RAFALR30 Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Opublikowano 27 Marca 2013 ..czy pisałem , że podwozie to zbędny bajer Jest już nowe.
przemo Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Rafał jaka waga do lotu z tym wyposażeniem co pisałeś ? Może bym sobie skrobnął takiego do polatania za domem i do pod szlifowania umiejętności serwa to najzwyklejsze 9g ?
RAFALR30 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Jeżeli chcesz poszlifować proste latanie 3D to nie polecam 3DMAX'a z racji jego prostej konstrukcji w stosunku do gabarytów i powierzchni. W planach model nie ma żadnych wzmocnień wzdłuż kadłuba - sam po kilku lotach musiałem dokonać znacznych modyfikacji mocować silnika, wzmocnienia dziobu i samego kadłuba po całej długości ze względu na jego skręcanie wokół osi. Teraz lata dobrze ale skubany nawet przy ograniczeniu wychyleń na 30% a przy 100% mocy jest zwrotny jak szerszeń. Serwa najprostsze 9g. Waga.... nieznana. Gdybym po raz drugi budował model dla przyjemności latania i szlifowania akrobacji to zrobiłbym model 3D Diablo też ze stajni BATIX. Kolega zbudował takiego, ja widziałem w locie - polecam. Plany pod adresem http://www.lakesawye...ix/diablo3d.pdf
andrzej351 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 witam!model przepięknie wykonany ,tak jak większości ciekawi mnie jego waga do lotu.patrząc na solidne wykonanie modelu i zamontowane detale myślę że jest nie mała i stąd właściciel nie chce się zbytnio chwalić... aczkolwiek chciałbym się mylić...
RAFALR30 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Może to zabrzmi niewiarygodnie i nieprofesjonalnie jeśli chodzi o branżę modelarską ale....nie ważyłem żadnego z moich modeli. Silniki zawsze dobierałem wg zaleceń autora planów i dawałem trochę zapasu bo i tak moje modele zawsze mają co nieco "dodatków" wykraczających poza przyjęte wytyczne. Dzisiaj będę miał wagę i wykonam ważenie wszystkich moich modeli m.in. 3D Maxa. Dane oczywiście uzupełnię w każdym z założonych tematów.
RAFALR30 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zważyłem model. Waga modelu bez akumulatora: 484g. (po wszystkich przeróbkach) Waga modelu do lotu z akumulatorem 1300mAh: 584g Pozostałe dane: Długość 960 mm Rozpiętość skrzydeł 940 mm Silnik Emax CF2822 Śmigło 9x6 na szybkie loty, 9x4,7 na loty wolniejsze Regulator Hobby Kilng 25-30A Serwa4x Hextronic Hxt900 (2x lotki, 1x ster wysokości, 1 x ster kierunku) Akumulator Li-Pol 3s 1300 mAh
andrzej351 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 witam! stanowczo za ciężko wyszedł ci ten model a na tym silniku o 3D można zapomnieć... mój FLASH z RC Factory do lotu waży ok 470g przy odrobinę większych gabarytach. jak twój akrobacik zachowuje się w powietrzu??chodzi mi o stabilność i przewidywalność.
RAFALR30 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2013 To był pierwszy model jaki zbudowałem do nauki latania i trochę mnie zaskoczyła jego zwrotność i czułość na wiatr. Po 2 bliskich spotkaniach z ziemią w zeszłym roku wzmocniłem konstrukcję i widzę, że trochę waga spuchła. Ogólnie model dobrze lata i jest przewidywalny. Ograniczyłem wychylenia wszystkich sterów na 30%. Przy 100% kręcił figury prawie w miejscu i szybko reagował na najmniejsze wychylenia - zbyt dużo adrenaliny jak na naukę. W tym sezonie zamierzam polatać trochę więcej tym modelem trenując inne figury niż tradycyjne pętlę, beczki, zwroty, ósemki poziome czy lot na plecach. Kto wie może "wymienię go" na FLASH D , RS 352 lub na Sbach 3D (http://www.ef3m.pl/1...p-czerwony.html) do którego idealnie pasuje wyposażenie z 3D Maxa. Na najbliższe loty postaram się zaprosić kamerzystę i opracuję film. Dziękuję Andrzeju za cenne uwagi - wszelkie inne mile widziane.
andrzej351 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 jeśli chodzi o FLASHa to z czystm sumieniem mogę go polecić do treningu akrobacji 3D i innych wariacji ograniczonych tylko naszą wyobraźnią i umiejętnościami. Rafał,gdybyś w swoim modelu zamiast wzmocnień z depronu zastosował płaskowniki i pręty węglowe wtedy masa modelu nie wzrosłaby tak bardzo a sztywność konstrukcji wzrosła by o wiele bardziej niż jest teraz.
RAFALR30 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2013 Krótki filmik z końcówki lotu - bez szaleństw - loty poziome z wykorzystaniem steru kierunku i nieśmiałe próby wejścia w zawis... Lądowanie daleko w trawie bo Li-Pol'a wyczerpałem :-) Obecnie latam na http://abc-rc.pl/emax-cf2822 i śmigle 9x6 (SF) lub 9x4,7 (SF) Do następnych lotów założę chyba mocniejszy silnik http://abc-rc.pl/p/1...lektryczne.html Wszelkie propozycje kolegów z doświadczeniem w zakresie doboru śmigła lub innego silnika do tego modelu mile widziane.
RAFALR30 Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Opublikowano 17 Lipca 2013 Letnie wietrzenie hangaru - model 3D max na sprzedaż http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38449-3d-max-z-wyposazeniem/
Matrik123 Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Silnik Emax CF2822 Śmigło 9x6, 9x4,7 Regulator 45a Serwa 3 Tower Pro 90 (1x lotki, 1x ster wysokości, 1x ster kierunku) Akumulator Li-Pol 3s 850mah Wczoraj miałem polecieć nim pierwszy raz, ale zaczęło kropić więc dalej męczyłem Mad Man`a ;]
RAFALR30 Opublikowano 17 Października 2013 Autor Opublikowano 17 Października 2013 Świetnie! Udanego oblotu życzę. Jestem ciekaw Twoich opinii na temat 3d Maxa. A jak ze sztywnością kadłuba?
Matrik123 Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Jak widać po każdej stronie kadłuba dodałem zbieżne paski depronu 6mm ( od wręgi silnika(1,5cm) do połowy płata (0,5cm) i od połowy płata (0,5cm) do statecznika poziomego (2cm)) A w kąty tych pasków i części pionowej wkleiłem trójkąty o bokach 6x6mm . Ale na ten moment widzę, że warto by było to poszerzyć minimum o 1cm. Lepiej by to wyszło gdyby płat i statecznik poziomy były w jednej linii ;] Teraz myślę czy nie dokleić do listw poziomych balsy 1,5x6mm co miało by na celu zniwelowanie efektu rozciągania i zginania depronu w osi poziomej. .... a waga rośnie.
Matrik123 Opublikowano 18 Września 2014 Opublikowano 18 Września 2014 Trochę czasu już minęło, kilkadziesiąt pakietów wylatanych. Modelu nie oszczędzałem, latał praktycznie w każdym możliwym momencie i warunkach godnych podziwu jak na deprogniota... Powoli zbliżam się do momentu, że w modelu będzie więcej kleju niż materiału Na razie z uszkodzonymi skrzydłami i innymi pierdółkami do klejenia czeka na wenę na szafie Akrobata polecam dla ludzi chcących się odstresować mniej odpowiedzialnym modelem ;] Filmu jak zwykle nie miał kto kręcić
Rekomendowane odpowiedzi