Skocz do zawartości

Okaleczony działający odbiornik

mazur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podczas demontażu odbiornika HFS-04MI+ zauważyłem, że coś w środku "lata".

Okazało się, że filtr z oznaczeniem 88 Y4 odpadł. Sprawdziłem działanie odbiornika na wszystkich kanałach i wszystko OK. Fakt, że sprawdzałem w piwnicy więc to zaden test. Podejrzewam, że stało się to już dawno. Przy okazji może ktoś ma linka do schematu odbiornika ewentualnie skąd zdobyć taki elektrolit. Może jakiś zamiennik.

Na zdjęciu urwany elektrolit obok swojego gniazda. 543361a3dc668625m.jpg]klik[/url]

Opublikowano

A nie mozna wlutowac spowrotem? Jesli nie, to moze poszukaj w okolicy sklepu elektronicznego-sprzedawca napewno znajdzie jakis zamiennik, a to koszt paru groszy.

Opublikowano

Tragicznie to nie wplynie na prace odbiornika.To jeden z kondesatorow filtrujacych/stabilizacja (jesli w galezi zasilania).

Zrob zdjecie makro napisow lub podaj symbole na tym kondesatorze.

Jesli wlutowac chcesz z powrotem,zachowaj polaryzacje.Jesli sie pomylisz 50/50 :devil:

ugotujesz elektrolit :devil:

Opublikowano
Tragicznie to nie wplynie na prace odbiornika.To jeden z kondesatorow filtrujacych/stabilizacja (jesli w galezi zasilania).

Zrob zdjecie makro napisow lub podaj symbole na tym kondesatorze.

To było największe max zbiżenie. Symbol to 88 Y4, może powiękrzyć zdjęcie elektronicznie? Tyle, że wtedy jakość zdjęcia pojedzie.

Opublikowano

witam.

Na elektrolicie naperwno pisze pojemność i na jakie napięcie. Wstaw 47uF /10V i po sprawie. Pamiętaj o polaryzacji +,-. Kondensator musi być zapewne o takich samych wymiarach bo większy zapewne nie wejdzie.

Pozdrawiam Andrzej B.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.