m-muzyk Opublikowano 15 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Witam wszystkich pilotów. Co prawda nie wypowiadam się zbyt często, ale bywają momenty kiedy warto coś zarekomendować. Jestem początkującym modelarzem i mimo kilku modeli które sobie stoją w hangarze – ostatni nabytek, w porównaniu do pozostałych to prawdziwy strzał w 10. Odrazu uprzedzam, że znam konstruktora i pochodzę z miejscowości w której znajduje się sklep ( www.emodel.pl ) gdzie go kupiłem. .... to tak, żeby mi nikt nie postawił zarzutu kryptoreklamy - niczego nie ukrywam. Tak naprawdę w kategorii modeli szkolnych spełnia wszystkie oczekiwania a jednocześnie jest niedrogi - co chyba również ważne dla zaczynającego przygodę adepta pilota. Model posiada nazwę Leaderski i jest konstrukcją ( co wynikało z mojej rozmowy z jego konstruktorem ) celowo obliczoną dla potrzeb trenowania najważniejszych umiejętności pilotowania. Konstrukcja z EPP - tutaj dygresja - mam kilka modeli z tego materiału, a użyte tutaj EPP jest zdecydowanie najlepsze pod względem jakości z jakim miałem do czynienia. Całość to zwarta, górno płatowa konstrukcja. Skrzydło z lekkim wzniosem i płasko wypukłym profilem.. Elementy EPP pięknie wyprasowane, bez żadnych frędzli i farfocli - gotowe do malowania. Wewnątrz model wzmocniony idealnie dopasowanymi elementami belkowymi, dodatkowo powierzchnie wzmocnione węglem. Biorąc gotowy model do ręki wyczuwa się, że wszystko ma swoje miejsce, jest przemyślane i wytrzymałe. Model wyposażyłem w silnik klasy emax 2812 ; śmigło 7x6. Konstruktor w wersji pierwotnej przewidział sterowane: kierunek, wysokość, obroty. Na moją prośbę zostały ładnie odcięte lotki. Środek ciężkości - 8 cm od natarcia. Teraz to co najważniejsze: wyjazd na lotnisko, pakiet 1,4 i pierwsze wrażenia ( moje i reszty zgrai file:///C:/Users/LAPS/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif) Pierwszy start i miłe zaskoczenia które ujmę punktowo. - model śmiga idealnie delikatnie się wznosząc z dosyć dużą prędkością w rejonie połowy gazu. nie skręca, nie zadziera. - reakcja na stery przy expo 60% wręcz idealna - wiał wtedy leki wiatr i kompletnie Leaderski-emu to nie przeszkadzało, - posłuszny w sterowaniu - robi dokładnie co mu się wymacha drągami, - reaguje na kierunek, tutaj chyba każdy się ze mną zgodzi że jest sporo modeli w okolicy 1 metra, dla których ster kierunku jest bardziej ozdobą niż czymś użytecznym - zakręty, te najbardziej ciasne spokojnie można wykonywać bez silnika bez obaw że się przewali na skrzydło - nawet po nagłej i energicznej zmianie kierunku czy wysokości i razem wziętych model, po puszczeniu drążków błyskawicznie wraca do lotu poziomego - lądowanie na minimalnej prędkości - on po prostu nie chce lądować file:///C:/Users/LAPS/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif - najważniejszy chyba punkt : pięknie szybuje !!!!!!!! - do lądowania to trzeba go zmuszać file:///C:/Users/LAPS/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif:)file:///C:/Users/LAPS/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif Lot trwał ok 40 minut z szybowaniem - to duże i pozytywne zaskoczenie dla mnie i dla wielu już wprawnych modelarzy na lotnisku. Jak okresliłem na początku - uważam się zdecydowanie za początkującego - ale mając ten model od paru tygodni zdążyłem się przekonać, że to jest właśnie ten który pozwala latać tak jak się chce - faktycznie sterować nim od początku do końca a nie tylko od przypadku trymować jego samowolę. Kilka osób stwierdziło że to nawet bardziej mały motoszybowiec. Tech model pozwolił mi w pełni świadomie i analitycznie przestudiować technikę latania, poznać praktycznie najważniejsze zagadnienia mechaniki lotu : wznoszenie , opadanie , zakręty, płaskie i te do (prawie korka:) a nawet pętlę i krótki lot na plechach. Słowem, z cała odpowiedzialnością mogę polecić na pierwszy model, sądzę że Leaderskiego każdy polubi:) Załączam kilka fotek:) Pozdrawiam i życzę wysokich lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 15 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Super model ! Latałem nim przez chwile , rzeczywiście profil skrzydła to już nie jest tak jak zwykle Clark , tylko coś ciekawszego... EPP - pierwsza klasa. ogólnie, może być . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Troche taki Toto podobny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-muzyk Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Jak zresztą chyba wszystkie w tej klasie:) są dosyć podobne. Toto chyba ma żebra ? - nie wiem nie miałem tego modelu. Własnie wróciłem z lotniska 3 godziny 3 pakiety na Ledarskim i nawet wspólne szybowanie z jastrzębiami przed dobre pół godziny. Później niestety pokazały do kogo niebo należy :). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan11 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 m-muzyk fajny model:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-muzyk Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Cześć Motofan Oczywiście, że fajny ! Dlatego go mam. Pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi