szymon_ Opublikowano 7 Września 2012 Opublikowano 7 Września 2012 Było już wiele projektów powiększonego RWD 5. Ja postanowiłem go nieco zmniejszyć. Rozpiętość nieco poniżej 100 cm. Chciałbym ukończyć model w malowaniu dla wersji bis. Główną konstrukcję zrobię z planów skazoo, ale chcę go trochę 'umakietowić' i będę się starał wiernie oddać sylwetkę samolotu. Model tradycyjnie będzie wykonany z EPP Już coś tam wstępnie zacząłem, ale pierwsze zdjęcia wrzucę jak będę miał konkrety
GEX999 Opublikowano 8 Września 2012 Opublikowano 8 Września 2012 Powodzenia, ale nie sądzę, żebyś osiągnął coś makietowego z EPP, ze względu na jego szorstkość i szczeliny.
szymon_ Opublikowano 10 Września 2012 Autor Opublikowano 10 Września 2012 Wiem, chodzi mi bardziej o dodanie różnych ominiętych elementów i zrobienie bardziej obłego kadłuba o prawdziwym przekroju Dobra już coś mam Kadłub z EPP 8mm, mam teraz sporo materiału możliwego do zeszlifowania Gotowe stateczniki. Podwozie. Maskę silnika i przednią część kabiny zrobię trochę inaczej. Wyciąłem elementy z grubego EPP, a później zetnę krawędzie i zaokrąglę.. Budowa jest już trochę dalej posunięta, ale zdjęcia dodam później
Pacza Opublikowano 11 Września 2012 Opublikowano 11 Września 2012 Skoro celujesz w bardziej makietowy wygląd to może też bardziej makietowe podwozie?
darqo Opublikowano 11 Września 2012 Opublikowano 11 Września 2012 Powodzenia, ale nie sądzę, żebyś osiągnął coś makietowego z EPP, ze względu na jego szorstkość i szczeliny. Hmm, zobacz tu a to tylko jeden z przykładów co można zrobić z zielonym pskudztwem http://pfmrc.eu/index.php?/topic/7705-cessna-195/
szymon_ Opublikowano 11 Września 2012 Autor Opublikowano 11 Września 2012 Hmm, zobacz tu a to tylko jeden z przykładów co można zrobić z zielonym pskudztwem http://pfmrc.eu/inde...705-cessna-195/ Noo to wiadomo Ale takiego efektu raczej nie planuję Co do podwozia, to właśnie takie planuję. To zwykłe jest już w modelu, a modernizacje później wprowadzę. Później dodam jeszcze pare zdjęć z obecnego etapu
GEX999 Opublikowano 11 Września 2012 Opublikowano 11 Września 2012 Hmm, zobacz tu a to tylko jeden z przykładów co można zrobić z zielonym pskudztwem http://pfmrc.eu/inde...705-cessna-195/ Widziałem już kiedyś ten temat, ale pisząc, że Szymon raczej nie osiągnie makietowego wyglądu miałem na myśli EPP, a nie depron. Depron jest w miarę gładki, a EPP wręcz przeciwnie. Trudno było by uzyskać gładki model z EPP bez dużego obciążania go.
szymon_ Opublikowano 11 Września 2012 Autor Opublikowano 11 Września 2012 No właśnie Ale nie mam raczej na celu gładkiej powierzchni Tak wygląda RWD na chwilę obecną. Przed i po wstępnym malowaniu. Myślę, że dorobię owiewki kół, wtedy będzie ciekawiej
szymon_ Opublikowano 12 Września 2012 Autor Opublikowano 12 Września 2012 A więc, ciąg dalszy Teraz przydałoby się zabrać za skrzydła
szymon_ Opublikowano 14 Września 2012 Autor Opublikowano 14 Września 2012 Tak jak mówiłem, czas na skrzydła Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamówienie skrzydeł z epp wyciętych ploterem, ale spróbuję konstrukcyjnie Na razie wkleiłem żeberka i serwa
GEX999 Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 Ale za to skrzydło będzie lżejsze i nie będzie widać serw. Moje ostatnie doświadczenia z EPP pokazały, że najlepiej by było, jakbyś zrobił zawiasy lutownicą, tak jak to jest w kupowanych modelach. Zawisy z dyskietki mogą powodować niechciane luzy, a co za tym idzie "rzucanie" modelu w locie.
szymon_ Opublikowano 14 Września 2012 Autor Opublikowano 14 Września 2012 Dokładnie, z Epp zawsze tak robię Tutaj po prostu nie wyciąłem lotki z górnego poszycia skrzydła, a lotkę normalnie skleiłem i zawias gotowy. Trochę go jeszcze odchudziłem gorącym żelazkiem i wygląda nieźle Jeden płat już gotowy
GEX999 Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 Trzeba przyznać, że skrzydło wyszło bardzo estetycznie, zresztą kadłub też bardzo ładny.
szymon_ Opublikowano 18 Września 2012 Autor Opublikowano 18 Września 2012 I cały płat Jeszcze tylko popychacze do lotek, malowanie i skrzydło gotowe
GEX999 Opublikowano 18 Września 2012 Opublikowano 18 Września 2012 A jak ze sztywnością? Mogłeś dać tam jakiś płaskownik 3x1mm.
szymon_ Opublikowano 18 Września 2012 Autor Opublikowano 18 Września 2012 Są węgle wzdłuż dźwigarów, tylko akurat nie zrobiłem wtedy zdjęć Więc sztywność jest ok. 1
przemo Opublikowano 7 Października 2012 Opublikowano 7 Października 2012 Jak tam pracę nad RWD ? Bo w innym dziale widzę że inny projekt już na tapecie wisi
szymon_ Opublikowano 7 Października 2012 Autor Opublikowano 7 Października 2012 A no właśnie, zawsze na bieżąco uzupełniam tematy, a tu taka dziura Model już jakiś czas temu ukończyłem, ale jeszcze nie oblatałem. Niedługo dodam zdjęcie gotowego samolotu i relacje z oblotu 1
Buricu Opublikowano 25 Października 2012 Opublikowano 25 Października 2012 Cześć Jak z tym EPP można śmiało zbudować Rwd 5 z płyt.Nie ucierpi na tym masa gotowego modelu ,chodzi mi o rozpiętość rwd 5 1.3m.Ile mniej więcej całość waży Ps. samolocik piękny 1
szymon_ Opublikowano 25 Października 2012 Autor Opublikowano 25 Października 2012 Dzięki. Zrobiłem go mniejszego, bo chciałem żeby był mniejszy Nie mam ostatnio za dużo czasu na modele, a się trochę zapędziłem. Rwdziak stoi sobie już od dawna gotowy. Może w weekend poleci i mam nadzieję, że będzie dokumentacja 1
Rekomendowane odpowiedzi