre rozpuszczają styro inne nie. Np. większość lakierów PU to żywice w w xylenie lub innym rozpuszczalniku organicznym - styro tego nie polubi. Ale pojawiły się lakiery PU w fazie wodnej (robi je np. Syntilor i inne) - Układ żywica PU - woda wydaje się być trudny w utrzymaniu ponieważ żywice te polimeryzują pod wpływem wilgoci (i gdzie tu logika?) ale chemicy sobie z tym poradzili dodając do dyspersji emulgatory które zapobiegają reakcji jeszcze w roztworze. Po odparowaniu wody rozpoczyna się reakcja z .... wilgocią z powietrza. Możliwy jest też układ dwuskładnikowy gdzie nieaktywną żywicę w fazie wodnej miesza się z katalizatorem w fazie wodnej (utwardzaczem) otrzymując gotowy lakier.D4 to diizocyjanian metylenodifenylu bez domieszek rozpuszczalników. Jak się zostawi otwarty to go diabli wezmą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi