kielonnn Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam. Chcialem wam przedstawić mój problem.Posiadam aparaturke Optic 6 wraz z odbiornikiem HFD-0820.Problem "1" polega na tym że gdy włacze model to po 2 minutach gdy otworze kadlub to czuć z niego spalenizną, lecz odbiornik nadal działa.Drugi problem jest z zasiegiem,kiedy odlece 400 m od siebie to tracę kontrole nad modelem a gdy do niego podbiegne 10 m to znów działa.Posiadam model F3J/M w którym kadłub jest cały węglowy i dowiedziałem sie że prawdopodobnie przyczyną tracenia zasięgu jest wlaśnie węglowy kadłub.Proszę o komentarze i pomoc.Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 No pierwsze co to nie powinno się czuć żadnej spalenizny :shock: no to już ewidentnie daje do myślenia Należało by prześledzić całą instalację modelu i po pierwsze wykryć przyczynę tego zjawiska a antenę prowadzić na zewnątrz modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Normalna rzecz ze antena poza kadłubem.Ale to dziwne ze prawie nowa aparaturka nie miala zasiegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Myślę, że brak zasięgu to sprawa drugorzędna wynikająca z jakiegoś poważnego błędu powodującego przegrzewanie aparatury odbiorczej. To podstawowa sprawa. Musisz to sprawdzić. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 według mnie to ewidentnie antena na zewnątrz modelu .....a sprobuj zrobić próbę np. na dworze , wyjmij elektronikę i sprawdź zasięg , wtedy bedziesz mógł wykluczyć ze przyczyna tego jest model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 najważniejesze zeby antena była puszczona na zewnątrz i kawałek o dł. 30 cm zwisał swobodnie, uniknie sie utraty zasięgu. na ilu celach latasz? po naładowaniu 5s Ni-xx napiecie wynosi troche ponad 6.0V a tago odbiornik niezbyt lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Napisz jakie masz wyposażenie ... wtedy bedzie łatwiej dojść do jakiegoś wniosku .... być może jakieś serwo jest walnięte .... F3J/M to chyba szybowczyk ... wieć nie masz regla ani BEC ... jakie aku masz do zasilania odb. może za duże napięcie ... ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Tak, dla świadomości - unikamy jeśli się da "dyndającej" anteny dość szybko powstaną pęknięcia włókien w przewodzie i drastyczne zmniejszenie zasięgu i zakłucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 a ja z innej beczki: kadłub jest węglowy od a do z czy tylko rurka ogonowa jest węglowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrK. Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 weź miernik i sprawdź 1.napięcie doprowadzone do odbiornika (czyli już ZA ewentualnym układzem stabilizacji napięcia) przy podłączonym samym odbiorniku, a następnie odbiorniku z podłączanymi kolejno serwami i w końcu z pracującymi serwami 2.pobór prądu przez odbiornik, najpierw bez podłączonych serw, później kolejno podłączaj do niego serwa, sprawdzaj prąd w położeniu neutralnym a potem poruszaj drążkami; porównaj pomiary, może to da wskazówkę sam odbiornik powinien pobierać bez podłączonych serw chyba kilkadziesiąt mA - ta informacja powinna być w opisie odbiornika; znacząca różnica może wskazywać na problem z odbiornikiem zamiast pomiaru prądu możesz również mierzyć napięcie na stykach pakietu; podłączenie samego odbiornika nie powinno dawać zauważalnego spadku napięcia; podłączenie serwa i ruszanie drążkami powinno być już zauważalne w delikatnych wahaniach napięcia na STYKACH PAKIETU jeżeli w instalacji jest zwarcie, to następuje spadek napięcia i odbiornik ma za słabe zasilanie szczególnie wtedy, kiedy dodatkowo pracuje silnik serw(a); spadek napięcia zasilania odbiornika poniżej nominalnego na pewno ma wpływ na jego czułość powodzenia i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 najważniejesze zeby antena była puszczona na zewnątrz i kawałek o dł. 30 cm zwisał swobodnie, uniknie sie utraty zasięgu. na ilu celach latasz? po naładowaniu 5s Ni-xx napiecie wynosi troche ponad 6.0V a tago odbiornik niezbyt lubi Wiadome że antena po za kadłubem ale przeażnie mam ja przyklejoną to statecznika pionowego...A co do accu to: 4x 1,2V 700 mAh SANYO AAA a ja z innej beczki: kadłub jest węglowy od a do z czy tylko rurka ogonowa jest węglowa? Cały kadłubik jest węglowy, wzorowany na kadłubie od Timona(dłuższy od Falco) Tak, dla świadomości - unikamy jeśli się da "dyndającej" anteny dość szybko powstaną pęknięcia włókien w przewodzie i drastyczne zmniejszenie zasięgu i zakłucenia. dokładnie Napisz jakie masz wyposażenie ... wtedy bedzie łatwiej dojść do jakiegoś wniosku .... być może jakieś serwo jest walnięte .... F3J/M to chyba szybowczyk ... wieć nie masz regla ani BEC ... jakie aku masz do zasilania odb. może za duże napięcie ... ! Serwa:2x Serwo Tower Pro SG90 Accu:4x Sanyo 1,2V 700 mAh Odbiornik:Hitec HFD-0820 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.