tomeks Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Zaczalem prace nad nowym modelem. Na warsztat poszedł P-40 1:4.8 według planów Nick Ziroli zmodyfikacjami tak aby wyszła (mam nadzieję) makieta. Kilka zdjęć z budowy szkieletu. Wiecej fotek na http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=137 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Witam! Zasiadam do kibicowania ,tym bardziej ,że sam wycinam (również ręcznie) wręgi ale do Zera Ziroli.Czysta robota - przyjemnie popatrzeć gdy krawędzie nie są okopcone od lasera.Pozdrawiam Adam. http://www.baroneros...ick-ziroli.html Fajna relacja włoskiego modelarza z budowy identycznego P-40 - już widziałeś? -może się przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Budowa osłony silnika. Na zdjęciach osłona jeszcze przed szlifowaniem. Więcej zdjęć na http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=137 lub http://www.facebook.com/BractwoBakcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter216 Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Tomek piękna robota , ale przewrotnie zapytam a co z Karasiem ? powstanie czy odpuściłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Tomek piękna robota , ale przewrotnie zapytam a co z Karasiem ? powstanie czy odpuściłeś ? odpuscilem z powodu braku dokumentacji na zrobienie makiety. Wszystko co znalazlem , a troche tego bylo, to abstrakcja. Konsultowalem tez dostepnosc dobrych rysunkow z muzeum lotnictwa. Potwierdzili moje obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Jakiego kleju użyłeś do konstrukcji kadłuba - (wręgi - podłużnice) a jakim oklejasz klepki na osłonie silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Zywica do konstrukcji a klepki na gestym cjanokrylu. Sprawdzilo sie w mojej Musze 100A,ma juz 4 lata a klepki nic nie pracuja na laczeniach. Na to bedzie po szlifowaniu warstwa zywicy potem szpachla natryskowa, plutno, i podklad no i tylko zostanie farba, ale w moim tempie to farb pewnie za 4 lata :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Dzięki za szybką odpowiedź.Co do żywicy też zamierzam ją stosować ,lecz gdzieś na forum czytałem żeby raczej nie stosować żywić o przyspieszonym czasie wiązania a właśnie taką posiadam (30 minutową od Great- Planes ) gdyż nie za dobrze wchłania się do drewna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Dzięki za szybką odpowiedź.Co do żywicy też zamierzam ją stosować ,lecz gdzieś na forum czytałem żeby raczej nie stosować żywić o przyspieszonym czasie wiązania a właśnie taką posiadam (30 minutową od Great- Planes ) gdyż nie za dobrze wchłania się do drewna. potwierdza tam gdzie liczy sie wytrzymalosc tylko zywica 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Dalsze prace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Witam serdecznie poszukuje planów p-40 czy kolega może posiada plany tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Witam serdecznie poszukuje planów p-40 czy kolega może posiada plany tego modelu Plany polmakietu Ziroli kupione na allegro.ale aby powstala makieta bardzo duzo zmiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Plany polmakietu Ziroli kupione na allegro.ale aby powstala makieta bardzo duzo zmiam Może możesz odsprzedać,i podac jakieś info co do przerobek jak coś pisz na moj mail cover-music@tlen.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Może możesz odsprzedać,i podac jakieś info co do przerobek jak coś pisz na moj mail cover-music@tlen.pl Nie mam jak odsprzedac gdyz nie mam kopii tych planow robie na oryginalach aby zaoszczędzić na kopiowaniu dużych arkuszy. Tu link do aukcji http://allegro.pl/p-40-curtis-zirolli-plans-roz239cm-okazja-i2806039972.html. Jezeli chodzi o zmiany to siedze i analizuje zdjecia i mam skany 3 monografi. Ponieaż plany są półmakiety więc zmian jest dużo aby powstało coś bardziej zbliżonego do makiety. Do tej pory zrobilem korekty wreg kadłuba bo byly nie symetryczne, zmienilem lekko konstrukcje kadluba tak aby przez kabine nie przechodzily listwy konstrukcyjne i można bylo zrobic wyposażenie. Przerysowalem owiewke silnika. Od nowa narysowalem statecznik poziomy bo byl bardzo uproszczony. To samo bedzie ze statecznikiem pionowym. Skrzydla jeszcze nie wiem dokładnie ale też jak to bywa w pół makiecie są uproszczone, więc profil, zwichrzenie i kąty zaklianowania zostaną jak na planach a reszte narysuje od nowa (tego nie zmieniam bo ten model jezeli wierzyc relacja zagranicznych kolegow to doskonale lata) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Kumam ,nie wiem czy zauważyłeś linka temat który dodałem masa info na temat P-40 w rożnych wersjach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Po 100 godzinach pracy udało mi się doprowadzić statecznik do stanu surowego. Zostało dorobić nity wypukłe, pokryć stery KOVERALLEM, i zrobić imitację blach. Więcej na http://www.bakcyl.sy...ex.html?grp=166 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Super robota. Będzie pięknie wyglądał na wznoszeniu gdy będziesz wciągał podwozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nic tylko podziwiać czystość Twojej pracy.Ciekawi mnie napęd połówek steru wysokości? Dźwignia z laminatu jest "tylko" przyklejona do rurki ( osi napędowej)? Jak powiększam zdjęcie to chyba jest jeszcze jakiś "myk" coś w rodzaju- klina,wpustu.Ciekawi mnie to ze względu na to,iż w budowanym Zero też przewidziano osobny napęd do każdej części steru, ja chcę jednak połączyć napęd na jedną oś, i zastosować jedno serwo o zwiększonej mocy- czy to będzie błąd?Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nic tylko podziwiać czystość Twojej pracy.Ciekawi mnie napęd połówek steru wysokości? Dźwignia z laminatu jest "tylko" przyklejona do rurki ( osi napędowej)? Jak powiększam zdjęcie to chyba jest jeszcze jakiś "myk" coś w rodzaju- klina,wpustu.Ciekawi mnie to ze względu na to,iż w budowanym Zero też przewidziano osobny napęd do każdej części steru, ja chcę jednak połączyć napęd na jedną oś, i zastosować jedno serwo o zwiększonej mocy- czy to będzie błąd?Pozdrawiam Adam. .tak sa wypusty.postaram sie jutro zrobic zdjecie. W duzych modelach lepiej podwojny naped steru na dwoch osobnych kanalach a najlepiej z dwoch odbiornikow. W razie awarii serwa masz jeszcze polowe steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Całość jest skręcona a docelowo będzie sklejona żywicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi