Wojtass_nt Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Opublikowano 29 Maja 2013 Po wyważeniu wyszło 4030g. Być może jeszcze coś trzeba będzie dodać a być może odjąć ale to wyjdzie po oblocie.
RenoFlo Opublikowano 29 Maja 2013 Opublikowano 29 Maja 2013 Gdzie Ty tym będziesz latał z obciążeniem na poziomie 45g/dm2 ?
Wojtass_nt Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Opublikowano 29 Maja 2013 Powierzchnia skrzydeł to 6180 cm2 (czyli 61,8dm2?) Dzielę masę modelu czyli 4030g przez 62? To by wychodziło 65 A latać mam zamiar po niebie hehe. Nie walczyłem z wagą. W dziobie mam 800g ołowiu bo ogon mam bardzo "wypasiony"
RenoFlo Opublikowano 29 Maja 2013 Opublikowano 29 Maja 2013 a... no widzisz, w jednym z pierwszych postów podałeś pow. 82 dm2 65 g/dm2 to róznica zmieniajaca postać rzeczy, to już nie będzie "gazeta" bojaca się wiaterku ale szału nie będzie.
Wojtass_nt Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Opublikowano 29 Maja 2013 Zwróciłeś mi uwagę i sprawdziłem jeszcze raz. Powierzchnia skrzydeł to około 75 dm2. To by dawało 53 g/dm2. Nie wyobrażam sobie, że miałbym ten model zrobić np. 500g cięższy. Nie mam manii lekkości i wcale nie oszczędzałem materiału i kleju.
mavericknt Opublikowano 30 Maja 2013 Opublikowano 30 Maja 2013 Jak wieje to bocianek troszkę stoi. Ale zawsze można go dowarzyć ja się warunki zmienią i zacznie wiać.
Wojtass_nt Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Opublikowano 31 Maja 2013 No i temat Bociana przechodzi do historii. Dzisiaj odbył się oblot. Generalnie rzecz mówiąc wszystko odbyło się zgodnie z przewidywaniami. Nawet moje przypuszczenia odnośnie zbyt dużego kąta zaklinowania statecznika poziomego okazały się prawdziwe i zaraz po starcie na wskutek pompowania modelu musiałem się wyczepić. Bez większych problemów już udało mi się wylądować.. Po dołożeniu podkładki balsowej z przodu statecznika polecieliśmy znowu. Tym razem model pięknie leciał za holownikiem. Po wyczepieniu nie było niespodzianek. W 6ciu holach zrobiłem wszystkie testy- wytrzymałościowe, doskonałościowe i prędkościowe. Każdy kolejny lot był większą frajdą. Była nawet akrobacja Model pięknie szybuje i w warunkach ciszy można nim latać i latać. Niskie przeloty oczywiście są najpiękniejsze! Hamulce są mało skuteczne aczkolwiek ich wysunięcie znacznie ułatwia wycelowanie w wypatrzone miejsce do lądowania. Jestem bardzo zadowolony i szczęśliwy bo pół roku pracy w ekstremalnych warunkach nie poszło na marne. Teraz trzeba tylko wybrać się na zawody do Tarnowa i sprawdzić jak bociek wypada na tle innych w cięższej klasie Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem zestawu wręg, żeberek i bagnetów to proszę o kontakt. 2
noker Opublikowano 31 Maja 2013 Opublikowano 31 Maja 2013 Gratulacje, Kawał dobrej roboty, ładnie sie prezentuje.
MarekJ Opublikowano 1 Czerwca 2013 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Pięknie ta maszynka się prezentuje. A jak wygląda, tak i musi latać , Nic dziwnego, że oblot był udany. Gratulacje... i trzymaj te plany bo pewnie paru chętnych na wycinankę będzie...
Gość Columb Opublikowano 1 Czerwca 2013 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Gratuluję Wojciech kolejnej pięknej maszyny w składzie. Nie wybierasz się z nią czasem do Kurowa?
Wojtass_nt Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2013 Pech tak chce, że Kurów jest w tym samym terminie co nasz piknik lotniczy...
Shock Opublikowano 1 Czerwca 2013 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Gratki.Chyba nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonany model który lata . P.S czy możesz podać wykonawcę ,tytuł utworu z filmiku ?
Wojtek I Opublikowano 5 Czerwca 2013 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Syćko piknie, Bocian, Tatry - ino copecki nie te.
PilotM Opublikowano 26 Grudnia 2013 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Witam, Wojciech mówisz o możliwości kupna zestawu. Byłbym zainteresowany jak możesz to prześlij więcej info na emalia rc.sroka@gmail.com, szukam coś na zimowe wieczory bo kończę Foxa. Model jest piękny gratuluje wykonania!!!!!! Pozdrawiam Marek
Wojtass_nt Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2013 Marku- proszę o podanie maila bo wysyłanie PW przez forum nie działa.
PilotM Opublikowano 26 Grudnia 2013 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Witaj, rc.sroka@gmail.com pozdrawiam
strix3 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Witaj Wojtku. Jeżeli jest taka możliwość to też proszę o info na agmar411@wp.pl Pozdrawiam.
Sroka Opublikowano 27 Grudnia 2013 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witaj Wojtek .. prosze o informacje co do zestawu modelu Bocian , mwj551@gmail.com Pozdrawiam Mirek .
PilotM Opublikowano 27 Grudnia 2013 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam, To chyba w nowym sezonie będzie zlot Bocianów!!!!! A tak naprawdę to jak pooglądałem fora to świetny model. Pozdrawiam Marek
Rekomendowane odpowiedzi