Quant Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Czy zamawiając w HK ale wysyłka z magazynu w Niemczech płacimy również VAT, czy towar traktowany jest jako handel towarami wewnątrz UE? Ma to znaczenie np. przy cięższych modelach których koszty przesyłki + VAT są duże. Pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Edycja: no wyszło że jestem w błędzie, więc usuwam treść żeby nie wprowadzać nikogo w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 A to nie jest tak, że cena w magazynie niemieckim zawiera już vat i nie trzeba nic dopłacać w naszym urzędzie celnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Szanse na zapłacenie VAT'u sa o wiele niższe, ale przesyłka nadal nie jest zwolniona z podatku. Jeżeli paczka zostanie zatrzymana i zostaniesz poproszony o podanie dokumentów to podatek możesz zapłacić. Takie mam informacje od znajomego który pracuje Gliwickim Urzędzie Celnym. Ten TWÓJ ZNAJOMY chyba żyje w czasach PRL'u - a jak magazyn byłby w Gdańsku to też płaciłbyś podatek ??? - głupoty gada - CAŁA Unia Europejska oprócz kilku towarów akcyzowych dla szarego obywatela w ilościach nie mających znamion handlu hurtowego jest ZWOLNIONA z podatku i cła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Ten TWÓJ ZNAJOMY chyba żyje w czasach PRL'u - a jak magazyn byłby w Gdańsku to też płaciłbyś podatek ??? - głupoty gada - CAŁA Unia Europejska oprócz kilku towarów akcyzowych dla szarego obywatela w ilościach nie mających znamion handlu hurtowego jest ZWOLNIONA z podatku i cła. A czy kupując w Hobbykingu cos z magazynu w Niemczech kupujesz towar od sprzedawcy w Niemczech czy nadal od Hextronic Limited z siedziba w Hongkongu. Takie było podstawowe pytanie jakie zadał mi mój znajomy, na które ja odpowiedziałem ze obawiam się że odbiorca pieniędzy jest nadal ten sam. Jezeli zamówiłeś coś z HK z magazynu w Niemczech, to bardzo ciekawią mnie szczegóły. Ja raz miałem zamiar zamówić większy model, ale mając obawy zrezygnowałem, więc chętnie poznam szczegóły. Kto jest nadawcą przesyłki, kto jest odbiorcą przelewu. Przy okazji piszesz złowa z dużej litery, mam to odczytac jako krzyk. Edycja: Ja chciałem wtedy kupic ten model , którego cena (mag. intenational) wynosi 286,47$ Cena przy zakupie z magazynu w Niemczech to 334,26$. Uznałem że gdyby był zapłacany przez HK VAT (286,47 x 1,23% = 352,35) to cena (uwzględniając ich hurtowy transport) wynosiłaby powyżej 360-370$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Nie - kupujesz w NIEMCZECH po ocleniu i ovatowaniu na terenie UE. Inaczej nie miałoby to sensu ... ps. Vat w DE jest ciut niższy niż w PL ( mniej doją ) ... ps2. Przesyłki z DE NIE idą przez Urząd Celny ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Adam- strasznie mieszasz... HK do magazynu w DE wysyła towary PO CENACH HURTOWYCH. Po drugie paczki z DE idą kurierem, który nie wjeżdża na UC bo nie ma takiej potrzeby. Jesteśmy w unii i mamy z tego powodu wolny obrót wewnątrz niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zamawiając z magazynu DE nic nie dopłacasz, zresztą tak samo jak z NL. Duża paczka z NL na pewno będzie przetrzepana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Duża paczka z NL na pewno będzie przetrzepana A raczej obwąchana ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Adam- strasznie mieszasz... Nie miałem takiego zamiaru, oczywiście przyznaję wam rację - szkoda że nikt mnie uswiadomił wcześniej miałbym jeden model więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No to jeszcze zamieszamy... Troszkę (tak od 20 lat) zajmuję się spedycją towarów / kurierką i takimi tam... Wysyłając towar za granicę Nadawca zawsze deklaruje kraj pochodzenia. Konsekwencją czego jest możliwość naliczenia cła i podatku na produkt np. chiński przesyłany z Niemiec do Polski jeśli cło i podatki nie zostały zapłacone w momencie wprowadzenia towaru na obszar UE. Taka sytuacja ma miejsce bardzo często gdyż magazyny w np. niemczech posiadają status "składu celnego" co znaczy tyle, że towar choć jest, to go nie ma - z celnego i podatkowego punktu widzenia. No, od razu jaśniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No to jeszcze zamieszamy... Troszkę (tak od 20 lat) zajmuję się spedycją towarów / kurierką i takimi tam... Wysyłając towar za granicę Nadawca zawsze deklaruje kraj pochodzenia. Konsekwencją czego jest możliwość naliczenia cła i podatku na produkt np. chiński przesyłany z Niemiec do Polski jeśli cło i podatki nie zostały zapłacone w momencie wprowadzenia towaru na obszar UE. Taka sytuacja ma miejsce bardzo często gdyż magazyny w np. niemczech posiadają status "składu celnego" co znaczy tyle, że towar choć jest, to go nie ma - z celnego i podatkowego punktu widzenia. No, od razu jaśniej... RenoFlo - mieszasz w głowie maluczkim - to co ? po odebraniu przesyłki z rąk kuriera ( DHL ) mam pognać do UC i dobrowolnie poddać się procedurze celno-podatkowej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Towary w DE i NL mają zapłacone wszystko co potrzeba. Niejednokrotnie na forum HK padało stwierdzenie (oczywiście po angielsku)- "nowości są już na miejscu ale czekamy na zakończenie całej procedury celnej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 W czerwcu br. kupowałem model z HK z magazynu w DE przesyłka zamówiona w Niedzielę była u mnie w piątek i nie było zadnych dodatkowych opłat celnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Widze że temat wzbudził dużo kontrowersji i emocji. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Ostatnia odpowiedź chyba wyjaśnia wszystko. W podtekście pytania było czy sprowadzając duży model no taki co paczka waży np. 10 kg z Niemiec kurier przywozi tą paczkę prosto do domu zamawiającego, czy jeszcze polski urząd celny macza w tym palce. Z wypowiedzi kolegów wynika jednak, że w Niemczech towary są już wprowadzone na teren UE i przesyłka idzie prosto do zamawiającego. Różnica jest tylko taka że zamawia się i płaci w HK a wysyłka idzie z magazynu w Niemczech. Wychodzi to nieco drożej niż z HK + transport ale jednocześnie taniej niż z HK + VAT. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 RenoFlo - mieszasz w głowie maluczkim - to co ? po odebraniu przesyłki z rąk kuriera ( DHL ) mam pognać do UC i dobrowolnie poddać się procedurze celno-podatkowej ?? A co podpowiada Ci, Twoja obywatelska postawa? Nie, kurier nie dostarczy jej, dopuki Ty nie uregulujesz wszelkich należności na konto Skarbu Państwa jeśli takowe są wymagane. Na szczęście dla nas wszystkich, w obrocie "gifts, toys & hobby" ma to miejsce bardzo rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 To ja jeszcze zapytam. Czy ktoś sprowadzał coś z magazynu w Holandii? Przesyłka jest dużo tańsza. Jak długo idzie paczka z Holandii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek11 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zamawiałem. Od momentu wysłania paczka szła 3-dni- firmą GLS. Wieczór zapłaciłem na drugi dzień wysłali. Tadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi