RAFALR30 Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 ..czy pisałem , że podwozie to zbędny bajer Jest już nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Rafał jaka waga do lotu z tym wyposażeniem co pisałeś ? Może bym sobie skrobnął takiego do polatania za domem i do pod szlifowania umiejętności serwa to najzwyklejsze 9g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Jeżeli chcesz poszlifować proste latanie 3D to nie polecam 3DMAX'a z racji jego prostej konstrukcji w stosunku do gabarytów i powierzchni. W planach model nie ma żadnych wzmocnień wzdłuż kadłuba - sam po kilku lotach musiałem dokonać znacznych modyfikacji mocować silnika, wzmocnienia dziobu i samego kadłuba po całej długości ze względu na jego skręcanie wokół osi. Teraz lata dobrze ale skubany nawet przy ograniczeniu wychyleń na 30% a przy 100% mocy jest zwrotny jak szerszeń. Serwa najprostsze 9g. Waga.... nieznana. Gdybym po raz drugi budował model dla przyjemności latania i szlifowania akrobacji to zrobiłbym model 3D Diablo też ze stajni BATIX. Kolega zbudował takiego, ja widziałem w locie - polecam. Plany pod adresem http://www.lakesawye...ix/diablo3d.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 witam!model przepięknie wykonany ,tak jak większości ciekawi mnie jego waga do lotu.patrząc na solidne wykonanie modelu i zamontowane detale myślę że jest nie mała i stąd właściciel nie chce się zbytnio chwalić... aczkolwiek chciałbym się mylić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Może to zabrzmi niewiarygodnie i nieprofesjonalnie jeśli chodzi o branżę modelarską ale....nie ważyłem żadnego z moich modeli. Silniki zawsze dobierałem wg zaleceń autora planów i dawałem trochę zapasu bo i tak moje modele zawsze mają co nieco "dodatków" wykraczających poza przyjęte wytyczne. Dzisiaj będę miał wagę i wykonam ważenie wszystkich moich modeli m.in. 3D Maxa. Dane oczywiście uzupełnię w każdym z założonych tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zważyłem model. Waga modelu bez akumulatora: 484g. (po wszystkich przeróbkach) Waga modelu do lotu z akumulatorem 1300mAh: 584g Pozostałe dane: Długość 960 mm Rozpiętość skrzydeł 940 mm Silnik Emax CF2822 Śmigło 9x6 na szybkie loty, 9x4,7 na loty wolniejsze Regulator Hobby Kilng 25-30A Serwa4x Hextronic Hxt900 (2x lotki, 1x ster wysokości, 1 x ster kierunku) Akumulator Li-Pol 3s 1300 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 witam! stanowczo za ciężko wyszedł ci ten model a na tym silniku o 3D można zapomnieć... mój FLASH z RC Factory do lotu waży ok 470g przy odrobinę większych gabarytach. jak twój akrobacik zachowuje się w powietrzu??chodzi mi o stabilność i przewidywalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 To był pierwszy model jaki zbudowałem do nauki latania i trochę mnie zaskoczyła jego zwrotność i czułość na wiatr. Po 2 bliskich spotkaniach z ziemią w zeszłym roku wzmocniłem konstrukcję i widzę, że trochę waga spuchła. Ogólnie model dobrze lata i jest przewidywalny. Ograniczyłem wychylenia wszystkich sterów na 30%. Przy 100% kręcił figury prawie w miejscu i szybko reagował na najmniejsze wychylenia - zbyt dużo adrenaliny jak na naukę. W tym sezonie zamierzam polatać trochę więcej tym modelem trenując inne figury niż tradycyjne pętlę, beczki, zwroty, ósemki poziome czy lot na plecach. Kto wie może "wymienię go" na FLASH D , RS 352 lub na Sbach 3D (http://www.ef3m.pl/1...p-czerwony.html) do którego idealnie pasuje wyposażenie z 3D Maxa. Na najbliższe loty postaram się zaprosić kamerzystę i opracuję film. Dziękuję Andrzeju za cenne uwagi - wszelkie inne mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 jeśli chodzi o FLASHa to z czystm sumieniem mogę go polecić do treningu akrobacji 3D i innych wariacji ograniczonych tylko naszą wyobraźnią i umiejętnościami. Rafał,gdybyś w swoim modelu zamiast wzmocnień z depronu zastosował płaskowniki i pręty węglowe wtedy masa modelu nie wzrosłaby tak bardzo a sztywność konstrukcji wzrosła by o wiele bardziej niż jest teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Krótki filmik z końcówki lotu - bez szaleństw - loty poziome z wykorzystaniem steru kierunku i nieśmiałe próby wejścia w zawis... Lądowanie daleko w trawie bo Li-Pol'a wyczerpałem :-) Obecnie latam na http://abc-rc.pl/emax-cf2822 i śmigle 9x6 (SF) lub 9x4,7 (SF) Do następnych lotów założę chyba mocniejszy silnik http://abc-rc.pl/p/1...lektryczne.html Wszelkie propozycje kolegów z doświadczeniem w zakresie doboru śmigła lub innego silnika do tego modelu mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Letnie wietrzenie hangaru - model 3D max na sprzedaż http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38449-3d-max-z-wyposazeniem/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Silnik Emax CF2822 Śmigło 9x6, 9x4,7 Regulator 45a Serwa 3 Tower Pro 90 (1x lotki, 1x ster wysokości, 1x ster kierunku) Akumulator Li-Pol 3s 850mah Wczoraj miałem polecieć nim pierwszy raz, ale zaczęło kropić więc dalej męczyłem Mad Man`a ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Świetnie! Udanego oblotu życzę. Jestem ciekaw Twoich opinii na temat 3d Maxa. A jak ze sztywnością kadłuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Jak widać po każdej stronie kadłuba dodałem zbieżne paski depronu 6mm ( od wręgi silnika(1,5cm) do połowy płata (0,5cm) i od połowy płata (0,5cm) do statecznika poziomego (2cm)) A w kąty tych pasków i części pionowej wkleiłem trójkąty o bokach 6x6mm . Ale na ten moment widzę, że warto by było to poszerzyć minimum o 1cm. Lepiej by to wyszło gdyby płat i statecznik poziomy były w jednej linii ;] Teraz myślę czy nie dokleić do listw poziomych balsy 1,5x6mm co miało by na celu zniwelowanie efektu rozciągania i zginania depronu w osi poziomej. .... a waga rośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Trochę czasu już minęło, kilkadziesiąt pakietów wylatanych. Modelu nie oszczędzałem, latał praktycznie w każdym możliwym momencie i warunkach godnych podziwu jak na deprogniota... Powoli zbliżam się do momentu, że w modelu będzie więcej kleju niż materiału Na razie z uszkodzonymi skrzydłami i innymi pierdółkami do klejenia czeka na wenę na szafie Akrobata polecam dla ludzi chcących się odstresować mniej odpowiedzialnym modelem ;] Filmu jak zwykle nie miał kto kręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi