szymon_ Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Było już wiele projektów powiększonego RWD 5. Ja postanowiłem go nieco zmniejszyć. Rozpiętość nieco poniżej 100 cm. Chciałbym ukończyć model w malowaniu dla wersji bis. Główną konstrukcję zrobię z planów skazoo, ale chcę go trochę 'umakietowić' i będę się starał wiernie oddać sylwetkę samolotu. Model tradycyjnie będzie wykonany z EPP Już coś tam wstępnie zacząłem, ale pierwsze zdjęcia wrzucę jak będę miał konkrety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Powodzenia, ale nie sądzę, żebyś osiągnął coś makietowego z EPP, ze względu na jego szorstkość i szczeliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Wiem, chodzi mi bardziej o dodanie różnych ominiętych elementów i zrobienie bardziej obłego kadłuba o prawdziwym przekroju Dobra już coś mam Kadłub z EPP 8mm, mam teraz sporo materiału możliwego do zeszlifowania Gotowe stateczniki. Podwozie. Maskę silnika i przednią część kabiny zrobię trochę inaczej. Wyciąłem elementy z grubego EPP, a później zetnę krawędzie i zaokrąglę.. Budowa jest już trochę dalej posunięta, ale zdjęcia dodam później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Skoro celujesz w bardziej makietowy wygląd to może też bardziej makietowe podwozie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Powodzenia, ale nie sądzę, żebyś osiągnął coś makietowego z EPP, ze względu na jego szorstkość i szczeliny. Hmm, zobacz tu a to tylko jeden z przykładów co można zrobić z zielonym pskudztwem http://pfmrc.eu/index.php?/topic/7705-cessna-195/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Hmm, zobacz tu a to tylko jeden z przykładów co można zrobić z zielonym pskudztwem http://pfmrc.eu/inde...705-cessna-195/ Noo to wiadomo Ale takiego efektu raczej nie planuję Co do podwozia, to właśnie takie planuję. To zwykłe jest już w modelu, a modernizacje później wprowadzę. Później dodam jeszcze pare zdjęć z obecnego etapu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Hmm, zobacz tu a to tylko jeden z przykładów co można zrobić z zielonym pskudztwem http://pfmrc.eu/inde...705-cessna-195/ Widziałem już kiedyś ten temat, ale pisząc, że Szymon raczej nie osiągnie makietowego wyglądu miałem na myśli EPP, a nie depron. Depron jest w miarę gładki, a EPP wręcz przeciwnie. Trudno było by uzyskać gładki model z EPP bez dużego obciążania go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 No właśnie Ale nie mam raczej na celu gładkiej powierzchni Tak wygląda RWD na chwilę obecną. Przed i po wstępnym malowaniu. Myślę, że dorobię owiewki kół, wtedy będzie ciekawiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 A więc, ciąg dalszy Teraz przydałoby się zabrać za skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Tak jak mówiłem, czas na skrzydła Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamówienie skrzydeł z epp wyciętych ploterem, ale spróbuję konstrukcyjnie Na razie wkleiłem żeberka i serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Ale za to skrzydło będzie lżejsze i nie będzie widać serw. Moje ostatnie doświadczenia z EPP pokazały, że najlepiej by było, jakbyś zrobił zawiasy lutownicą, tak jak to jest w kupowanych modelach. Zawisy z dyskietki mogą powodować niechciane luzy, a co za tym idzie "rzucanie" modelu w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dokładnie, z Epp zawsze tak robię Tutaj po prostu nie wyciąłem lotki z górnego poszycia skrzydła, a lotkę normalnie skleiłem i zawias gotowy. Trochę go jeszcze odchudziłem gorącym żelazkiem i wygląda nieźle Jeden płat już gotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Trzeba przyznać, że skrzydło wyszło bardzo estetycznie, zresztą kadłub też bardzo ładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 I cały płat Jeszcze tylko popychacze do lotek, malowanie i skrzydło gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 A jak ze sztywnością? Mogłeś dać tam jakiś płaskownik 3x1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Są węgle wzdłuż dźwigarów, tylko akurat nie zrobiłem wtedy zdjęć Więc sztywność jest ok. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Jak tam pracę nad RWD ? Bo w innym dziale widzę że inny projekt już na tapecie wisi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 A no właśnie, zawsze na bieżąco uzupełniam tematy, a tu taka dziura Model już jakiś czas temu ukończyłem, ale jeszcze nie oblatałem. Niedługo dodam zdjęcie gotowego samolotu i relacje z oblotu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buricu Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Cześć Jak z tym EPP można śmiało zbudować Rwd 5 z płyt.Nie ucierpi na tym masa gotowego modelu ,chodzi mi o rozpiętość rwd 5 1.3m.Ile mniej więcej całość waży Ps. samolocik piękny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Dzięki. Zrobiłem go mniejszego, bo chciałem żeby był mniejszy Nie mam ostatnio za dużo czasu na modele, a się trochę zapędziłem. Rwdziak stoi sobie już od dawna gotowy. Może w weekend poleci i mam nadzieję, że będzie dokumentacja 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi