Deem Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Od prawie dwóch miesięcy próbuję sprowadzić model. Obietnice załatwienia sprawy przez znajomych spełzły na niczym. Albo jak twierdzą nie potrafili tego załatwić, albo po prostu spuścili problem z wodą w klozecie. Innym powodem miał być też brak towaru pomimo że znajdował się na stronie sklepu jako dostępny. Poszukuję chętnego do pomocy przy zakupie tj. by sprawdził czy towar jest dostępny (np. mailem), pomógł się zarejestrować i zamówić. Najwygodniej było by mi dokonać zakupu kartą, ale absolutny brak znajomości języka stał się barierą nie do przebicia. Jeżeli ktoś mógłby pomóc niemalże prowadząc „za rękę” np. przez skype lub telefonicznie byłbym zobowiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Jeżeli jest taka potrzeba to służ pomocą. Powiedz proszę o jaki sklep chodzi i jaką karŧę przy płaceniu masz na myśli (w większości wypdków visa electron odpada) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Fredzio - Visa elektron to karta do bankomatu więc nie tyle, że w większości ale w ogóle nie dokonasz zakupu przez net. Karta ta nie posiada 3cyfrowego kodu, który podaje się wypełniając zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 I tutaj nie masz racji - visa elektron posiada kod CVVC i w przypadku niektórych banków można dokonać płatności przez net przy pomocy paypala. Sam tak robiłem zanim wyrobiłem sobie ekartę. Niestety od jakiegoś czasu paypal odrzuca mi ta vise electron, którą wcześniej płaciłem ze 3 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Sorki ale nie bardzo w to wierzę. Kupowałem również poprzez Pay-Pal i zwykłą kartą nie było to możliwe, dlatego zdecydowałem się na kartę kredytową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Jeśli czujesz taką potrzebę, to chyba da się wyciągnąć potwierdzenie transakcji z paypala na dowód. Tak czy siak wniosek ten sam - do płacenia kartą raczej wymagana jest jakaś "wypukła" albo jej odpowiednik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Fokker ja mam visa elektron i płacę nią bez problemu np W United Hobbies w HK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Sławko_k - mówisz o "płaskiej" tej od bankomatu? Mnie za Chiny formularz zamówienia nie przyjmował takiej w dwóch sklepach za oceanem i w dwóch w Anglii. Pay-Pal też wskazywał na błąd. Dopiero "wypukła" Visa economic zmieniła wszystko, ale może należę do mało światowego banku :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 z paypalem dziala tylko visa electron z inteligo i volskwagen banku, inne nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Sklep w zasadzie dowolny, np. www.inwoodmodels.co.uk lub http://www.sussex-model-centre.co.uk/ . W tych sklepach koledzy, jak czytam na forum, już z powodzeniem kupowali. Karta visa (jak widzę niestety) wypukła posiadająca trzy cyfrowy kod (ponoć można nią płacić przez internet, jeszcze nie próbowałem). "Wyrobienie" innej karty w jakimkolwiek banku w obecnych realiach nie problem, napiszcie proszę jaką i gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Najtaniej wychodzi (w moim przekonaniu) założenie ekonta w mbanku (koszt utrzymania konta zerowy) i do niego wyrobić sobie ekartę (25zł za wydanie ekarty ważnej 5 lat, żadnych dodatkowych opłat). Niestety trochę to potrwa. Jeżeli to coś pilnego to powiedz czego potrzebujesz i jak przyjdzie to się rozliczymy. Natomiast wyklaryfikujmy jedną rzecz - każda karta posiada CVVC, tylko nie każda jest akceptowana w rozliczeniach międzynarodowych. Dlatego też spora część kart odrzucanych przez sklepy zagraniczne była akceptowana przez paypala. Niestety coś się zmieniło w tym roku, bo już nie łyka mi żadnej visy electron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Dobra to już temat kart mamy obcykany :jupi: Teraz co do sklepu; kupowałem w sussex...realizacja zamówienia....4 dni. Znaczy 4 dnia paczka byla już u mnie na poczcie. Płaciłem jak już wspomniałem Visa economic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Zależy mi by transakcję wykonać samodzielnie by w przyszłości nikomu d.. nie zawracać. Szkoda że visą nie można płacić bo miałbym większą płynność finansową. Korzystam z kart citibank i raiffeisen i według zapewnień banków można nimi płacić za granicą, zależy to tylko od sklepów. Ekonto mam więc zamówienie ekarty nie powinno być problemem. Pośpiech nie jest cnotą modelarzy ale nie chcę zbytnio zwlekać z zakupem więc jeśli sprawa się przeciągnie zwrócę się o pośrednictwo. Czas latania się skończył, zaczął czas budowania. Kupiłem w artex`ie katanę lecz składa się ją jak klocki lego i po tygodniu znowu melepece wolne chwile. Jakiś czas temu zachorowałem na fokkera d7 i to mam zamiar kupić. Fokker czy mógłbyś na pw podać nazwę swojego banku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Milennium :devil: Powiem więcej!!!! Myslisz o Fokkerze D.VII firmy Flair, który widzialeś na stronie Flair'a i sussex'a. Powiem jeszcze więcej - mam ten zestaw :rotfl: Powiem najwięcej - dla mnie okazał się za mały więc chyba będzie do zbytu :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 @Deem VISĄ można płacić ale wypukłą, coś Ci się pomieszało od tych wszystkich wypowiedzi. Płaskie karty VISA - czyli karty debetowe nie są na ogół wprowadzone do systemu VISA więc zapytania trafiające do tego systemu są odrzucane (wyjątki Inteligo i mBank) Karty wypukłe to karty kredytowe i charge - oba typy są rejestrowane (za to płacisz) w systemie VISA i nadają się do płacenia we wszystkich sklepach internetowych (pomijając jakieś egzotyczne przywiązane do jednego wystawcy karty) Analogicznie jest z kartami Maestro (płaskie) / Mastercard (wypukłe). Ogólnie - co wypukłe to dobre ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 @Deem VISĄ można płacić ale wypukłą, coś Ci się pomieszało od tych wszystkich wypowiedzi. Nie tyle pomieszało co już zupełnie nic nie wiem. Powiem najwięcej - dla mnie okazał się za mały więc chyba będzie do zbytu Kiedy "chyba" przejdzie w pewność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 W każdym bądź razie możesz być pewien że kartą VISA mającą wypukły wydruk numeru i posiadacza możesz płacić w sieci. Banki nie mają prawa wydawać kart wypukłych visa bez ich wprowadzenia do systemu VISA, z uwagi na to że każdą kartą wypukłą można płacić przy pomocy immaprintera (takie urządzonku które odbija to co jest wybite na karcie na kartce papieru). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam Odkopię nieco temat bo dla mnie jest aktualny Szukam pomocnej dłoni która poprowadzi mnie przez niuanse zakupów w HC. Angielskiego kumam parę słów,zastosowałem translator stron www,ale ... co ma wspólnego zamek błyskawiczny (ZIP) z logowaniem,no i dwa razy Państwo/Kraj. Może Ktoś pomożę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zip to kod poocztowy Jedno to panstwo - country drugie to county (hrabstwo/wojewodztwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Mammuth: Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.